Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Voedingsvezel op jonge leeftijd goed voor hart en bloedvaten

15/09/2016

Het eten van voldoende vezelrijke producten vermindert het risico op hart- en vaatziekten. 

Of dit al effect heeft op jonge leeftijd is echter nooit bewezen. Als onderdeel van de Generatie R studie onderzocht Rafaëlle van Gijssel de relatie tussen de inname van voedingsvezels op jonge leeftijd en de cardiometabole gezondheid bij kinderen van 6 jaar

Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van de gegevens van 2032 ouders en hun kinderen. Informatie over de inname van voedingsvezels op 1 jarige leeftijd werd met behulp van een voedingsvragenlijst nagevraagd. Op de leeftijd van 6 jaar werden de bloeddruk, het vetpercentage en concentraties van cholesterol, insuline en triglyceriden gemeten.

Het onderzoek laat zien dat er een associatie is tussen de hoogte van de inname van voedingsvezels op de leeftijd van 1 jaar en een betere cardiometabole gezondheid op 6 jarige leeftijd. De kinderen met hogere vezelinname bleken betere cholesterol gehaltes te hebben. Met name vezels uit aardappels, fruit en groenten dragen bij aan dit effect. De onderzoekers concluderen dat de inname van voldoende voedingsvezels op jonge leeftijd goed zijn voor de gezondheid van hart en bloedvaten.

Bron: Nutrients

Terug naar het nieuwsoverzicht