Lunchflits oktober 2015; glutenvrij.nl; variatie in overgewicht....
 
 
 
Het laatste nieuws

Glutenvrij.nl gelanceerd
Ongeveer 170.000 mensen weten niet dat zij coeliakie hebben, ofwel glutenintolerantie, met kans op ernstige darmschade? Twee tot drie procent van onze bevolking heeft bovendien Non Celiac Gluten Sensitivity (NCGS) en is dermate gevoelig voor gluten dat ook voor hen glutenvrij eten noodzakelijk is. Aan deze onderdiagnose wil de Nederlandse Coeliakie Vereniging(NCV) graag een einde maken. Mede om die reden wordt  de gloednieuwe website Glutenvrij.nl gelanceerd. De site staat boordevol algemene en actuele en medische informatie. Lees hier verder.

Overgewicht bij kinderen varieert sterk tussen Europese landen
Het percentage overgewicht (inclusief obesitas) bij 6-9 jarige schoolkinderen in Europa varieert sterk per land en ligt tussen de 18 en 57%. Meer over dit onderzoek leest u hier.

Bedtijd beinvloed gewicht tieners
Tieners en jong volwassenen die door de week laat in bed liggen, hebben meer kans op overgewicht dan leeftijdgenoten die op tijd gaan slapen.
Dit komt naar voren in een studie van de universiteit van Berkley, 0 blijkt een verband te bestaan tussen bedtijd en overgewicht. Onderzoekers hebben de gegevens van een cohort van ruim drieduizend jongeren en volwassenen bestudeerd. Lees verder.

Amsterdam tekent ‘Stop kindermarketing ongezonde voeding’
Amsterdam ondertekende 1 oktober als eerste gemeente van Nederland, samen met de GGD, de Alliantie die pleit voor verbetering van de wetgeving over kindermarketing ongezonde voeding.
Met de ondertekening van de Alliantie wil wethouder Zorg, Eric van der Burg, strengere regels om de marketing van ongezonde voeding gericht op kinderen een halt toe te roepen. Hier meer over het standpunt van de gemeente.

Wie betaalt de zorg voor kinderen met overgewicht en obesitas?
Op dit moment is het vaak onduidelijk wie de zorg betaalt voor kinderen met overgewicht en obesitas. Welke onderdelen kunnen vanuit de basisverzekering vergoed worden en welke vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente? Lees hier verder.

 
 
Marktnieuws:Hoe gezond eten ze?

Hoe gezond eten peuters van 1-4 jaar thuis en op het kinderdagverblijf op de dagen dat ze naar het kinderdagverblijf gaan? De Eet Compleet Test geeft antwoord op deze vraag. Dit is het tot op heden grootste voedselconsumptieonderzoek bij jonge kinderen. De analyse is uitgevoerd door TNO onder 1526 kinderen met een leeftijd van 10 maanden tot 4 jaar.

Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat veel jonge kinderen niet eten volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Zo bevat hun voeding relatief veel eiwit, suiker en zout en weinig gezond vet en ijzer. Uit het onderzoek komen punten naar voren waarop voor jonge kinderen gezondheidswinst valt te behalen. Zoals het vervangen van suikerhoudende dranken door water. Ook is er de suggestie voor het aanbieden van een warme maaltijd op het kinderdagverblijf om de groenteconsumptie van peuters te verhogen.

Handzaam boekje
Nutricia Early Life Nutrition heeft de belangrijkste resultaten van deze voedselconsumptiepeiling uitgesplitst voor de leeftijden van 1,2 en 3 jaar en gebundeld in een handzaam boekje. Hierin  komt o.a. aan bod:

  • de voedingsmiddelen die de peuters gebruiken
  • de inname van energie en macronutriënten
  • de samenstelling van het ontbijt
  • de effecten va het vervangen van koemelk door Groei- en opvolgmelk

Het boekje aanvragen kan hier

 
 
Boekrecensie: Easy Peasy Family

Gemakkelijke thuismaaltijden, ideeën voor de broodtrommel, voedzame snacks, drankjes en traktaties: je vindt ze allemaal in dit boek! 'Easy Peasy Family' is de logische opvolger van het succesvolle boek 'Easy Peasy: een gezonde basis voor de allerkleinsten'. In dit recent verschenen boek vinden ouders inspiratie en houvast voor een gezonde basis voor het hele gezin. De focus in het boek ligt bij gezinnen met kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Met 100 recepten, praktische tips en veel informatie over eetgedrag is dit een praktische boek voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd.  

Easy peasy Family, Een gezonde basis voor het hele gezin, tekst Claire van den Heuvel & Vera van Haren (bleubelle.nl), prijs 24,95, pagina’s 240, ISBN 9789059566583, Uitgeverij Fontaine Uitgevers BV, Boek bestellen klik hier.

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.


*|REWARDS|*