Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Recensies

Boekrecensie Werk maken van spelen

09/02/2016

In haar boek ‘Werk maken van spelen’ houdt Froukje Hajer een warm pleidooi voor meer tijd en ruimte voor kinderen om te spelen. Als kinderen minder kunnen spelen, missen zij een essentieel deel van hun opvoeding. 

Ze zijn minder zelfredzaam, ontwikkelen zich fysiek minder, hebben minder zelfvertrouwen en zijn minder goed in staat in samenspel met anderen beslissingen te nemen. 

Hajer: “Kinderen van nu hebben te maken met bezorgde ouders die hun kinderen volgen met gps. Op straat is weinig ruimte voor avontuur en op school en in de kinderopvang tellen resultaten en bepalen volwassenen wat er gebeurt. Te weinig spelen leidt vroeg of laat tot problemen – niet voor niets heeft het VN-comité inzake de Rechten van het Kind regeringen opgeroepen meer aandacht aan dit ‘vergeten recht’ te geven.”

Kinderombudsman
Kinderombudsman Marc Dullaert onderschrijft dit pleidooi: “Spel is essentieel voor de ontwikkeling van je fantasie, van je lichaam, van je sociale vaardigheden, van wie je bent als mens. Vooral voor kwetsbare kinderen, zoals kinderen die opgroeien in instellingen of die met geweld te maken krijgen, is het ontzettend belangrijk om ruimte te bieden voor spelen en ontspanning.”

Oproep
Hajer roept gemeenten en beleidsmakers op om werk te maken van spelen, want kinderen kunnen zelf dit recht niet opeisen. Haar boek ‘Werk maken van spelen’ biedt ouders, buurtbewoners, vrijwilligers, professionals, politici, bestuurders en beleidsmakers concrete handvatten om kinderen betere speelkansen te bieden.  ‘Werk maken van spelen’ €19,90 is te bestellen via www.boekenfabriek.nl  ISBN 978-90-824415-0-5 Meer informatie: www.kind-spel-ruimte

Lees ook het artikel in de Volkskrant

Terug naar het overzicht