Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Ook beschermende effecten van galacto-oligosacchariden

17/03/2016

Bepaalde oligosacchariden bieden directe bescherming voor de darmbarrière. 

Tot nu toe werd altijd gedacht dat het positieve effect van galacto-oligosacchariden vooral lag in het stimuleren van de darmflora. Het  on derligend mechanisme bij de beschermende functie is dat de oligosachariden door middel van interacties met de tight junctions, verbindingen tussen de darmepitheelcellen aangaan en daarmee  ontstekingsprocessen tegen te gaan. Promovendus Peyman Akbari deed onderzoek naar de werkingsmechanismen van galacto-oligosacchariden, complexe suikers die de oligosacchariden in moedermelk nabootsen.

Darmbarrière
De darmbarrière is een van de eerste verdedigingslinies van het lichaam en zorgt ervoor dat ziekteverwekkers en schadelijke stoffen uit de omgeving en de voeding het lichaam niet binnendringen. De darmbarrière bestaat uit een laag epitheelcellen, die stevig met elkaar verbonden zijn door de zogeheten tight junction-eiwitten. De integriteit van deze darmbarrière kan worden aangetast door een onbalans in de samenstelling van de darmflora bij (infectie-)ziekten of door schadelijke stoffen in de voeding, waaronder bepaalde schimmeltoxinen (mycotoxinen). Een voorbeeld hiervan is deoxynivalenol (DON), een mycotoxine dat veelvuldig in graanproducten voorkomt. Dit toxine leidt tot chronische onstekingsprocessen en een ongewenste activatie van het immuunsysteem.

Promotie-onderzoek
Akbari ontwikkelde tijdens zijn promotie verschillende in vitro-modellen met menselijke darmcellen en in vivo-modellen met muizen. De resultaten van Akbari’s onderzoek laten zien dat galacto-oligosacchariden de samenstelling van het tight junction-netwerk  tussen darmcellen bevorderen en hierdoor de darmbarrière beschermen tegen de schadelijke effecten van bijvoorbeeld deoxynivalenol. Deze nieuwe bevindingen wijzen op ruime toepassingsmogelijkheden van galacto-oligosacchariden in de preventie van allergische en immuun-gemedieerde ontstekingsprocessen.

Bron: UMCU

Peyman Akbari promoveert 23 maart 2016 op het proefschrift Protecting intestinal epithelial integrity by galacto-oligosaccharides: Keeping it tight, aan de Universiteit van Utreht

Terug naar het nieuwsoverzicht