Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Bijzondere leerstoel ‘ voedings- en eetstoornissen’

04/06/2018

Sandra Mulkens (47) bekleedt sinds april 2018 de bijzondere leerstoel ‘Voedings- en eetstoornissen’ aan de Maastricht University.

De leerstoel is ingesteld door SeysCentra, waarmee Sandra al langere tijd samenwerkt. SeysCentra is een ‘last resort’ voor kinderen en jongeren met eetproblemen en onzindelijkheid, met vestigingen in Malden, Maastricht en Utrecht.

“De afgelopen 9 jaar werkte ik samen met hoofdbehandelaar Eric Dumont van SeysCentra, aan het begeleiden van stagiaires en het doen van onderzoek naar mechanismen en behandeling van voedselweigering. Op een gegeven moment kwam hij met de wens om zelf onderzoek te doen en te promoveren. We schreven een plan en toen ben ik zijn begeleider geworden”, vertelt Sandra. “SeyCentra opereerde enigszins in de luwte en wil zich meer laten zien. Want er gebeuren erg veel mooie dingen, er is een hoop expertise en een schat aan onderzoeksmateriaal. Er is nu stroomlijning in onderzoek nodig en inbedding ervan in alle vestigingen. Ook richten we ons op goede scholing, zowel intern als extern: we willen onze kennis uitdragen door workshops, onderwijs en publicaties. Daarom is ervoor gekozen om een leerstoel in te stellen. Ik werd gezien als de meest geschikte persoon voor die functie.”

Betere inbedding
De leerstoel is ondergebracht bij de faculteit FHML (Faculty of Health, Medicine and Life Sciences). “Vanwege de mooie traditie van klinisch onderzoek naar psychische stoornissen en de sterke link met de klinische praktijk”, verklaart Sandra, die zelf ook nog steeds klinisch werk doet. Ze houdt zich hier bezig met onderzoek en onderwijs op het gebied van vermijdende/ restrictieve voedselinnamestoornis, beter bekend onder de Engelse term ARFID (Avoidant/ Restrictive Food Intake Disorder).
De leerstoel is ingesteld voor een periode van vooralsnog vijf jaar. Sandra Mulkens kreeg als opdracht het onderzoek naar ARFID uit te breiden. “ARFID als stoornis omarmen, de behandeling verbeteren en SeysCentra als kenniscentrum op de kaart zetten”, zo vat ze het samen. Dat betekent dat er bij SeysCentra meer onderzoekers en stagiaires vanuit de Maastrichtse universiteit werkzaam zullen zijn. Daarnaast zal de kennis die tot op heden is opgedaan, worden overgedragen aan het onderwijs. “De leerstoel zorgt voor een betere inbedding van SeysCentra in het academische veld en het onderwijs.” Sandra is daarnaast nog als universitair docent verbonden aan de faculteit Psychologie en Neurowetenschappen van de Maastricht University.

Twee dagen per week
Twee dagen in de week is Sandra werkzaam voor de leerstoel. Daarvan is ze 1 dag aanwezig bij SeysCentra, voor beleidsoverleg, supervisie en mogelijk ook behandeling. De andere dag houdt ze zich op de faculteit bezig met onderzoek naar ARFID en naar de mogelijkheden om behandeling uit te bouwen richting volwassenen. Want deze eetstoornis komt niet alleen onder kinderen voor.
Op de overige dagen in de week gaat ze door met het werk dat ze al deed: onderzoek naar lichaamsbeeld(problematiek), obesitas, eetbuienstoornis, cosmetische chirurgie, onderwijs in anamnese en cognitieve gedragstherapie en praktisch werk als klinisch psycholoog/psychotherapeut.

Bron: Seyscentra

Terug naar het nieuwsoverzicht