LunchUpdate Oktober 2017: Vit. D en astma/ kindertoetjes/ groentebox voor peuters/
 
 
 
Interview met babyconsulent Esther van Bloemen-Bartels

Recent sprak nieuwsoverkindervoeding met babyconsulent Esther van Bloemen-Bartels over het vak babyconsulent en het uitbrengen van een gratis E-book geschreven voor ouders die per fles gaan voeden waar ook zorgprofessionals erg enthousiast over zijn.

Allereerst de vraag wat is een babyconsulent?
Dit is een nieuwe ontwikkeling. Een babyconsulent is een gespecialiseerd verpleegkundige die als zelfstandige werkzaam is tussen de eerstelijns - en tweedelijns gezondheidszorg. Naast haar initiële beroepsopleiding tot Verpleegkundige en haar specialisatie (vaak Kinderverpleegkunde of Jeugdgezondheidszorg) heeft zij de vervolgopleiding tot babyconsulent gevolgd. Daarnaast heeft zij ruime en recente werkervaring in het begeleiden van ouders en baby’s.

Kun je een voorbeeld geven wanneer een babyconsulent in beeld komt?
Elke gezonde baby spuugt gemiddeld 3-4 keer per dag. Maar er zijn ook baby’s die 3-4 keer na elke voeding spugen. Een deel van die baby’s is tevreden onder het spuuggedrag. Maar een ander deel krijgt de stempel “refluxbaby” en daarbij de standaard adviezen met rechtop houden na de voeding en eventueel johannesbroodpitmeel te gebruiken. Soms volgt er een verwijzing naar de kinderarts vanuit de eerste lijn om een onderliggende koemelkallergie uit te sluiten. Als dat niet het geval is en de baby temperamentvol omgaat met het ongemak van het spugen, kunnen de ouders daar na enkele weken oververmoeid van raken. De babyconsulent kan dan ook thuis komen. Lees hier verder..

 
 
Het laatste nieuws

Vitamine D beiïvloed ernst astma-aanval
Astmapatiënten kunnen de ernstige gevolgen van een astma-aanval mogelijk voorkomen door het slikken van vitamine D-supplementen. Lees hier verder..

Kindertoetjes te zoet – Foodwatch onderzoek
90% van de speciaal voor kinderen bestemde zuiveltoetjes is niet gezond. Deze conclusie trekt foodwatch op basis van onderzoek naar het suiker-, vet-, en zoutgehalte van de kindertoetjes in de vijf grootste supermarkten. Lees hier verder..

Den Haag meest borstvoedingsvriendelijke gemeente
Met 139 locaties waar moeders zichtbaar welkom zijn om hun baby te voeden, is Den Haag borstvoedingsvriendelijke gemeente geworden. Lees hier verder..

Alle Haagse peuters aan de groenten door pilot met groentebox
Genoeg groenten binnenkrijgen kan lastig zijn voor kinderen, te meer in gezinnen met (geld)zorgen. Dit maakt de kans op overgewicht groter en vergroot zelfs de kans op gezondheidsproblemen in de toekomst. Lees hier verder..

Gezond kinderaanbod bij dagje uit schiet nog steeds tekort
Tijdens een dagje uit hebben consumenten steeds meer keuze uit gezonde producten, maar het gezonde aanbod voor kinderen blijft nog steeds beperkt. Lees hier verder..

 
 
Marktnieuws: Traktatie-ideeën peuters

Het Voedingscentrum heeft leuke gezonde traktatie-ideeën uitgewerkt die speciaal gericht zijn op peuters (2-4 jarigen). De traktaties bestaan uit producten uit de Schijf van Vijf en zijn niet te groot. Print de traktatie-ideeën uit of deel deze met ouders via jullie nieuwsbrief, website of social media.

 
 
NKD scholing: Autisme en gerelateerde eetproblemen bij kinderen

Het Netwerk eerstelijns Kinder Diëtisten (NKD) organiseert 16 januari 2018 opnieuw de scholing Autisme en gerelateerde eetproblemen bij kinderen. Voor deze scholing is het gelukt Thomas Fondelli (België, de expert op het terrein van autisme en eetstoornissen naar Nederland te halen. Fondelli gaat in op sensorische informatie verwerking bij autisme en leert de diëtist te kijken door een autistische bril.
De tweede deskundige is Anja van Stijn (Pictokilogram). Zij heeft een diëtistenpraktijk voor autisme gerelateerde eetproblemen bij kinderen. Anja gaat in op de autisme praktijk binnen de diëtetiek aan de hand van casuistiek en interactie.

Praktische informatie
Datum:                            16 januari 2018
Accreditatie:                     10 punten (ADAP)
Locatie:                            Domstad, Utrecht

Meer informatie en inschrijvien stuur een mail naar scholing@stoarm.nl

 
 
Boekrecensie: Zoete Spruiten

Begin augustus verscheen het kinderboek Zoete Spruiten. Dit boek is gebaseerd op het tv-programma Zoete Spruiten van 24Kitchen. Net als in het tv-programma richt het boek zich op de ouders van kinderen die niets lijken te lusten en bang zijn voor onbekende smaken. Kinderen kunnen hun ongezouten mening geven over wat ze wel en niet lekker vinden. Vervolgens gaan de auteurs hiermee aan de slag. Met als doel moeilijke eters kennis te laten maken met nieuwe smaken en texturen. De verschillende gerechten sluiten qua smaak, kleur, textuur en presentatie bij de beleving van kinderen. Ook worden er verschillende tips gegeven - zoals samen koken -  en hoe je van elke maaltijd een feestje kunt maken.

Aansprekende vormgeving voor kinderen
Het boek is leuk vormgegeven met pakkende foto’s van kinderen die met rode of groene kaarten mogen stemmen. Achterin het boek zit een aanvinklijst waar de kinderen de eigen gemaakte recepten kunnen beoordelen.

Wat vinden wij ervan?
Zoete Spruiten is een leuke insteek om moeilijke eters weer aan tafel te krijgen en kennis te laten maken met nieuwe smaken. De recepten sluiten goed aan bij de beleving van kinderen. Hopelijk daagt het boek veel kinderen uit om weer stoere eters te zijn!

Zoete Spruiten van Roberta Pagnier en Jochem van Gelder, ISBN 9789400509412 telt 112 pagina’s en is verkrijgbaar voor €17,99. Bestellen kan hier.

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.


*|REWARDS|*