Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Recensies

Anorexia Nervosa in de adolescentie

12/04/2011

Anorexia nervosa komt grotendeels voor bij meisjes (en enkele jongens) in de puberteit. Een ernstige eetstoornis, die deze periode van groei en ontwikkeling verstoort. Dit boek , die van professor F. Verhey, psychiater op de Kinder- en jeugdpsychiatrie van het Erasmus MC-Sophia in Rotterdam, is een heldere gids voor ieder die met jeugdige patiënten met anorexia nervosa te maken krijgt.

Het eerste deel beschrijft de stoornis en de behandeling, en de laatste inzichten over het ontstaan van de ziekte. Op dit moment wordt anorexia nervosa beschouwd als een biopsychosociale stoornis die jonge mensen krijgen vanuit een ten dele genetisch bepaalde kwetsbaarheid. Anorexia nervosa overkomt je dus, maar Verhey stelt dat het in de behandeling juist belangrijk is om te appelleren aan de autonomie van de patiënt, die zelf keuzes kan maken. De sleutel van de oplossing ligt bij de patiënt, zij moeten het heft in handen nemen bij hun behandeling. Met daarbij een grens: de lichamelijke gesteldheid. Die moet bewaakt worden door de kinderarts, die ook moet kunnen ingrijpen als de situatie uit de hand loopt.

In deel 2 schetst Verhey de behandeling, de doelen, de machtsstrijd en de valkuilen waarin patiënt, gezin en hulpverleners vaak terecht komen. Het derde deel van het boek gaat over psycho-educatie en is de integrale tekst van de hand-out “Als eetproblemen samengaan met gewichtsverlies” van de afdeling eetstoornissen van het Erasmus MC-Sophia. In het vierde en laatste deel komen de patiënten en hun omgeving aan het woord. Roerend zijn de verhalen van ouders, die nog eens goed duidelijk maken hoe belastend een kind met anorexia nervosa is voor het hele gezin.

Anorexia Nervosa in de adolescentie, F. Verhey en anderen, Van Gorcum, 158 pagina’s, € 28,75, ISBN 9789023247418

Terug naar het overzicht