Lunchupdate december 2015; foliumzuuradvies; oerbacterie en kinderobesitas....
 
 
 
Het laatste nieuws

Aantal gezonde schoolkantines stijgt
Het aantal scholen dat het aanbod in hun kantines gezond heeft gemaakt, neemt gestaag toe. Sinds 2013 is het aantal gezonde schoolkantines in Nederland bijna verviervoudigd. Inmiddels hebben dit jaar 350 scholen een Schoolkantine Schaal uitgereikt gekregen. Volgens het Voedingscentrum kunnen nu ongeveer 300.000 leerlingen in hun schoolkantine een gezonde keuze maken. Lees verder..

Zaadcellen beïnvloed door gewicht man
Het gewicht van een man heeft effect op zijn spermacellen, wat zelfs de aanleg voor obesitas zou kunnen doorgeven. Dat stellen Deense onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Cell Metabolism op basis van onderzoek in de beginfase. Lees verder..

Oerbacterie in de darmen geassocieerd met kinder-obesitas
Een veelvoorkomend micro-organisme in het maagdarmstelsel blijkt een graadmeter voor het ontwikkelen van overgewicht bij kinderen. Hoe groter de aantallen van de op een bacterie lijkende levensvorm (een zogeheten oerbacterie) des te groter het risico op overgewicht. Lees verder..

Aantal kinderen met open ruggetjes al jaren gelijk
Ondanks allerlei campagnes om meer foliumzuur te slikken, blijft het aantal kinderen dat geboren wordt met een open ruggetje al jaren gelijk. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek. Klik hier voor een interview over dit onderwerp op NPO Radio 1 in het programma de Ochtend van 25 november. Het Voedingscentrum heeft de adviezen op een rijtje gezet. lees verder..

 
 
Marktnieuws: 'Voor je het weet zijn ze groOt

Grote opkomst bij interactief theaterprogramma ‘Voor je het weet zijn ze groOt’

Het interactieve theaterprogramma ‘Voor je het weet zijn ze groOt’ wordt goed bezocht, blijkt uit evaluatieonderzoek. Ouders, ook van niet-Nederlandse herkomst, hebben veel belangstelling voor het programma over opvoeding, voeding en bewegen. De theaterbijeenkomsten worden gemiddeld door 34 ouders bezocht, ruim twee keer zoveel als bij traditionele ouderbijeenkomsten. Meer over het theaterprogramma kunt u hier lezen.

 
 
Boekrecensie: De kleine keukenhulp

Samen met kinderen lekkere gerechten bereiden. Dat kan met recent verschenen kookboek van het Voedingscentrum: ‘De kleine keukenhulp’.


Kinderen die nu leren koken, kunnen later makkelijker zelf een gezonde maaltijd op tafel zetten. Het nieuwe kookboek stimuleert ouders om samen met hun kinderen te koken en is een aanrader voor iedereen die werkt met ouders en kinderen.

Hulpkok
Er is een makkelijke hulpkok-verdeling gemaakt bij de recepten. Van makkie (voor de allerkleinsten), mild (voor het kind dat heel wat kan) en pittig (voor het ervaren kind). Zo kan ieder kind wel iets doen in de keuken. Van simpel husselen tot het (bijna) helemaal zelf bereiden van een gerecht en alles ertussen. Het boek helpt ook ouders van moeilijke eters. Als je eten samen maakt, gaan ze het gemakkelijker proeven en opeten. 

Beleef-boek
Naast recepten om samen met kinderen te maken, staat het boek vol extra’s, zoals miniquizvragen, manieren om groente te snijden, een mini-kookwoordenboek, ervaringsverhalen van ouders en eetspelletjes. Daarnaast vind je vele keukenweetjes voor jong en oud over koken, eten en bewaren.

Bestelinformatie
Het boek is voor €12,95 exclusief verzendkosten te bestellen in de webshop van het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl/webshop

 
 
Boekrecensie; Yo kids Let's go Paleo !

Recent is verschenen het boek ‘Yo kids, let’s go Paleo’ van auteur Sandra van Schijndel. 

Sandra van Schijndel over haar nieuwe boek: “In mijn eerste boek, ‘Let’s go paleo!’, begeleid ik de lezer 28 dagen lang in een gezondere en meer bewuste levensstijl. Toen ik dat boek schreef en in de keuken stond om al die gerechten klaar te maken, wilde mijn dochter van 8 jaar meehelpen. Elke dag hielp ze mee en hoe vaker ze in de keuken kwam, des te meer ideeën voor nieuwe gerechten ze uit haar mouw schudde. En zo ontstond het idee voor dit nieuwe boek: ‘Yo kids, let’s go paleo!‘. Werken met seizoenproducten voor specifieke feestdagen en samen met je kinderen ‘quality time’ doorbrengen in de keuken is écht super leuk!

Recepten en meer..
Het boek is fris vormgegeven en bevat vele recepten en suggesties voor ouders met kinderen die graag eten volgens het paleo principe. Het boek geeft ouders een leuke introductie om hun kinderen te vertellen over paleo. De recepten worden thematisch aangeboden in diverse thema’s: kinderfeestjes, schoollunches, partysnacks en wat te doen op feestdagen als Pasen en Kerstmis. 

Yo kids Let's go paleo, Sandra van Schijndel; 235 pagina's; ISBN 9789402600698; Prijs €29,95, UItgeverij Aerial Media; Bestellen kan hier.

 
 
Brengt u in 2016 een nieuw voedingsproduct, dienst of service voor kinderen op de markt?
  • Wijzigt u de samenstelling van een product?
  • Breidt u het assortiment uit?
  • Opent u een nieuwe website?
  • Brengt u een nieuw boek of materiaal uit?
  • Start u een nieuwe voorlichtingscampagne?
  • Organiseert u een workshop of bijscholing?
  • Geeft u een training voor professionals?

Nieuws over kindervoeding biedt u de mogelijkheid om uw nieuws onder de aandacht te brengen van ruim 1500 professionals op het gebied van kindervoeding. Onze doelgroep bestaat uit kinderartsen, jeugdartsen, kinder- en jeugdverpleegkundigen, dietisten, gewichtsconsulenten, verloskundigen, kraamverzorgenden en andere disciplines in Nederland en Belgie. Voor informatie mail naar geke@stoarm.nl

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.


*|REWARDS|*