Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Pindapoli Delft helpt pinda-allergie voorkomen

30/04/2018

Jaarlijks ontwikkelen ongeveer duizend kinderen in Nederland een pinda-allergie.

Onderzoek wijst uit dat een pinda-allergie voorkomen kan worden door jong te beginnen met het eten van pinda’s. Het Reinier de Graaf ziekenhuis te Delft is daarom gestart met de Pindapoli. Hier krijgen baby’s met een verhoogde kans op het ontwikkelen van een pinda-allergie pindakaas door hun vaste voeding. Alleen jonge kinderen met ernstig eczeem en daardoor een verhoogd risico op een pinda-allergie komen in aanmerking voor deze behandeling. Sinds de oprichting is al 7 keer een pinda-allergie voorkomen.

Multidisciplinair team
Op de Pindapoli kijkt een multidisciplinair team bestaande uit een kinderarts-allergoloog, diëtisten en kinderverpleegkundigen of het veilig is om baby´s vanaf 4 maanden met ernstig eczeem pindakaas te laten eten. Studies hebben laten zien dat 80 procent van de pinda-allergieën bij kinderen met ernstig eczeem voorkomen kan worden door in de leeftijd tussen 4 en 8 maanden te starten met het eten van pinda(kaas) en het regelmatig te blijven eten hiervan. In tegenstelling tot wat vroeger vaak geadviseerd werd, is het dus van belang om vroeg te starten met het geven van verwerkte pinda om een allergie te voorkomen.

Kinderarts-allergoloog en onderzoeker Dirk Verhoeven heeft de Pindapoli opgericht om ouders veilig, snel en doeltreffend te ondersteunen met de vroege introductie van pindakaas. Verhoeven: “Kinderen met ernstig eczeem ontwikkelen vaak een pinda allergie doordat zij via de kapotte huid als eerste in aanraking komt met pinda. De huid is daar geen goede plek voor. Als jonge kinderen pinda via de goede weg, namelijk de darm, binnenkrijgen is de kans op een allergie veel kleiner.”

Bron: Reinier de Graaf/AD

Terug naar het nieuwsoverzicht