Lunchupdate juni 2016: Portiegrootte jonge kinderen; gewichtsverlies en zwangerschap...
 
 
 
Het laatste nieuws

Effect gewichtsverlies voorafgaand aan vruchtbaarheidsbehandeling vastgesteld
Bij vrouwen met verminderde vruchtbaarheid en ernstig overgewicht wordt de kans op een gezond geboren kind niet verhoogd door leefstijlbegeleiding voorafgaande aan de  vruchtbaarheidsbehandelingen. De kans dat de vrouwen op een natuurlijke manier zwanger worden,neemt wel toe na leefstijlbegeleiding. Dit blijkt uit de grote LIFEstyle-studie, die onder leiding van gynaecoloog dr. Annemieke Hoek van het UMCG in 23 Nederlandse ziekenhuizen is uitgevoerd. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine. Lees hier verder..

Moeder met hoge BMI krijgt vaker dochter met overgewicht
Moeders met overgewicht krijgen veel vaker dochters die later ook overgewicht of zelfs obesitas hebben dan moeders met een gezond gewicht. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Auckland en de Uppsala Universiteit onder verschillende generaties Zweedse vrouwen. Lees hier verder..

Portiegrootte bij zeer jonge kinderen verdient aandacht
Krijgen jonge kinderen overgewicht omdat ze tijdens een enkele gelegenheid te veel eten (grotere maaltijd) of eten ze vaker (hogere frequentie)? Deze vraag was nog onbeantwoord in het debat van voedingswetenschappers over overgewicht van de allerkleinsten. Een Britse studie bevestigt nu dat jonge kinderen van vier tot achttien maanden, met overgewicht, meer risico lopen op overgewicht door grotere porties tijdens de maaltijden. Lees hier verder..

WHO rapport groei en ontwikkeling kinderen
Dit recent uitgebrachte WHO rapport geeft inzage in de wereldwijde ontwikkeling en voortgang van gezondheidsissues  bij moeders, baby’s en jonge kinderen. Het belang van voeding en groei van het jonge kind staat centraal.Hier is het WHO rapport te vinden..

Vitamine D concentraties tijdens de zwangerschap en de ontwikkeling van het kind
Vitamine D is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede groei van het kind en is belangrijk voor de aanmaak van sterke botten en tanden. Kozeta Miliku onderzocht de relatie tussen vitamine D concentraties tijdens de zwangerschap en de ontwikkeling van het kind. Zij toonde aan dat een lage concentratie van vitamine D tijdens de zwangerschap de kans vergroot op vroeggeboorte en een beperkte groei van het kind. Lees hier verder..

 
 
Marktnieuws: Online magazine over borstvoeding

Het Voedingscentrum heeft een fris online borstvoedingsmagazine in het leven geroepen. Met persoonlijke verhalen, adviezen, tips en filmpjes. (Aanstaande) ouders krijgen antwoord op veelgestelde vragen over borstvoeding: Hoe leg ik mijn baby goed aan? Krijgt mijn baby genoeg binnen? Hoe werkt kolven? Bekijk het online magazine en breng het onder de aandacht bij collega's en ouders, via je mail, nieuwsbrief, website en/of social media!

 
 
Boek 'Etenstijd'

Het boek Etenstijd geeft antwoorden op vragen die kinderen vaak hebben rond gezonde voeding. In het boek leggen de makers (dokter Bas, dokter Nanno en dietist Kirsten) met behulp van veel vrolijke illustraties uit wat gezond en ongezond is. Waarom worden mensen dik of ziek van voedsel? Hoe lees je een etiket en hoe zorg je ervoor dat je niet wordt misleid door reclame? Ze geven handige tips en rekenen af met hardnekkige mythes. Etenstijd sluit aan bij de belevingswereld van kinderen vanaf tien jaar, maar is ook geschikt voor leerkrachten, ouders, opa’s en oma’s.

Passie voor voeding
De makers van het boek schreven samen met een groep kinderen het boek. Zo hebben twintig kinderen, juffen en meesters, een kinderarts, een verpleegkundige,nog een huisarts en een voedingsprofessor aan het boek Etenstijd meegewerkt. In het boek lezen kinderen op een grappige, luchtige en inspirende toon hoe ze zelf aan de slag kunnen met gezonde voeding.‘Etenstijd’, met een knipoog naar ‘Etenstrijd’, is een op wetenschap gebaseerd boek (ook de inzichten van de herziene Schijf van Vijf zijn verwerkt) dat duidelijkheid geeft in de overvloed aan informatie over voeding op internet en andere media. 

Aanrader
Het boek is een echte aanrader. Het geeft veel inspiratie en gespreksstof om met elkaar over gezonde voeding te praten en zet kinderen aan tot nadenken. In het boek zijn een aantal recepten van topkok Pierre Wind te vinden, deze recepten worden ondersteund met kookvideo’s op de website.
Meer nformatie: www.basennanno.nl 

Onafhankelijk onderzoek  
De opbrengsten van Etenstijd gaan naar onafhankelijk onderzoek naar een gezonde voeding en leefstijl bij kinderen (www.langerhansonderzoek.nl). Langerhansonderzoek is een non-profit organisatie en volledig onafhankelijk.

Titel: Etenstijd | auteurs Bas Houweling, Nanno Kleefstra, Kirsten Berk| illustratiesFloortje Klinkenberg | vormgeving Imelda van der Helm| hardcover | 124 pagina’s | formaat 21 x 21 cm|prijs € 19,99 | ISBN 9789082491418| uitgever Uitgeverij Langerhans. Boek bestellen klik hier..

 
 
Marktnieuws:Bambix vernieuwt

Vernieuwingen in de productreeks van Bambix.

 Nieuw: twee voedzame ontbijtpapjes:
• Bambix Haverpapje onderscheidt zich door zorgvuldig geselecteerd havermeel (voor kinderen vanaf 6 maanden)
• Bambix Banaan-Sinaasappel bevat granen, sinaasappel, cornflakes en gepofte rijst (voor kinderen vanaf 1 jaar)
Deze twee ontbijtpapjes bevatten geen toegevoegde suikers.

Bambix heeft ook verbeteringen doorgevoerd in haar kant-en-klare papjes voor kinderen vanaf zes maanden. Deze drie nieuwe papjes bevatten gemiddeld 15% minder suiker, 25% minder calorieën en 70% minder verzadigde vetten dan de huidige producten. Ze bestaan in drie varianten:

• Kant-en-Klaar papje Naturel (granen)
• Kant-en-Klaar papje Banaan
• Kant-en-Klaar papje Vanille

De papjes kregen ook een nieuwe look omdat Nutricia wil stimuleren het product tijdens de dag te geven.

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.


*|REWARDS|*