Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

‘Borstvoeding spaart 800.000 kinderlevens'

01/02/2016

Jaarlijks overlijden wereldwijd 6,3 miljoen kinderen voor hun vijfde verjaardag.

Ruim 0,8 miljoen van hen zouden het hebben overleefd als vrijwel alle kinderen vanaf hun geboorte twee jaar borstvoeding krijgen. Meer borstvoeding geven is de verandering die de meeste gezondheidswinst oplevert.

Twee grote wereldwijde onderzoeken, één naar borstvoeding, het andere naar kindersterfte, verschenen vorige week. Beide laten grote verschillen zien tussen arme en rijke landen. De studie over borstvoeding, van een grote groep onderzoekers, vooral uit Brazilië, Canada en India samen met de Wereldgezondheidsorganisatie en UNICEF, is bijna militant pro-borstvoeding. In elk geval sterk tégen de industrie die flesvoedingmelkpoeder produceert en die agressief probeert te verkopen. „Vrouwen worden naar borstvoedingvervangers getrokken en twijfelen aan hun eigen vermogen om borstvoeding te geven.”

The Lancet
De borstvoedingmeta-analyse verscheen afgelopen vrijdag op de website van The Lancet. De onderzoekers kijken niet alleen naar gezondheidsvoor- en nadelen (lang borstvoeding geven is minder goed voor het melkgebit). Ze rekenen ook voor dat borstvoeding in alle landen goedkoper is dan flesvoeding.

Het onderzoek naar kindersterfte stond afgelopen woensdag online bij Journal of the American Medical Association (JAMA). Er staan cijfers in over de sterfteoorzaken van kinderen en jongvolwassenen van 0 tot 19 jaar, in 188 landen, tussen 1990 en 2013. Dit onderzoek en ook de borstkankerstudie waren mogelijk door flinke subsidies van de Bill & Melinda Gates Foundation.

In de meeste landen in Europa, Australië en Noord- en Zuid-Amerika zijn infectieziekten en onveilige zwangerschappen grotendeels uitgebannen. Kinderen gaan er zelden dood aan complicaties bij de geboorte, ondervoeding, diarree, luchtweginfecties en malaria. Het verkeer is er redelijk veilig en oorlogsgeweld afwezig. Aangeboren afwijkingen zijn de overblijvende doodsoorzaak. Het is niet vreemd dat de belangstelling voor prenatale en preconceptionele diagnostiek in Nederland toeneemt.

Afname kindersterfte
Met schoon water, vaccins en betere voeding kunnen de armere landen tegenwoordig de kindersterfte met 5 à 6 procent per jaar reduceren. In de landen waar de kindersterfte na 2000 nauwelijks afnam, staat in een begeleidend commentaar, heerste oorlog, burgeroorlog of was er politieke instabiliteit.

Kinderen tot vijf jaar zijn, met jaarlijks nog steeds 6,3 miljoen doden, duidelijk het kwetsbaarst. Onder vijf-tot tienjarigen sterven 0,48 miljoen kinderen. En van de 10- tot 19-jarigen gaan er jaarlijks bijna een miljoen dood. Infectieziekten waren zowel in 1990 als 2013 de belangrijkste killers van kinderen. Ze zorgen voor bijna de helft van alle kinderdoden. Ze worden onderverdeeld in luchtweginfecties, diarree, malaria, sepsis en hersenvliesontsteking. Juist daartegen helpt borstvoeding. Moedermelk bevat afweerstoffen die het kind beschermen als het eigen afweersysteem nog in ontwikkeling is. En als de moeder niet de borst geeft maar flesvoeding, dan is het water dat ze daarvoor gebruikt een beruchte besmettingsbron.

Voordelen  voor kind en moeder
Om jaarlijks 830.000 kinderen van jonger dan vijf jaar het leven te redden, zou 95 procent van de baby’s vanaf hun geboorte alleen moedermelk moeten krijgen. Tot hun zesde levensmaand. En daarna zou 90 procent van de kinderen nog tot hun tweede verjaardag borstvoeding ‘erbij’ moeten krijgen. Dat redt overigens niet alleen kinderlevens, maar ook vrouwenlevens. Borstvoeding beschermt tegen borstkanker. Als alle moeders hun kind twee jaar borstvoeding geven, scheelt dat op termijn 20.000 doden door borstkanker per jaar.

Bron: NRC

Terug naar het nieuwsoverzicht