Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Vroeg starten met pinda om allergie te voorkomen

12/01/2017

De Amerikaanse gezondheidsraad, the National Institute of Health (NIH) heeft een nieuwe richtlijn opgesteld om pinda-allergieën te voorkomen: begin zo vroeg mogelijk met pindaconsumptie. 

Uit door het NIH gefinancierd onderzoek blijkt dat de introductie van pindaproducten in de voeding van zuigelingen veilig is en zelfs kan leiden tot 81 procent verlaging van de ontwikkeling van een pinda-allergie.

Lage prevalentie bij eten pinda
Deze niewe aanbeveling is gebaseerd op de LEAP studie(Learning Early About Peanut Allergy).
In dit onderzoek maakten de onderzoekers gebruik van twee strategieën: consumptie van pinda’s of uitsluiting ervan. Aan het onderzoek deden 600 zuigelingen in de leeftijd van 4 en 11 maanden mee. Zij werden willekeurig ingedeeld bij een van de twee onderzoeksstrategieën. Het onderzoek richtte zich op kinderen met een hoog risico op pinda-allergieën, namelijk die met ernstig eczeem of ei-allergie. Degenen die al tekenen vertoonden van een mogelijke pinda-allergie werden uitgesloten van het onderzoek.

Kinderen met allergie groeit
Een pinda-allergie geeft uiteenlopende symptomen, van huidklachten als eczeem tot levensbedreigende vochtophoping over het hele lichaam en anafylaxie, waarbij de dood een gevolg kan zijn.
In de Verenigde Staten wordt het aantal kinderen met een pinda-allergie geschat op ongeveer twee procent. Vanwege de ernst van de mogelijke allergische reacties, is lange tijd het advies geweest pindaproducten te mijden.
Het NIH adviseert in de nieuwe richtlijn ouders hun kleintjes drie keer per week pinda’s te geven, zodra ze vast voedsel kunnen eten. Meer informatie over de nieuwe richtlijnen is hier te vinden.

Lees ook de blog vroegtijdige introductie van pinda bij hoog risico kinderen

Bron: VoedingNu

Terug naar het nieuwsoverzicht