Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Portiegrootte bij zeer jonge kinderen verdient aandacht

07/06/2016

Krijgen jonge kinderen overgewicht omdat ze tijdens een enkele gelegenheid te veel eten (grotere maaltijd) of eten ze vaker (hogere frequentie)? 

Deze vraag was nog onbeantwoord in het debat van voedingswetenschappers over overgewicht van de allerkleinsten. Een Britse studie bevestigt nu dat jonge kinderen van vier tot achttien maanden, met overgewicht, meer risico lopen op overgewicht door grotere porties tijdens de maaltijden.

Volgens een Britse, nog niet gepubliceerde studie naar het gedrag van jonge kinderen eten kleintjes van vier tot achttien maanden met overgewicht per maaltijd meer dan kinderen in dezelfde leeftijdscategorie met een gezond gewicht, maar ze eten niet frequenter dan deze groep. Het onderzoek Diet and Nutrition Survey of Infants and Young Children (DNSIYC) werd gepresenteerd op de Europese Obesitastop in die afgelopen week in Gotenburg  plaatsvond.

Grotere maaltijden
In de DNSIYC-studie waren van 2564 kleine kinderen de voedselinnamecijfers bekend die door hun ouders werden gerapporteerd. Het onderzoeksteam vond dat de kinderen met overgewicht grotere maaltijden kregen dan de kinderen op gezond gewicht, gemiddeld 141 calorieën versus 130 calorieën per eetgelegenheid. Ze aten niet frequenter gedurende de dag.

Meer calorieën
Voor 24 extra kilocalorieën per maaltijd vonden de onderzoekers een toename van het risico op overgewicht of obesitas met 9 procent.  Het ging daarbij om grotere porties van soortgelijke voedingsmiddelen, er was weinig verschil in de energiedichtheid van de maaltijd componenten (kJ/gram). ‘Grotere porties lijken een grotere risicofactor dan vaker eten voor de ontwikkeling van overgewicht op jonge leeftijd’, concluderen de onderzoekers. ‘Om een oorzakelijk verband vast te stellen is verder onderzoek nodig naar het ontwikkelen van overgewicht.’

Kleine verschillen
Hoewel de verschillen per maaltijd slechts klein zijn (11 extra kilocalorieën zijn niet veel meer dan een extra opscheplepel in een maaltijd) is de bijdrage aan de dagelijkse energie-inname (met circa vijf maaltijdmomenten) opgeteld over een week aanzienlijk.  ‘11 kilocalorieën per maaltijd leidt tot 56 calorieën per dag, tot 393 calorieen extra per week en 1703 calorieen per maand’, vervolgt hoofdonderzoeker Hayley Syrad . ’Het kleine beetje energie tijdens iedere maaltijd zorgt ervoor dat de kinderen met overgewicht per maand ongeveer de extra energie van twee dagen consumeren. Omdat ze jonger zijn dan twee jaar betekent dit dat over een langere tijd de effecten aanzienlijk groter kunnen zijn. Portiegrootte zou in de adviezen meer aandacht moeten krijgen bij zeer jonge kinderen.’

Bron: VoedingNU

Terug naar het nieuwsoverzicht