Lunchupdate februari 2016; Fruit voor kleintjes, bord leegeten ..
 
 
 
Het laatste nieuws

'Kinderen die bord moeten leegeten hebben hogere BMI'
Kinderen die van hun ouders verplicht hun bord moeten leegeten, hebben volgens een onderzoek gemiddeld genomen een hogere BMI dan kinderen die dat niet hoeven te doen. Dat hebben onderzoekers aan de universiteit van Liverpool geconcludeerd nadat ze 385 studenten hadden onderzocht, meldt Daily Mail. Aan hen werd gevraagd naar hun eetgewoonten. Lees hier verder..

Educatieprogramma heeft geen effect op het gewicht
Het educatieprogramma Extra Fit! heeft wel de kennis van leerlingen over gezond gedrag vergroot maar niet gezorgd voor minder overgewicht. Dat blijkt uit een evaluatie door Paul Kocken en collega’s van onder meer TNO en het LUMC (Nutrients. 2016; online 4 januari). Lees hier verder..

Extra aandacht voor dikke kinderen Amsterdam 
Dikke kinderen in Amsterdam krijgen een extra steuntje in de rug in de strijd tegen hun overgewicht. De gemeente heeft afspraken gemaakt met verzekeraar Zilveren Kruis; die betaalt de komende drie jaar voor 9000 kinderen een zogenoemde zorgcoördinator. Lees hier verder..

‘Borstvoeding spaart 800.000 kinderlevens'
Jaarlijks overlijden wereldwijd 6,3 miljoen kinderen voor hun vijfde verjaardag. Ruim 0,8 miljoen van hen zouden het hebben overleefd als vrijwel alle kinderen vanaf hun geboorte twee jaar borstvoeding krijgen. Meer borstvoeding geven is de verandering die de meeste gezondheidswinst oplevert.Lees hier verder..

 
 
Poll: Gratis fruit voor kleintjes in de supermarkt!

Op social media stond het er vorige week vol van: alle supermarkten in Nederland zouden gratis fruit aan kinderen moeten aanbieden. Een aantal ketens geeft nu gehoor aan die oproep.

Aanleiding was een foto van een baby in een supermarktwagen die een gratis banaantje eet. Duizenden Nederlanders deelden de foto, omdat ze vinden dat er in ons land gratis fruit uitgedeeld moet worden aan kinderen. In veel supermarkten in Australië en Nieuw-Zeeland gebeurt dat sinds eind vorig jaar al.

Landelijke actie
In Nederland waren er al meerdere supermarkten die dit ook deden, maar dan op lokaal niveau. Zo krijgen kleintjes in sommige filialen van Vomar al gratis fruit. En ook in een aantal winkels van Lidl en Albert Heijn gebeurde het al.

Vanaf deze week wordt het groter aangepakt.Lidl gaat een pilot met gratis appels en mandarijnen landelijk uitrollen, laat een woordvoerder aan Editie NL weten. Bij Albert Heijn loopt bij 70 winkels al de actie 'Voor elk kleintje een mandarijntje'. Vandaag wordt die actie uitgebreid naar veel meer winkels, al blijft het een lokale aanpak.  

Goed idee
De fruitacties van de supermarkten worden van veel kanten toegejuicht. Het Voedingscentrum vindt het een heel goed idee. Ook kinderarts Koen Joosten van het Sophia Kinderziekenhuis is er blij mee, maar wat hem betreft moet het nog veel breder worden aangepakt. "Eigenlijk is dit maar een druppel op de gloeiende plaat. Het zou ook op scholen en kinderdagverblijven standaard moeten gebeuren, zodat het uiteindelijk ook leidt tot een gedragsverandering bij de ouders thuis."

'Problematisch'
Want daar gaat het vaak mis: kinderen krijgen veel te weinig fruit te eten. "En dat is problematisch", zegt de kinderarts. "70 procent van de kinderen eet te weinig fruit. Voor kinderen tot 9 jaar is de aanbevolen hoeveelheid 1,5 stuk fruit per dag. Daar halen we nu een derde tot twee derde van. Voor kinderen vanaf 9 jaar is het twee stuk per dag: maar gemiddeld eten ze dagelijks maar een half stuk fruit."

Wat vind jij: is het een goed idee om gratis fruit voor kinderen aan te bieden in supermarkten? Stem op de poll.

Bron: RTL

 
 
Boekrecensie Werk maken van spelen

In haar boek ‘Werk maken van spelen’ houdt Froukje Hajer een warm pleidooi voor meer tijd en ruimte voor kinderen om te spelen. Als kinderen minder kunnen spelen, missen zij een essentieel deel van hun opvoeding. Ze zijn minder zelfredzaam, ontwikkelen zich fysiek minder, hebben minder zelfvertrouwen en zijn minder goed in staat in samenspel met anderen beslissingen te nemen. 

Bezorgde ouders
Hajer: “Kinderen van nu hebben te maken met bezorgde ouders die hun kinderen volgen met gps. Op straat is weinig ruimte voor avontuur en op school en in de kinderopvang tellen resultaten en bepalen volwassenen wat er gebeurt. Te weinig spelen leidt vroeg of laat tot problemen – niet voor niets heeft het VN-comité inzake de Rechten van het Kind regeringen opgeroepen meer aandacht aan dit ‘vergeten recht’ te geven.”

Kinderombudsman
Kinderombudsman Marc Dullaert onderschrijft dit pleidooi: “Spel is essentieel voor de ontwikkeling van je fantasie, van je lichaam, van je sociale vaardigheden, van wie je bent als mens. Vooral voor kwetsbare kinderen, zoals kinderen die opgroeien in instellingen of die met geweld te maken krijgen, is het ontzettend belangrijk om ruimte te bieden voor spelen en ontspanning.”

Oproep
Hajer roept gemeenten en beleidsmakers op om werk te maken van spelen, want kinderen kunnen zelf dit recht niet opeisen. Haar boek ‘Werk maken van spelen’ biedt ouders, buurtbewoners, vrijwilligers, professionals, politici, bestuurders en beleidsmakers concrete handvatten om kinderen betere speelkansen te bieden.  ‘Werk maken van spelen’ €19,90 is te bestellen via www.boekenfabriek.nl  ISBN 978-90-824415-0-5 Meer informatie: www.kind-spel-ruimte

Lees ook het artikel in de Volkskrant

 
 
Symposium: Jonge kinderen & (niet-)eten

Utrecht, 21 april 2016

Als eten een gevecht wordt
Het symposium ‘Jonge kinderen & (niet-)eten’ wordt georganiseerd door de Vereniging Nee-eten! en de afdeling Kindergeneeskunde van het Emma Kinderziekenhuis, AMC.

Eetproblemen
Eetproblemen bij jonge kinderen zijn een groeiend probleem; niet alleen voor de ouders maar ook voor u als betrokken zorgprofessional. Ernstige eetproblemen beginnen vaak op jonge leeftijd en zijn frequent geassocieerd met een complexe medische voorgeschiedenis. Het is belangrijk eetproblemen vroegtijdig te herkennen en te behandelen,opdat ernstige eetstoornissen zoals voedselweigering kunnen worden voorkomen.

Interesse?

Meer over dit symposium leest u hier.

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.


*|REWARDS|*