Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Nieuwe test voorspelt pinda-allergie beter en veiliger

08/05/2018

Wetenschappers hebben een nieuwe laboratoriumtest ontwikkeld om pinda-allergie te voorspellen. 

De test is 98 procent specifiek en in tegenstelling tot huidige testen is er geen kans op vals-positieve resultaten of ernstige allergische reacties.

De simpele bloedtest is vijf keer zo effectief als een orale voedselprovocatie en de methode zou met aanpassingen ook kunnen werken voor andere allergieën. Waar huidpriktesten en IgE-bloedtesten soms vals-positieve resultaten geven, en voedselprovocaties tot ernstige reacties kunnen leiden, komen deze problemen bij de nieuwe test niet voor.

Mestceltest
De test heet Mast Activation Test (MAT) en kan worden gebruikt wanneer huidpriktesten geen duidelijke uitslag geven. Door de activiteit in mestcellen in het bloed te meten na het toedienen van een beetje pinda-allergeen, kun je niet alleen met 98% zekerheid zeggen of iemand allergisch is voor pinda, maar ook voorspellen hoe heftig diegene op pinda zal reageren. Dat laatste was tot voorheen niet mogelijk.

De mestceltest is vijf keer goedkoper dan een voedselprovocatie. De onderzoekers willen daarom graag aan de slag buiten het laboratorium, om de effectiviteit ook in een normale ziekenhuisomgeving te testen. Daarnaast loopt er onderzoek naar of de test ook werkt bij melk-, ei-, sesam- en notenallergie. In de toekomst zou de test misschien ook gebruikt kunnen worden voor het meten van allergenen in voedsel.

Bron: Stichting Voedselallergie

Terug naar het nieuwsoverzicht