Lunchflits maart 2016: Lustrumcongres/infuusvoeding onnodig/voedingseducatie...
 
 
 
Het laatste nieuws

Link tussen luchtvervuiling en laag geboortegewicht
Hoe meer blootstelling aan luchtvervuiling tijdens de zwangerschap, hoe groter de kans bij tweelingen op een laag geboortegewicht. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Esmée Bijnens (Universiteit Hasselt/Universiteit Maastricht) op basis van gegevens van het Oost-Vlaams meerlingenregister. Lees hier verder..

Infuusvoeding op kinder-IC onnodig, zelfs nadelig voor herstel
Kinderen die zijn opgenomen op de afdeling Intensive Care herstellen sneller als zij tijdens hun verblijf weinig of geen extra voeding door het infuus krijgen tijdens de eerste week van opname. Dit blijkt uit nieuw internationaal onderzoek, onder andere door het Erasmus MC-Sophia. De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd op het International Symposium of Intensive Care and Emergency Medicine in Brussel en verschenen in de New England Journal of Medicine. Lees hier verder..

Voedingseducatie zinvol in het onderwijs
Voedingseducatie op de basisschool helpt kinderen bij de ontwikkeling van een verantwoord eetpatroon. Uit het promotie onderzoek van Marieke Battjes-Fries blijkt dat kinderen na afloop van het lesprogramma Smaaklessen meer weten over gezond en duurzaam eten. Ze voelen zich aangemoedigd om onbekende producten te proeven en zijn meer van plan om gezonder te gaan eten. Lees hier verder..

Ook beschermende effecten van galacto-oligosacchariden
Bepaalde oligosacchariden bieden directe bescherming voor de darmbarrière. Tot nu toe werd altijd gedacht dat het positieve effect van galacto-oligosacchariden vooral lag in het stimuleren van de darmflora. Het  on derligend mechanisme bij de beschermende functie is dat de oligosachariden door middel van interacties met de tight junctions, verbindingen tussen de darmepitheelcellen aangaan en daarmee  ontstekingsprocessen tegen te gaan. Promovendus Peyman Akbari deed onderzoek naar de werkingsmechanismen van galacto-oligosacchariden, complexe suikers die de oligosacchariden in moedermelk nabootsen. Lees hier verder..

 
 
Schrijf je in: Lustrumcongres VNFKD 55 jaar

Personalized healthcare - de toekomst van speciale voeding

Wanneer: Donderdag 21 april 2016
Tijd: Van 14.00 -17.30 uur, inloop vanaf 13.30 uur
Waar: De Caballero Fabriek, Saturnusstraat 60, Den Haag
Deelname is gratis

VNFKD
De Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Kinder- en Dieetvoedingsmiddelen (VNFKD) bestaat dit jaar 55 jaar. Met een feestelijk lustrumcongres richt ze haar blik op de toekomst. De focus ligt op innovatie, preventie en personalized healthcare, met als inspirerende keynote spreker prof. dr. Alain van Gool, Radboudumc en TNO. 

Neem deel aan een van de drie innovatietafels:
1. Sprookjes van 1001 nachten; toekomst van voeding in vroegste levensfase, lezing door prof. dr. Jaap Seidell, VU Amsterdam. Gastspreker dr. ir. Gerda Feunekes, directeur Voedingscentrum.
2. Food to Rio; innovatie sport en voeding, lezing door dr. Jeroen Wouters, program manager Sports & Nutrition bij Sportcentrum Papendal. Gastspreker dr. ir. Marja Kanning, project manager NIZO Food Research.
3. Vitaal 100+; is er een rol voor medische voeding?, lezing door dr. Marian de van der Schueren, senior onderzoeker Diëtetiek en Voedingswetenschappen, VU medisch centrum en lector Voeding en Gezondheid, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Gastspreker dr. Henk Reinen, MT-lid directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie, Ministerie van VWS.

Tijdens deze innovatietafels worden de nieuwste inzichten met u gedeeld op het gebied van voeding in de eerste 1000 dagen, medische voeding, sportvoeding en producten voor gewichtsbeheersing.
Onder leiding van dagvoorzitter drs. Rob Oudkerk, voormalig politicus en huisarts en heden ondermeer radiopresentator op npo radio 1, discussieert u mee over de betekenis van innovatie voor de branche van kinder- en dieetvoedingsmiddelen en de rol van deze producten binnen personalized healthcare.

Schrijf je in
De VNFKD nodigt u van harte uit voor dit feestelijke lustrumcongres. Heeft u zich nog niet aangemeld? Doe dat dan nu via de aanmeldknop hieronder. Heeft u zich al wel aangemeld? Geeft u dan svp via onderstaande aanmeldknop door welke innovatietafel u wilt bijwonen.

Aanmelden

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.


*|REWARDS|*