Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Infuusvoeding op kinder-IC onnodig, zelfs nadelig voor herstel

21/03/2016

Kinderen die zijn opgenomen op de afdeling Intensive Care herstellen sneller als zij tijdens hun verblijf weinig of geen extra voeding door het infuus krijgen tijdens de eerste week van opname. 

Dit blijkt uit nieuw internationaal onderzoek, onder andere door het Erasmus MC-Sophia. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag gepresenteerd op het International Symposium of Intensive Care and Emergency Medicine in Brussel en verschenen in de New England Journal of Medicine.

Sneller herstel
Dr. Koen Joosten, kinderarts in het Erasmus MC-Sophia, houdt zich al lang bezig met onderzoek naar de effecten van voeding. Joosten: “De kinderen die geen kunstmatige voeding met het infuus kregen, hadden minder infecties, minder orgaanfalen en een sneller herstel dan de kinderen die dit wel hadden gekregen.” Het effect was bij iedereen merkbaar, onafhankelijk van het type ziekte, leeftijd of het ziekenhuis. Zijn collega Sascha Verbruggen vult aan: “De huidige manier van werken is niet goed, daarvan zijn wij nu overtuigd. Het is de eerste keer dat zo’n grote groep patiënten op de kinder-intensive care heeft deelgenomen aan een dergelijk onderzoek. Dankzij de samenwerking met Leuven en Edmonton konden we 1440 kritiek zieke kinderen onderzoeken. Onze collega’s in Leuven hadden al een soortgelijk resultaat bij volwassenen gevonden. Het is nu voor het eerst bij kinderen ook vastgesteld dat in de acute fase van ziek zijn bijvoeden door middel van het infuus echt overbodig is en zelfs schadelijk.”

Internationaal onderzoek
Het onderzoek door het UZ Leuven, België, het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis en het Stollery kinderziekenhuis in Edmonton, Canada, onder leiding van prof.dr. Greet van den Berghe van het UZ Leuven, toont aan dat deze aanname onjuist is. Juist het niet geven van kunstmatige voeding met het infuus in de eerste week bij kritiek zieke kinderen zorgt voor een sneller herstel.

Bron: ErasmusMC

Terug naar het nieuwsoverzicht