LunchUpdate Maart 2017: ontstaan diabetes type1 - spelen met groente stimuleert eten..
 
 
 
Interview over functionele buikpijn met Merit Tabbers

Nieuwsoverkindervoeding interviewde dr. Merit Tabbers, kinderarts-MDL in het AMC over de  NVK-richtlijn Functionele buikpijn bij kinderen (eind 2015 gepubliceerd. Tabbers was de projectleider en voorzitter van de werkgroep voor genoemde richtlijn.  

Was het nodig om een richtlijn functionele buikpijn bij kinderen te ontwikkelen
Chronische buikpijn is éHet doel van deze richtlijn is om te komen tot een betere herkenning, optimalisering van de diagnostiek en behandeling van kinderen met functionele buikpijn van 4 tot 18 jaar. én van de meest voorkomende symptomen op de kinderleeftijd. Bij ongeveer 90% van de kinderen die zich presenteren met buikpijn wordt uiteindelijk geen organische oorzaak gevonden en is er dus sprake van een vorm van functionele buikpijn. De prevalentie wereldwijd van deze functionele buikpijnsyndromen bedraagt 13.5%. De impact van functionele buikpijn op het leven van deze kinderen en hun families kan aanzienlijk zijn; de kwaliteit van leven is gemiddeld slechter dan die van gezonde kinderen en vergelijkbaar met die van kinderen met een inflammatoire darmziekte. Daarnaast leidt chronische buikpijn vaak tot een hoge mate van schoolverzuim en zijn de kosten van gebruik van gezondheidszorg aanzienlijk. Een Nederlandse pediatrische richtlijn voor functionele buikpijn ontbrak. Er was dus behoefte aan een evidence-based richtlijn met als uiteindelijk doel een uniform beleid rondom kinderen met functionele buikpijn.

Lees hier het hele interview..

 
 
Het laatste nieuws

Nieuwe kijk op ontstaan diabetes type 1
Diabetes mellitus type 1, oftewel ‘jeugddiabetes’, kan ontstaan doordat bètacellen onder stress een nonsens-eiwit maken in plaats van insuline. Lees hier verder..

Spelen met groente en fruit stimuleert tot eten
Kinderen die gedurende etenstijd fruit en groente niet direct te verorberen maar wordt toegelaten om het vast te grijpen en erin te knijpen zijn minder vaak moeilijke eters. Lees hier verder..

Beloning stimuleert kinderen meer groente of fruit te eten
Het gedurende een korte periode stimuleren van gezond eetgedrag bij kinderen door middel van een beloning kan voor een blijvende gedragsverandering zorgen. Lees hier verder..

Vitamine-B12-tekort verhoogt risico op vroeggeboorte
Een lage vitamine-B12-status tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op een vroeggeboorte van het kind. Lees hier verder..

 
 
Marktnieuws:Groentebingo moedigt kinderen aan groenten te eten

Wintergroenten als boerenkool, spruiten, broccoli, hutspot, witlof, zuurkool, andijvie en bloemkool zijn vaak niet het favoriete avondeten van kinderen. 

Daarom maakt Jumbo het proeven van deze gezonde kost leuker met een originele groentebingo. Sinds vorige week kunnen kinderen en hun ouders een echte bingokaart meenemen uit de Jumbo winkels. Hiermee kunnen zij thuis bingo spelen: niet met getallen, maar met groenten!
Lees hier verder.

 
 
Brengt u in 2017 een nieuw voedingsproduct, dienst of service voor kinderen op de markt
  • Wijzigt u de samenstelling van een product?
  • Breidt u het assortiment uit?
  • Opent u een nieuwe website?
  • Brengt u een nieuw boek of materiaal uit?
  • Start u een nieuwe voorlichtingscampagne?
  • Organiseert u een workshop of bijscholing?
  • Geeft u een training voor professionals?

Nieuws over kindervoeding biedt u de mogelijkheid om uw nieuws onder de aandacht te brengen van ruim 1500 professionals op het gebied van kindervoeding. Onze doelgroep bestaat uit kinderartsen, jeugdartsen, kinder- en jeugdverpleegkundigen, dietisten, gewichtsconsulenten, verloskundigen, kraamverzorgenden en andere disciplines in Nederland en Belgie. Voor informatie mail naar geke@stoarm.nl

 
 
Symposium Au, ik heb buikpijn

Au, ik heb buikpijn.. .-  Over buikpijn binnen functionele klachten bij kinderen

  • Dinsdag 4 april 2017, Nieuwe Buitensociëteit, Zwolle
  • Donderdag 13 april 2017, Landgoed de Horst, Driebergen  

Voor wie? Kinderartsen, Jeugdartsen, (kinder)diëtisten en andere belangstellenden

Voor meer informatie en inschrijven: 
Klik hier of ga naar de agenda van SCEM.

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.


*|REWARDS|*