LunchUpdate December 2016: darmbacteriën- zwangere met vitamine D te kort....
 
 
 
Het laatste nieuws

Onderzoek naar de invloed van voeding en darmbacteriën op ADHD
De invloed van voeding en darmbacteriën op het gedrag van kinderen met ADHD is het onderzoeksthema van het FlorA-consortium, een initiatief van ADHD-specialisten en Wageningen University & Research. Lees hier verder..

Voedingsindustrie pakt kindermarketing aan
De voedingsindustrie komt met een voorstel om reclame voor voedingsmiddelen gericht op kinderen verder te beperken. Lees hier verder..

Zwangere met vitamine D tekort meer kans op kind met autisme
Vrouwen met een te lage vitamine D spiegel tijdens hun zwangerschap vergroten daarmee het risico op autisme bij hun kinderen. Lees hier verder..

Probiotica tijdens zwangerschap vermindert darmkrampen
Nieuw onderzoek wijst uit dat probiotica gedurende de laatse weken van de zwangerschap een positief effect kan hebben op darmkramp bij baby’s. Lees hier verder..

 
 
Blog- de magie van darmbacteriën

Wat is een goede darmgezondheid en hoe wordt deze beïnvloed? In een razend tempo verschijnen er onderzoeken over het belang van de ontwikkeling van de microbiota tijdens de eerste levensfase. Reden genoeg voor nieuwsoverkindervoeding om eens dieper in deze complexe materie te duiken.

Ontwikkeling eerder dan gedacht
Hoe ontwikkelt de microbiota? In eerste instantie werd er gedacht dat foetussen geen bacteriën in hun darmen hadden, tot het moment dat ze geboren worden. Maar dit  blijkt niet helemaal juist, in het meconium zijn al bacteriën aanwezig. Het eerste contact met bacteriën vindt plaats tijdens de zwangerschap weliswaar in een laag aantal en met een beperkte diversiteit. Tijdens een natuurlijke bevalling komt een baby met meer bacteriën van de moeder in aanraking. Voornamelijk door contact met het geboortekanaal en huid op huid contact met de moeder na de geboorte.

Kolonisatie van de darm
Bij een pasgeboren baby groeien darmbacteriën uit tot een volwaardige darm microbiota. Dit is mogelijk doordat er in eerste instantie zuurstof aanwezig is. Bovendien vormen de maag en dunne darm nog geen selectieve druk uit. Hierdoor kunnen bacteriën zich eenvoudig vestigen op de darmwand. De opbouw van deze complexe micro-organismen ofwel de microbiota gebeurt volgens een vast patroon waarbij zich eerst bacteriën vestigen, die de aanwezige zuurstof verbruiken zoals: Escherichia coli en Streptococcen. Al snel ontstaan de juiste omstandigheden voor andere bacteriën zoals Lactobacillen (melkzuurbacteriën). In het maag-darmkanaal komt steeds minder zuurstof beschikbaar, zodat uiteindelijk ook de anaerobe bacteriën (zonder zuurstof) zoals Bifidobacteriën zich in de darm kunnen vestigen en in aantal toenemen. Vervolgens neemt de concentratie aan micro-organismen toe (koloniseren). De groei wordt zorgvuldig gereguleerd door antibacteriële stoffen die de pasgeboren baby zelf uitscheidt. 
Doordat de baby steeds opnieuw in aanraking  komt met andere bacteriën kan de microbiota zich verder ontwikkelen tot een complexe variatie van honderden soorten bacteriën. Het aantal en de diversiteit worden sterk beïnvloed door externe factoren. Omstandigheden die grote impact hebben op de ontwikkeling zijn o.a.de zwangerschapsduur, de locatie van de bevalling (hospitalisatie vergeleken met thuisbevalling), de bevallingswijze, antibioticagebruik en tenslotte het type voeding. Lees hier de hele blog

 
 
Boekrecensie - Pretpark de Poepfabriek

Dit najaar verscheen het kinderboek Pretpark de Poepfabriek. In dit boek nemen Marja Baseler en Annemarie van den Brink kinderen vanaf 6 jaar mee op de reis van het eten door het menselijk lichaam. De informatie over de spijsvertering wordt verpakt in een spannend verhaal waarin Pim en Pollie de hoofdrol spelen. Het verhaal start met het niet goed functioneren van de fabriek en dit baart  de vader van Pim en Pollie ernstige zorgen. Heel stiekem gaan Pim en Pollie op onderzoek uit en ervaren hierbij zelf de spannende reis door het menselijk lichaam beginnende bij de mond.

Aansprekende vormgeving voor kinderen
Het boek is schitterend vormgegeven met geweldige zoek- en kijkplaten. Het heeft een poepdossier met leuke weetjes en tips. Het boek heeft een leuke uitneembare poster die op de wc kan worden opgehangen.

Wat vinden wij ervan?
Pretpark de Poepfabriek is een educatief boek met een aansprekende vormgeving voor kinderen. Op een zeer toegankelijke en praktische wijze wordt uitleg gegeven over wat er gebeurt in het spijsverteringskanaal. Het boek is leuk voor ouders maar ook een aanrader voor professionals die kinderen op speelse wijze voorlichting willen geven. Pretpark de Poepfabriek van Marja Baseler en Annemarie van den Brink ISBN 9789024573011 telt 48 pagina’s en is verkrijgbaar voor €15,99. Bestellen klik hier.

 
 
Symposium Au, ik heb buikpijn..

Au, ik heb buikpijn.. .-  Over buikpijn binnen functionele klachten bij kinderen

  • Dinsdag 4 april 2017, Nieuwe Buitensociëteit, Zwolle
  • Donderdag 13 april 2017, Landgoed de Horst, Driebergen  

Voor wie? Kinderartsen, Jeugdartsen, (kinder)diëtisten en andere belangstellenden

Voor meer informatie en inschrijven: 
Klik hier of ga naar de agenda van SCEM.

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.


*|REWARDS|*