LunchUpdate Mei 2018: voedingsadviezen eerste duizend dagen niet helder; pinda-allergie...
 
 
 

Voedingsadviezen eerste duizend dagen niet eenduidig
Het RIVM heeft in 2017 een vergelijking gemaakt van de voedingsadviezen voor de eerste duizend dagen (van conceptie tot de leeftijd van twee jaar) die beschikbaar zijn op het internet. Lees hier verder..

Koolhydraatbeperkt dieet mogelijk gunstig voor kinderen met type 1 diabetes
Een studie onder 316 respondenten naar de effecten van een streng koolhydraatbeperkt dieet bij kinderen en volwassenen met diabetes type 1 geeft gunstige resultaten. Lees hier verder..

Nieuwe test voorspelt pinda-allergie beter en veiliger
Wetenschappers hebben een nieuwe laboratoriumtest ontwikkeld om pinda-allergie te voorspellen. De test is 98 procent specifiek en in tegenstelling tot huidige testen is er geen kans op vals-positieve resultaten of ernstige allergische reacties. Lees hier verder..

Plus zet ongezonde kindersnacks uit het zicht
De kindersnacks bij de Plus supermarkten komen voortaan hoger dan 1,20 meter in het schap te liggen, maakt de keten bekend. Lees hier verder..

Voor deze moeder blijft gezond eten een dagelijkse strijd
Elif Özalp (38) heeft drie zoons (6, 10 en 15). De oudste had al jong een te hoog cholesterol, maar gezond eten blijft moeilijk. „Ik heb liever geen strijd.” Lees hier het hele artikel uit de NRC..

 
 
Marktnieuws: Nieuwe video over portiegrootte

Nieuwe video over portiegrootte
Iedereen eet wel eens een tussendoortje zoals een koekje of chips. Kinderen zijn er vaak gek op. Maar wat is een geschikte portie voor een kind?

Het Voedingscentrum heeft hier een korte film over gepubliceerd. Neem ook een kijkje op de site van het Voedingscentrum als je precies wilt weten hoe het zit.

 
 
Marktnieuws: Pindapoli

Pindapoli Delft helpt pinda-allergie voorkomen

Jaarlijks ontwikkelen ongeveer duizend kinderen in Nederland een pinda-allergie. Onderzoek wijst uit dat een pinda-allergie voorkomen kan worden door jong te beginnen met het eten van pinda’s. Het Reinier de Graaf ziekenhuis te Delft is daarom gestart met de Pindapoli. Hier krijgen baby’s met een verhoogde kans op het ontwikkelen van een pinda-allergie pindakaas door hun vaste voeding. Alleen jonge kinderen met ernstig eczeem en daardoor een verhoogd risico op een pinda-allergie komen in aanmerking voor deze behandeling. Sinds de oprichting is al 7 keer een pinda-allergie voorkomen. Lees hier verder..

 
 
Boekrecensie-Wegwijs in de voedingsjungle

Een nieuw boek gidst ouders door de ‘voedingsjungle’. „Als ze een dag bijna niks willen, geeft dat echt niet.”

Kinderen groeien als kool. Bijna allemaal schieten ze omhoog. En toch wemelt het van de ouders die onzeker zijn over het eten van hun kind. Vanaf de geboorte. Gaat er genoeg melk de baby in? Wanneer kan ik stoppen met borstvoeding? Die eerste groentehapjes, is het erg als die vooral langs de babykin naar beneden sijpelen? Geeft het kinderdagverblijf wel goede voeding? Wanneer eet het kind met de pot mee? Wat mag er mee in het trommeltje naar school? En hoeveel? Mag een kind margarine op brood?

De antwoorden staan in het boek Wegwijs in de voedingsjungle van Michelle van Roost en Manon van Eijsden.

Wegwijs in de voedingsjungle, Gewoon gezonde voeding voor kinderen van 0-9 jaar. Uitgeverij Kosmos, 176 blz, €20.-.

Lees hier de hele recensie verschenen in NRC

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.


*|REWARDS|*