LunchUpdate Maart 2019: richtlijn lengtegroei / gewijzigd advies bij ei- en pinda allergie....
 
 
 
Het laatste nieuws

Moeder beschermt baby tegen eigen infecties
Baby’s krijgen voor de eerste 15 levensweken van hun moeder afweerstoffen mee, maar alleen tegen infecties die moeder zelf had. Lees hier veerder..

Ruim driekwart wil leeftijdsgrens energiedranken
Ruim driekwart van de Nederlanders (79%, 18+) wil een leeftijdsgrens op de verkoop van energiedranken. Lees hier verder..

Hoe wordt getest of je coeliakie hebt of niet?
Glutenintolerantie oftewel coeliakie komt best veel voor, bij één op de honderd mensen. Maar slechts één op de duizend mensen weten dat ze coeliakie hebben. Lees hier verder..

Gezondheid van bloedvaten en cognitie bij kinderen en volwassenen
Een hoge bloeddruk is eerder in verband gebracht met verschillen in cognitie en mentale gezondheid tijdens de volwassenheid. Lees hier veerder..

Aldi introduceert Raad van Kinderen
In de Week voor de Gezonde Jeugd, heeft ALDI haar allereerste Raad van Kinderen geïnstalleerd. Groep 7 van de basisschool De Vuurvogel gaat adviseren hoe ALDI mensen gezondere keuzes kan laten maken. Lees hier verder..

 
 
Marktnieuws: Nieuwe JGZ-richtlijn Lengtegroei beschikbaar

Recent is de (ver)nieuw(d)e jeugdgezondheidszorg (JGZ)-richtlijn Lengtegroei gepubliceerd.

De richtlijn bestaat uit een nieuw gedeelte ‘Grote lengtegroei’ en een update en aanpassing van de bestaande richtlijn ‘Signalering en verwijscriteria bij kleine lichaamslengte’ (2010). De richtlijn Lengtegroei geeft vernieuwde en uitgebreidere informatie over het monitoren van groei en over signaleren van afwijkende lengtegroei. Door deze nieuwe richtlijn vervalt de bestaande richtlijn.

Bron: ZonMW

 
 
Marktnieuws: Begin bij baby’s vroeg met ei en pinda, om allergieën te voorkomen

Door baby’s heel vroeg pinda en ei te laten eten kunnen veel allergieën voorkomen worden, blijkt uit recent onderzoek. „Dit advies staat haaks op wat ouders lang te horen hebben gekregen”

Gewijzigd advies
Tientallen jaren was het advies glashelder: een kind in het eerste jaar geen pinda geven en het liefst ook geen ei. Als je het helemaal goed wil doen: tot aan het tweede jaar. Zo voorkom je dat het kind een allergie tegen pinda of ei ontwikkelt. Ouders van jonge kinderen knoopten die adviezen in hun oren, maar in 2015 bleek uit een groot Brits onderzoek het tegenovergestelde waar te zijn. Het vermijden van pinda en ei op jonge leeftijd vergroot de kans op een allergie juist. En, nog belangrijker: door baby’s zo vroeg mogelijk pinda en ei te eten te geven, het liefst al vanaf vier tot zes maanden, kan naar schatting tachtig procent van de pinda- en ei-allergieën bij kinderen worden voorkomen. 

Bron: NRC

 
 
Ook in uw regio: Scem regiotour 't Kinderspreekuur

Interactieve avondnascholing over 3 hot topics op het raakvlak van kindergeneeskunde en jeugdgezondheidszorg

  • Nieuwe handreiking voor de opsporing van coeliakie
  • In gesprek over eettrends en eetstoornissen
  • De richtlijn ondergewicht 

Meer informatie en inschrijven: www.scem.nl

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.


*|REWARDS|*