Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Roken in buurt van peuters net zo slecht als tijdens zwangerschap

30/06/2015

Peuters met rokende ouders hebben op tienjarige leeftijd een grotere kans op overgewicht. Deze invloed schijnt zelfs even groot te zijn als roken tijdens de zwangerschap.

Dit is de eerste studie die ook rekening houdt met het feit dat ouders die roken er een ongezonde levensstijl op na houden en zo indirect een invloed hebben op de gezondheid van hun kinderen.

Volgens professor Linda Pagani van de universiteit van Montreal hebben kinderen die tijdens hun peutertijd worden blootgesteld aan sigarettenrook op hun tiende een grotere buikomvang en een BMI-score van 0,48 tot 0,81 punten boven het gemiddelde. Deze cijfers zijn te vergelijken met kinderen waar de moeder tijdens de zwangerschap rookte.

Wereldwijd wordt 40 procent van de kinderen thuis blootgesteld aan de rook van sigaretten. Een verhoging van 0,48 tot 0,81 BMI-punten lijkt minimaal, maar het gaat om een enorme groep kinderen. Het is echter een belangrijke periode in de ontwikkeling van het kind en kan zorgen voor gezondheidsklachten op de lange termijn.

Meeroken kan bij kinderen endocriene onevenwichtigheden en neurologische afwijkingen veroorzaken in de ontwikkeling van de hypothalamus. Dit kan vitale systemen beschadigen die belangrijk zijn bij de postnatale groei van kinderen.

Bron: Welingelichte Kringen

Terug naar het nieuwsoverzicht