LunchUpdate Juni 2018: voeding en zwangerschapsdiabetes: gewicht en cognitieve vaardigheden..
 
 
 
Het laatste nieuws

Bijzondere leerstoel ‘ voedings- en eetstoornissen’
Sandra Mulkens (47) bekleedt sinds april 2018 de bijzondere leerstoel ‘Voedings- en eetstoornissen’ aan de Maastricht University. Lees hier verder..

Gewicht jonge kinderen beinvloed cognitieve vaardigheden
Het gewicht van kinderen tijdens de eerste twee levensjaren heeft effect op enkele cognitieve vaardigheden later in het leven. Lees hier verder..

Resultaten 3eKindermonitor Gelderland Zuid
Ouders vinden hun kind gezond en laten voorbeeldgedrag zien als het gaat om gezondheid. Lees hier verder..

Voeding en zwangerschapsdiabetes
Voeding en de nutriëntstatus bij zwangere vrouwen vraagt nog veel aandacht, vooral ook in de periode vóór de zwangerschap. Lees hier verder..

 
 
Marktnieuws: E-learning Kunstvoeding van het Voedingscentrum is vernieuwd!

De vernieuwde e-learning Kunstvoeding van het Voedingscentrum staat online en is geaccrediteerd door KCKZ, V&VN, KNOV en NVD.
Nieuw is de informatie over responsief voeden. Na de e-learning kun je ouders nog beter informeren en ondersteunen. Je kunt de e-learning Kunstvoeding gratis volgen in de leeromgeving van het Voedingscentrum.
Hier vind je ook de andere twee e-learnings van het Voedingscentrum: Borstvoeding en Smaakontwikkeling en eerste hapjes.

.

 
 
Promotie onderzoek - Plantaardige vezels verbeteren behandelmethoden voor voedselallergieën

Voedselallergieën kunnen worden behandeld met een nieuwe therapeutische strategie waarbij tegelijkertijd een dieet verrijkt met niet-verteerbare vezels en voedingseiwitten worden toegediend. Een van de conclusie uit het proefschrift getiteld Supporting immunotherapy efficacy using novel nutrition-based approaches to treat food allergy: “Teaming up with the enemy" waarop Marlotte Vonk 20 juni promoveert aan de Universtiteit van Utrecht

Toename voedelallergie
Momenteel neemt het aantal voedselallergische patiënten toe, zowel in kinderen als volwassenen en zijn er geen behandelmethoden beschikbaar die de allergie kunnen genezen. Voedselallergieën hebben een grote invloed op de kwaliteit van leven van zowel de patiënt als de naasten vanwege het risico op (ernstige) allergische symptomen na inname van voedingseiwitten. Bij een voedselallergie reageert het immuunsysteem ‘over-actief’ op een veilig voedseleiwit. Lees hier verder..

 
 
Boekrecensie-De eerste 1000 dagen

De eerste 1000 dagen- Het fundamentele belang van een goed begin vanuit biologisch, medisch en maatschappelijk perspectief

In de eerste duizend dagen van het leven, vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag, worden we gevormd tot wie we zijn. Invloeden in deze periode zijn bepalend voor de rest van het leven. Hierover gaat het recent verschenen boek van Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam.

Diverse invalshoeken
Dit lezenswaargie boek beschrijft vanuit verschillende vakgebieden hoe de omgeving tijdens het vroege leven de groei, ontwikkeling en gezondheid beïnvloedt. Nieuw is dat Rosenboom beschrijft welke gevolgen dit heeft voor de maatschappij. Door deze kennis in context te plaatsen, ontstaat een unieke visie op de oorsprong van gezondheid en gezondheidsverschillen. Het levert overtuigend bewijs voor het fundamentele belang van een goede start.

Goede start
Door te investeren in een goede start creeer je een enorme winst op de gezondheid en het welzijn van toekomstige generaties: het is de slimste investering die we kunnen doen, vanuit menselijk, maatschappelijk en economisch perspectief.
Het boek is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over hoe we worden zoals we zijn, en eenieder die wil bijdragen aan optimale ontwikkeling en goede gezondheid van generaties in de toekomst.

Bekijk ook het filmpje dat Tessa Roseboom met rtlnieuws maakte over het belang van de eerste 1000 dagen.

De eerste 1000 dagen- Het fundamentele belang van een goed begin vanuit biologisch, medisch en maatschappelijk perspectief: 9789058981257 | 182 blz. | paperback |€25,-| april 2018 , Uitgeverij De Tijdstroom|Boek bestellen kan hier...

Boek winnen
Nieuwoverkindervoeding stelt 1 exemplaar van het boek De eerste 1000 dagen beschikbaar. Kans maken? Stuur een mail met korte motivatie waarom je het boek wilt lezen naar geke@stoarm.nl.

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.


*|REWARDS|*