Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Voeding en zwangerschapsdiabetes

21/05/2018

Voeding en de nutriëntstatus bij zwangere vrouwen vraagt nog veel aandacht, vooral ook in de periode vóór de zwangerschap.

Dit is te lezen in het proefschrift 'Diet, nutrional status and gestational Diabetes' van Moniek Looman. Zij promoveerde recent aan Wageningen University & Research.

GLIMP studies
Zwangerschapsdiabetes - diabetes gravidarum – komt steeds vaker voor. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben een groter risico hebben om een groot (macrosoom) kind te krijgen. Dit kan moeilijkheden opleveren tijdens de bevalling. Met de GLIMP studies wilden de onderzoekers meer weten over de gevolgen van zwangerschapsdiabetes en of voeding een rol speelt bij de ontwikkeling van zwangerschapsdiabetes.

De gevolgen van zwangerschapsdiabetes - GLIMP 1
De GLIMP 1 studie was een observationele studie om de gevolgen van zwangerschapsdiabetes in kaart te brengen. De gegevens van meer dan 1000 vrouwen die in Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn bevallen zijn geanalyseerd. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes bleken inderdaad vaker een groot kind te krijgen. Het risico op andere complicaties verschilde echter nauwelijks met dat van vrouwen zonder zwangerschapsdiabetes. Opmerkelijk genoeg hadden vrouwen met een licht afwijkende bloedsuiker, maar geen zwangerschapsdiabetes, wél een hoger risico op complicaties bij de bevalling. De vrouwen met zwangerschapsdiabetes kregen adviezen over dieet en eventueel insuline gebruiken om hun bloedsuikerwaardes onder controle te houden.

Voeding en zwangerschapsdiabetes – GLIMP 2
Voeding speelt een belangrijke rol bij zwangerschapsdiabetes. Dieetadvies kan helpen de zwangerschapsdiabetes onder controle te krijgen. Ook is bekend dat vrouwen met een gezond eetpatroon minder vaak zwangerschapsdiabetes krijgen. In GLIMP 2 is de rol van voeding onderzocht. Zo is bij ruim 100 vrouwen hun voeding en nutriëntstatus voor, tijdens en na hun zwangerschap gemeten. Ook is gekeken of de vrouwen zwangerschapsdiabetes ontwikkelden. Uit GLIMP 2 bleek dat de vrouwen, zoals verwacht, tijdens de zwangerschap meer gingen eten, maar dat de hoeveelheid voedingsstoffen die vrouwen uit de voeding binnenkregen nagenoeg gelijk bleef. De hoeveelheid voedingsstoffen uit supplement gebruik nam wel fors toe: vooral foliumzuur werd tijdens de eerste periode van de zwangerschap gebruikt. Uit andere onderzoeken is bekend dat het belangrijk is om al vóór de zwangerschap een goede nutriëntstatus te hebben. Uit GLIMP 2 bleek echter dat 14% van de vrouwen in de periode voor de zwangerschap een te lage foliumzuurstatus had. Ook had 23% van de vrouwen een te lage vitamine D status. Dit geeft aan dat er nog voldoende ruimte voor verbetering mogelijk is. Verder bleek uit GLIMP2 dat er mogelijk een verband is tussen een aantal voedingsstoffen en de gemeten bloedsuiker van de vrouwen. Meer onderzoek, in een grotere groep vrouwen, is nodig om de precieze rol van verschillende voedingsstoffen duidelijk te krijgen.

*GLIMP =  Gestational diabetes and LIfestyle of Mothers before and during Pregnancy

Bron: Alliantievoeding

Meer lezen:

Terug naar het nieuwsoverzicht