Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Recensies

Boekrecensie: Overgewicht en obesitas bij kinderen

28/04/2015

Kinderarts-endocrinoloog Edgar van Mil van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en ontwikkelingspsycholoog-systeemtherapeut Arianne Struik laten in het boek Overgewicht en obesitas bij kinderen zien dat het mogelijk is om overgewicht bij kinderen succesvol aan te pakken en dat dit niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Succesvolle aanpak
In het boek stellen de auteurs dat overgewicht meestal geen ziekte is, maar een normale reactie van het lichaam op een abnormale omgeving. Er wordt in gegaan op de samenhang tussen overgewicht en psychische problemen en de aanpak daarvan. De aanpak van overgewicht moet vooral door het kind en de ouders zelf worden gedaan, en de regie over die aanpak moet liggen bij het gezin zelf.

Lichamelijke en psychische factoren zijn verweven
De mechanismen die van belang zijn bij overgewicht hebben vaak al hun oorsprong in de vroege kinderjaren. Lichamelijke en psychische factoren spelen beide een rol, maar ze zijn ook zo met elkaar verweven dat ze niet los van elkaar kunnen worden gezien of aangepakt.
Simpelweg diëten is niet de oplossing en maakt het probleem vaak zelfs erger. Een streng dieet leidt tot een natuurlijke tegenreactie van het lichaam, wat vaak een reden is dat afvallen niet lukt. Ook  lichaamsbeweging is een factor van belang. Daarnaast worden medische oorzaken beschreven. Maar ook psychische klachten kunnen een factor zijn in het ontstaan van overgewicht.

Praktisch en laagdrempelig
Overgewicht en obesitas bij kinderen beschrijft de huidige stand van zaken op medisch en psychologisch vlak. Voor het eerst wordt vanuit deze geïntegreerde visie de wetenschappelijke kennis over overgewicht bij kinderen beschreven. De praktische, laagdrempelige aanpak, in begrijpelijke taal en met vele praktijkvoorbeelden, biedt een leidraad in het woud van zorg en preventie en maakt maatwerk mogelijk.

Voor wie?
Dit boek is geschreven voor alle professionals in de gezondheidszorg, zoals jeugd- en kinderartsen, huisartsen, verpleegkundigen, diëtisten, maatschappelijk werkers, psychologen en fysiotherapeuten. Ook  is het een nuttig naslagwerk voor het gezin zelf.

Overgewicht en obesitas bij kinderen, Edgar van Mil en Ariane Struik; 344 pagina's; ISBN 9789089534262, prijs €29,95, Uitgeverij Boom, bestellen hier.

Terug naar het overzicht