Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Genezing pinda-allergie binnen bereik

22/10/2016

De oorzaak van pinda-allergie wordt steeds duidelijker. Het voorkomen ervan en een mogelijk genezende behandeling lijken binnen bereik.

Het UMC Groningen doet als enige ziekenhuis in Nederland mee aan een internationaal onderzoek naar een genezende behandeling van pinda-allergie. In de zogeheten Palisade-studie wordt in acht Europese landen het effect getest van het voorzichtig toedienen van minieme hoeveelheden pinda en het langzaam opvoeren van de dosis. Deze methode van provocatie of desensibilisatie wordt bij andere vormen van allergie zoals hooikoorts al vaker toegepast, maar werd bij voedselallergie te lastig en misschien gevaarlijk gevonden.

Ingewikkeld samenspel
Waar die onrustbarende stijging van allergieën vandaan komt en wat er tegen te doen is, is onderwerp van diverse studies. Het is waarschijnlijk een ingewikkeld samenspel van meerdere ontwikkelingen zoals de toegenomen hygiëne, voedsel met minder bacteriën en een tekort aan vitamine D doordat we te weinig buiten komen. ,,Het ontstaan van pinda-allergie lijkt ook te komen door blootstelling van jonge kinderen aan pinda via de huid’’, zegt Hanneke Oude Elberink, hoogleraar allergologie aan het UMCG.

Kleine kinderen met eczeem zijn vaker allergisch voor pinda. Door eczeem is de huid meer doorlaatbaar dan normaal. Stoffen in de lucht, zoals sporen van pinda, kunnen via de huid het menselijk lichaam binnendringen. Normaal gesproken komt pinda via de mond binnen en wordt dan herkend als ongevaarlijke stof. Maar pinda-deeltjes die via de huid binnenkomen, worden gezien als indringers en dan komt er een afweerreactie op gang.

LEAP-studie
In de internationale LEAP-studie (Learning Early About Peanut-allergy) is onderzocht of je baby’s met eczeem juist veel eerder pinda moet laten eten. Baby’s met eczeem die al op jonge leeftijd juist veel pinda te eten kregen werden minder vaak allergisch. ,,Het blijkt dus mogelijk om pinda-allergie te voorkomen’’, zegt Oude Elberink optimistisch.

Ook kinder-allergologe Aline Sprikkelman is enthousiast over deze uitkomsten van de LEAP-studie. Maar beide artsen waarschuwen dat het te vroeg is voor concrete adviezen aan ouders. ,,Kinderartsen zijn het er wereldwijd nog niet over eens hoe we deze kennis moeten vertalen naar een nieuwe richtlijn voor voeding voor baby’s’’, reageert Sprikkelman. ,,Moet je baby’s bij vier maanden al beetjes pinda geven? Ouders moeten er niet zelf mee gaan experimenteren.’’

Leestip, blog: Vroegtijdige introductie van pinda bij hoog risico kinderen?

Bron: Stichting Voedselallergie/Nieuws blad van het Noorden

Terug naar het nieuwsoverzicht