Lunchflits April 2018: Suikertaks succesvol; BMI en bewegen; Boek- De Eerste 1000 dagen
 
 
 
Het laatste nieuws

Rol BMI bij bewegen
De bewegingsvaardigheid van basisschoolleerlingen is de afgelopen tien jaar afgenomen, zo blijkt uit Peil.Bewegingsonderwijs einde (speciaal) basisonderwijs. Lees hier verder..

Foodwatch: kabinet slikt belofte industrie als zoete koek
Onderstaand opiniestuk stond 19 april in dagblad Trouw. Dezelfde dag kwamen verschillende politieke partijen in de Tweede Kamer terug op de ongewenste kindermarketing. Staatssecretaris Blokhuis beloofde er later op terug te komen. Lees hier verder..

Een kansrijke start voor elk kind
Elk kind verdient de best mogelijke start in het leven. En ieder kind heeft maar 1 kans op een goede start, niemand kan die overdoen. We weten steeds beter dat de eerste 1000 dagen bepalend zijn voor de 32.000 die volgen. Zo’n kansrijke start is niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Lees hier verder..

Frisdranken in Groot-Brittannië minder zoet door suikertaks
De invoering in Groot-Brittannië van belasting op suikerhoudende frisdranken om overgewicht terug te dringen, is een groot succes. Voorafgaand aan de invoering hebben veel frisdrankproducenten de hoeveelheid suiker in hun producten verlaagd. Lees hier verder..

Mix van factoren van invloed op ontwikkeling voedselallergie
Voedselallergie bij jonge kinderen en baby's wordt veroorzaakt door een mix van omgevings- en genetische factoren. Zo schrijven Amerikaanse onderzoekers in recent gepubliceerd onderzoek. Lees hier verder..

 
 
Marktnieuws: Tip voor de meivakantie

Wil je samen met je gezin gezellig een dagje uit en tegelijkertijd iets leren over hoe je lichaam werkt? Kom dan deze meivakantie naar CORPUS - reis door de mens.

"Kantine de Dag"
In de populaire attractie “Kantine de Dag” van het Voedingscentrum kun je selecteren wat je elke dag eet en ontdek je hoe jullie gezonder kunnen eten. Superleuk en leerzaam!

Klik hier voor meer informatie over de attractie.

 
 
Boek: De Eerste 1000 dagen

Elk kind verdient de best mogelijke start in het leven. En ieder kind heeft maar 1 kans op een goede start, niemand kan die overdoen. We weten steeds beter dat de eerste 1000 dagen bepalend zijn voor de 32.000 die volgen. Zo’n kansrijke start is niet voor alle kinderen vanzelfsprekend.

Vandaag nam ik een boek in ontvangst dat hierover gaat: ‘De eerste 1000 dagen’, geschreven door Tessa Roseboom. Een ontzettend interessant, maar ook mooi geschreven boek, waarin Roseboom beschrijft wat er in de eerste duizend dagen van nieuw leven allemaal gebeurt, wordt gevormd, wordt aangelegd. En dus ook wat er allemaal fout kan gaan. Als toekomstige ouders tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld continu in stress leven of ongezond zijn, te zwaar of juist te licht, als ze roken of drinken, als ze te maken hebben met huiselijk geweld - dan weten we gewoon dat dit letterlijk en figuurlijk onder de huid kruipt van de kinderen. Deze kinderen hebben niet de beste kans op een kansrijke start.

En toch leest dit boek niet als een opgeheven vinger, maar vooral als een hoopvol boek. Een aanmoediging om aan de slag te gaan. Ook kinderen die niet met de beste kaarten geboren zijn, kunnen daar met veel liefde, aandacht, zorg en de juiste aanpak bovenop komen. En voor kinderen die nog geboren moeten worden kunnen we nog 1000 dingen doen om hen een kansrijke start, een kansrijke eerste 1000 dagen te bieden. Tessa’s boek helpt ons om in gesprek met verloskundigen, kraamzorg, jeugdgezondheidszorg, gemeenten, verzekeraars en alle anderen die met ons mee willen denken te komen tot een goede aanpak voor een kansrijke start. We willen hiermee rond de zomer naar buiten komen. Om de kinderen van vandaag en de volwassenen van morgen de kansen te bieden die ze verdienen.

Bron: Hugo de Jonge

Bekijk ook het filmpje dat Tessa Roseboom met rtlnieuws maakte over het belang van de eerste 1000 dagen.

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.


*|REWARDS|*