LunchUpdate September 2016 - Blog pinda bij hoog risico kinderen - vitamine D en astma...
 
 
 
Blog Vroegtijdige introductie van pinda bij hoog risico kinderen?

Als je 20 jaar geleden in een klas vroeg wie kent er iemand met voedselallergie was er bijna niemand die zijn hand opstak. Anno 2016 zien we een heel ander beeld, en neemt  vooral pinda- allergie toe. Er wordt geschat dat zo’n 4-6% van de kinderen te maken heeft met voedselallergieën. Pinda- allergie is levensgevaarlijk en geeft vaak bij kleine hoeveelheden al hele ernstige allergische reacties. Dit tot grote schrik van veel ouders en hun sociale omgeving. Wetenschappers doen er alles aan om het mysterie rondom pinda-allergie te ontrafelen en hopen hiermee het tij te kunnen keren.

LEAP studie
Britse onderzoekers deden jaren geleden een belangrijke ontdekking, namelijk dat bij Israëlische kinderen minder pinda-allergieën voorkomen vergeleken met Engelse kinderen. Wat hierbij opvalt is dat in Israël pindaproducten een onderdeel van het dieet zijn en vanaf jongs af aan gegeten worden. Terwijl in Engeland pinda pas na 6 maanden word geïntroduceerd. Dit was een belangrijke observatie voor vervolg onderzoek, de zogenaamde LEAP studie waarin kinderen met een hoog risico op pinda- allergie (kinderen met ernstig eczeem/en of kippenei allergie) regelmatig pinda’s te eten kregen en dat de kans op pinda-allergie aanzienlijk verminderde. De uitkomsten van de recente studies laten zien dat dit een langdurig beschermend effect heeft want ook op latere leeftijd hebben de kinderen nog steeds minder pinda -allergie vergeleken met de controle groep. Onlangs zijn ook secondaire uitkomsten van de LEAP studie gepubliceerd en deze resultaten laten zien dat de vroege introductie van pinda geen nadelige effecten heeft op de groei of op de duur van de borstvoeding. Ook blijkt de voedingsinname adequaat te zijn. Volgens de onderzoekers is vroege introductie van pinda een haalbare en veilige strategie om pinda-allergie te voorkomen. Hoe vertalen we nu deze wetenschappelijke uitkomsten naar de allergie praktijk?

Lees de gehele blog en de reactie  en aanvullingen van Irene Herpert en Olga Benjamin, diëtisten namens DAVO hier

 
 
Het laatste nieuws

Touchscreen goed voor ontwikkeling fijne motoriek|
Touchscreens zoals; IPads en smartphones zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Kinderen maken vaak al op jonge leeftijd gebruik van deze technologieën. Lees hier verder..

Diversiteit darm microbiota pasgeborenen voorspelt kans op ontstaan allergie en astma
De eerste ontwikkeling van de microbiota begint tijdens de geboorte en ontwikkelt zich verder  gedurende de eerste levensmaanden. Lees hier verder..

Voedingsvezel op jonge leeftijd goed voor hart en bloedvaten
Het eten van voldoende vezelrijke producten vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Of dit al effect heeft op jonge leeftijd is echter nooit bewezen. Lees hier verder..

Vitamine D helpt astma-aanvallen voorkomen
Verschillende klinische onderzoeken hebben onderzocht of vitamine D astma-aanvallen kunnen verminderen en of het bijdraagt aan betere controle van astmasymptomen. Lees hier verder..

Weg met de school zitcultuur!
Onze samenleving is ingericht om te zitten. Ook scholieren zitten de hele dag tijdens schooluren. Dit vergoot de kans op toenemend gewicht onder de jongeren omdat er weinig calorieën verbrand worden. Lees hier verder..

Veganistische voeding niet per definitie ongezond
De Italiaanse parlementariër Elvira Savino vindt dat strikt plantaardig eten voor kinderen verboden moet worden, omdat veganistische kinderen voedingstekorten zouden oplopen. Lees hier verder..

Frisdrank en vruchtensappen grote boosdoeners suikerconsumptie bij jonge kinderen
In Engeland staat de invoering van de suikertaks hoog op de politieke agenda. Dit omdat de  suikerinname bij jonge kinderen erg veel blijkt te zijn en ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Lees hier verder..

 
 
Marktnieuws: Start Kinder Allergie & Astma Centrum Groningen

Het aantal kinderen met een of meerdere allergische aandoeningen blijft toenemen*. Om deze kinderen de best mogelijke, hoog specialistische zorg te bieden, opent het UMCG een Kinder Allergie & Astma Centrum
Lees hier verder..

 
 
Marktnieuws; Nieuwe folder over drinken van het Voedingscentrum

Wat voor drinken kan ik geven aan m’n kind? Hoe maak ik water drinken leuk? En hoe bouw ik limonade en thee met suiker af? De nieuwe folder “Drinken. Wat kun je je kind geven?” van het Voedingscentrum geeft antwoord op veel vragen van ouders. Bij de folder zit een leuk stickervel dat als beloning kan werken. De folder maakt veel gebruik van beeld en is begrijpelijk geschreven, dus ook bruikbaar voor ouders met minder begrip van de Nederlandse taal. De folder is gratis te bestellen voor professionals in de webshop van het Voedingscentrum

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.


*|REWARDS|*