Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Alle Haagse peuters aan de groenten door pilot met groentebox

25/09/2017

Genoeg groenten binnenkrijgen kan lastig zijn voor kinderen, te meer in gezinnen met (geld)zorgen. 

Dit maakt de kans op overgewicht groter en vergroot zelfs de kans op gezondheidsproblemen in de toekomst. Om het eten van groenten leuk en vanzelfsprekend te maken, delen de staatssecretarissen Martin van Rijn en Jetta Klijnsma en de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh groenteboxjes uit op een voorschool in de Haagse aandachtswijk Escamp. Het is de aftrap van een pilot op meer voorscholen. Dit meldt het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport.

Meer groenten eten
Uit een eerdere proef in Rotterdam bleek dat kinderen significant meer groenten gingen eten na het uitdelen van de boxjes. In de vrolijke bakjes zitten groenten, informatie over gezond eten, recepten en een vormpje waarmee leuke figuurtjes uit groenten kunnen worden gestoken. De proef richt zich op wijken waar veel mensen met een laag inkomen wonen. In deze wijken wonen over het algemeen meer kinderen met overgewicht. Een ongezond gewicht op jonge leeftijd is een belangrijke voorspeller van ongezond gewicht op latere leeftijd, en daarmee voor een grotere kans op gezondheidsproblemen.

Initiatief
Het project met de groentebox is een initiatief van de ministeries van sociale zaken en volksgezondheid en Albert Heijn. De gemeente Den Haag betaalt de in totaal 500 boxjes uit het budget voor kinderen in armoede. De gemeentelijke Haagse Aanpak Gezond Gewicht levert expertise, vertaald vanuit de integrale aanpak van Jongeren Op Gezond Gewicht en Albert Heijn levert de groenten tegen kostprijs en distribueert deze. Na afloop wordt de pilot met ouders en kinderen geëvalueerd om te zien welke kansen en uitdagingen er zijn voor een vervolg. Vanuit de Voorscholen is er in samenwerking met het stevig verankerde HAGG-programma een goede basis gelegd voor gezonde leefstijl en werken partijen in een doorgaande lijn aan verbeteringen.

Bron: Nationale Onderwijsgids

Terug naar het nieuwsoverzicht