Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Scherpere eisen aan het Vinkje

21/07/2015

De wetenschappelijke commissie van de stichting Ik Kies Bewust heeft de criteria voor producten met het Vinkje aangescherpt.

De voedingsmiddelenbranche heeft tot 1 januari 2017 de tijd om het aanbod te verbeteren. De nieuwe criteria zorgen er voor dat enkele honderden producten die in de oude situatie nog wel voldeden nu óf gezonder gemaakt worden óf verder zonder het Vinkje op het etiket verder moeten.

Minder verzadigd vet
In diverse productgroepen zijn de maximaal toegestane hoeveelheden verzadigd vet, suiker, zout en/ of calorieën aangepast. Zo is het verzadigd vetcriterium in de kaascategorie met 12,5 procent teruggebracht en is het natriumcriterium in ontbijtgranen met 20 procent teruggeschroefd.

Fruitsap geen basisproduct meer
Ook zijn er wijzigingen aangebracht in de indeling van productgroepen: vruchtensappen worden voortaan niet meer als basisvoeding ingedeeld en thee en koffie worden nu gerekend tot de basisproductgroep water. Voor meer duidelijkheid zijn de eenheden bij de criteria aangepast.

Voedsel moet lekker blijven’
'Er valt nog heel veel te doen om de voedselomgeving beter te maken. De energiedichtheid moet omlaag en de hoeveelheid verzadigd vet, toegevoegd suiker en zout moet gereduceerd. Tegelijkertijd, en dat is de uitdaging, is het belangrijk dat de verbeterde voeding lekker blijft. Dat is geen sinecure, want vet, suiker en zout zijn eveneens de smaakmakers', zegt professor Kees de Graaf, sinds kort voorzitter van de wetenschappelijke commissie.

De nieuwe criteria zijn online te vinden.

Bron: VoedingNu

Terug naar het nieuwsoverzicht