Lunchupdate juli 2015; slechte kindergebitten; azo kleurstoffen ...
 
 
 
Het laatste nieuws

Daling overgewicht en obesitas bij Amsterdamse kinderen
Het percentage kinderen in Amsterdam met overgewicht is in 2013 gedaald ten opzichte van voorgaande jaren. In 2011 had 16,8% van de kinderen overgewicht en obesitas, in 2013 is dat nog 15,2%. Dit blijkt uit de monitor van de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht. Lees verder..

Scherpere eisen aan het Vinkje
De wetenschappelijke commissie van de stichting Ik Kies Bewust heeft de criteria voor producten met het Vinkje aangescherpt. De voedingsmiddelenbranche heeft tot 1 januari 2017 de tijd om het aanbod te verbeteren. De nieuwe criteria zorgen er voor dat enkele honderden producten die in de oude situatie nog wel voldeden nu óf gezonder gemaakt worden óf verder zonder het Vinkje op het etiket verder moeten. Lees verder..

Veel kinderen met verwaarloosd melkgebit
Naar schatting 40.000 jonge kinderen hebben een ernstig verwaarloosd melkgebit.Tandartsen zien geregeld dikke lagen plak en etensresten in het hele gebit, en afgebrokkelde of tot stompjes afgesleten tanden. De gegevens komen uit een onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws. De 66 tandartsen die hieraan meededen, melden samen bijna 10.000 gevallen van verwaarlozing bij kinderen tussen twee en zeven jaar. Op basis van dat aantal komt de landelijke tandartsorganisatie KNMT op het aantal van 40.000 ernstig verwaarloosde kindergebitten. Lees verder..

Azo-kleurstoffen nog steeds in producten
Supermarkten verkopen nog altijd tientallen producten met de azo-kleurstoffen die behoren tot de ‘Southampton Six’. Dat blijkt uit een inventarisatie van Foodwatch. Sinds 2010 zijn fabrikanten die deze kleurstoffen gebruiken verplicht de disclaimer ‘Kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden’ op de verpakking te zetten. Lees verder..

Roken in buurt van peuters net zo slecht als tijdens zwangerschap
Peuters met rokende ouders hebben op tienjarige leeftijd een grotere kans op overgewicht. Deze invloed schijnt zelfs even groot te zijn als roken tijdens de zwangerschap. Dit is de eerste studie die ook rekening houdt met het feit dat ouders die roken er een ongezonde levensstijl op na houden en zo indirect een invloed hebben op de gezondheid van hun kinderen. Lees verder..

Trakteren op steeds meer Limburgse scholen afgeschaft
Van veertig ondervraagde basisscholen hebben zeventien het trakteren door jarige kinderen afgeschaft. Dat is bijna de helft. Een jarige die trots met een mand lekkernijen de klas in loopt. Tien jaar geleden was dat nog gewoon. Maar steeds meer basisscholen schaffen het trakteren door jarige leerlingen af, blijkt uit een steekproef van Dagblad De Limburger. Belangrijkste redenen: het uitdelen is vaak ongezond en het legt een grote sociale druk op de ouders. Uit een steekproef bij 40 van de ruim 370 Limburgse basisscholen blijkt dat bijna de helft het trakteren heeft afgeschaft. Lees verder..

 
 
Studiedag: Ondervoede kinderen voor het voe(d)tlicht

In Nederland is ongeveer 10% van de kinderen bij opname in het ziekenhuis ondervoed. Tijdens opname neemt het aantal kinderen met ondervoeding toe en ligt de prevalentie van ondervoeding rond de 19%. Met een gemiddelde ligduur van 3-5 dagen is duidelijk dat een behandeling rond ondervoeding niet afgerond is na een ziekenhuisopname. Soms is een behandeling nog niet eens echt gestart. Hier zijn mogelijkheden voor (kinder)diëtisten in de eerstelijn om deze kinderen te begeleiden.

Netwerk Kinder Diëtisten
Daarom organiseert het Netwerk eerstelijns Kinder Diëtisten (NKD) een studiedag op 9 oktober as. met als thema de begeleiding van kinderen met ondervoeding/groeiachterstand. Deze scholing is specifiek ontwikkeld voor eerstelijns (kinder)diëtisten. Na afloop van de studiedag bent u als (kinder)diëtist beter toegerust om een kind met deze problematiek te begeleiden. De casuïstiek in de middag zal zich vooral focussen op kinderen ouder dan 1 jaar.

Voor meer informatie over het progreamma en inschrijven, klik hier.

 
 
Uitgave: Hoe gezond eten ze?

Hoe gezond eten ze?
Hoe gezond eten peuters van 1-4 jaar op dagen dat ze naar het kinderdagverblijf gaan? De Eet Compleet Test geeft antwoord op deze vraag. Dit is het tot op heden grootste voedselconsumptieonderzoek bij jonge kinderen. Het is uitgevoerd onder 1526 kinderen met een leeftijd van 10 maanden tot 4 jaar.

Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat veel jonge kinderen niet eten volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Zo bevat hun voeding relatief veel eiwit, suiker en zout en weinig gezond vet en ijzer. Uit het onderzoek komen punten naar voren waarop voor jonge kinderen gezondheidswinst valt te behalen. Zoals het vervangen van suikerhoudende dranken door water. Ook is er de suggestie voor het aanbieden van een warme maaltijd op het kinderdagverblijf om de groenteconsumptie van peuters te verhogen.

Nutricia Early Life Nutrition heeft de belangrijkste resultaten van deze voedselconsumptiepeiling uitgesplitst voor de leeftijden van 1,2 en 3 jaar en gebundeld in een handzaam boekje. Hierin  komt o.a. aan bod:
- De voedingsmiddelen die de peuters gebruiken
- De inname van energie en macronutriënten
- De samenstelling van het ontbijt
- De effecten va het vervangen van koemelk door Groei- en opvolgmelk

Meer informatie via TNO en www.nutriciavoorprofessionals.nl

 
 
Aanbieding: Handige Tipkaarten

Met de handige en aantrekkelijk vormgegeven tipkaarten (ansichtkaart formaat) geef je, je cliënten echt een handige tool in handen. Leuk om uit te delen of voor de verkoop. Op de kaarten is ruimte om je eigen gegevens te plaatsen. De tipkaarten geven inhoudelijke tips over de volgende onderwerpen:gezond omgaan met vet, gezond omgaan met suiker, gezond omgaan met zout en gezond omgaan met (fris) drank.

Zomeraanbieding
Voor een set van 100 kaarten (25 van elke kaart) betaal je nu €12,50 (ex btw en verzendkosten)
Meer informatie kindervoedingswijzer.nl.

Bestellen kan door te mailen naar: info@kindervoedingswijzer.nl, onder vermelding van tipkaarten.

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.


*|REWARDS|*