Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Moeder beschermt baby tegen eigen infecties

26/03/2019

Baby’s krijgen voor de eerste 15 levensweken van hun moeder afweerstoffen mee, maar alleen tegen infecties die moeder zelf had.

De eerste 15 weken van hun leven zijn baby’s beschermd met afweerstoffen van hun moeder die ze via placentabloed meekrijgen. Dat is niet een speciale mix die de moeder voor het kind maakt. Het is een afspiegeling van de infecties die de moeder heeft doorgemaakt en waartegen zij zelf afweerstoffen in haar bloed heeft. Een pasgeborene is dus tegen sommige infecties goed beschermd en tegen andere niet. Net zoals de moeder.

Iedere moeder heeft forse doses afweerstoffen tegen gemiddeld 5 tot 10 virussen. En lagere concentraties tegen andere virussen – in totaal een twintigtal. Daar moet de baby het de eerste 15 levensweken mee doen, terwijl honderden verschillende virussen rondwaren en de pasgeborene bedreigen. De eigen aanmaak van afweerstoffen komt pas na de 15e levensweek op gang, schrijven onderzoekers van Karolinska Institutet in Stokholm in een maandag uitgekomen publicatie in Nature Medicine. Lees hier het hele artikel uit NRC.

Bron: NRC

Terug naar het nieuwsoverzicht