Als deze mail onleesbaar is, klik dan hier.
  Juli 2008

Opgetekend

De lessen van de ABCD-studie

ABCD-studiePreventie van stress, overgewicht en hart- en vaatziekten begint al op de zuigelingenleeftijd en waarschijnlijk zelfs al tijdens de zwangerschap. Daarom moet de preventie van overgewicht op basis- en voortgezet onderwijs naar veel jongere leeftijd worden verschoven. Preventie moet gericht zijn op het eerste levensjaar, de zwangerschap en de preconceptionele zorg. Dit bleek tijdens het Amsterdam Born Children and their Development (ABCD) symposium, dat op 3 juni 2008 plaatsvond in VU medisch centrum in Amsterdam. Daar werden de resultaten van de langlopende “ABCD-studie” onder ruim 8.000 zwangere vrouwen uit Amsterdam gepresenteerd. Enkele opvallende uitkomsten na 5 jaar looptijd:
  • Kinderen van allochtone, met name Turkse en Marokkaanse, bevolkingsgroepen groeien in het eerste levensjaar relatief snel. Hierdoor wordt mogelijk al op zeer vroege leeftijd een basis gelegd voor overgewicht en hart- en vaatziekten op latere leeftijd.
  • De BMI van moeder vóór de zwangerschap is een belangrijke determinant voor de BMI van het kind na het eerste levensjaar.
  • Foliumzuursuppletie bij zwangerschap is onder etnische groepen (Turkse, Marokkaanse en Ghanese) veel lager dan onder de autochtone Nederlandse bevolking (20-25% versus 80-90%). Lees hier meer.
Lees hier alle abstracts van de presentaties.
 

Parenterale voeding

Tijdens het afscheidscongres van prof. Sauerwein in het AMC in Amsterdam gaf verpleegkundige Tirzah Tas een lezing over totale parenterale voeding (TPV) in de thuissituatie. Sinds januari 2000 zijn er in het AMC 25 kinderen met TPV naar huis gegaan. Dat gaat niet zomaar: kinderen en ouders worden in het AMC opgenomen voor een intensieve training van 7-14 dagen, waarbij ze alle handelingen moeten leren. Kinderen tot 1 jaar krijgen 24 uur per dag parenterale voeding, daarna wordt het 12-16 uur per dag. Volgens Tas heeft TPV veel impact op het leven. Dat is ook de mening van maatschappelijk werkster Jacintha Jenniskens van het AMC. Uit haar onderzoek onder de TPV patiënten van het AMC blijkt dat mensen met TPV thuis vaker depressief zijn en dat de gevoelens van depressie niet afnemen gedurende de behandeling.
 

Het groepsconsult in opkomst

Seesing, Bootsma en Hortensius
De drie sprekers tijdens “Het groepsconsult”: Seesing, Bootsma en Hortensius
Op 2 juni werd in Oegstgeest het congres “Reis door de mens- de wonderen van het eten” georganiseerd. Locatie: het bijzondere museum en congrescentrum CORPUS “reis door de mens”, waar je een tour kunt maken door het menselijk lichaam. Het congres werd bezocht door 450 diëtisten, verpleegkundigen en praktijkondersteuners. Het werd georganiseerd door het Campina Institute en diverse beroepsverenigingen Een van de workshops ging over “Het groepsconsult”, ook wel Gezamenlijk Medisch/Verpleegkundige Consult (GMC) genoemd. Tijdens het GMC, dat zo’n 90 minuten duurt, zie je als professional 6-16 patiënten tegelijk. Je spreekt steeds één patiënt aan, maar de andere patiënten luisteren mee. Volgens Femke Seesing van het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO in Utrecht zijn er al 36 teams door het CBO getraind, waaronder 9 teams Kindergeneeskunde en 1 team uit de Gynaecologie. Zij vindt dat deze manier van werken zeker ook binnen de eerstelijnszorg past. Aart Bootsma, internist endocrinoloog Erasmus MC Rotterdam, draait een keer per maand een groepsconsult. Bootsma ziet veel voordelen in deze manier van werken: ‘Niet alleen hebben patiënten onderling contact en meer contacturen met de behandelaar. Andere pluspunten zijn kwaliteit van zorg en het bevorderen van de zelfmanagement van de patiënt. Ik ervaar meer afwisseling en uitdaging in mijn beroep en ga efficiënter om met mijn tijd.’ Ook paramedici kunnen het initiatief nemen en een paramedisch groepsconsult op zetten. Voor geïnteresseerden is hier meer informatie te vinden.
naar boven

Productnieuws

8 nieuwe smaken Bonbébé

8 nieuwe smaken Bonbébé

Variatie in voeding is belangrijk, ook voor de allerkleinsten. Daarom is het handig dat het assortiment Bonbébé maaltijden groeit! Inmiddels zijn er al 24 maaltijden beschikbaar. Er zijn onlangs 6 varianten Bonbébé maaltijden en 2 varianten Bonbébé fruithapjes bijgekomen. Voor kinderen vanaf 8 maanden zijn dat Stoofpotje met appel en varkensvlees en Groentefeest met rijst en de fruithapjes Peer yoghurt en Duofruit met melk en granen. Voor kinderen vanaf 12 maanden is het assortiment uitgebreid met de maaltijden Pasta met groenten en varkensvlees, Pruim met rijst en kalkoen, Groentefeest met rijst en kip en Bruine bonenschotel met rundvlees. De potjes van Bonbébé zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Er worden geen conserveermiddelen en kunstmatige kleur-, geur- of smaFakstoffen toegevoegd. Verder is er geen suiker en tot 12 maanden geen zout toegevoegd aan de potjes. Aan de uitgebalanceerde maaltijden en hapjes is soms extra vitamine C en ijzer toegevoegd om te zorgen dat de potjes helemaal zijn afgestemd op de behoeften van kinderen. En uiteraard past de structuur bij de leeftijd van het kind. Meer weten over de nieuwe producten? Neem dan een kijkje op www.bonbebe.nl.

naar boven

Nieuws

Kabinet wil keuze gezond voedsel makkelijker maken

Het kabinet wil dat het voor consumenten makkelijker wordt te kiezen voor een gezonde leefstijl. Gezonde voeding is daarvan een belangrijk onderdeel. Dit staat in de nota “Gezonde Voeding, van begin tot eind”, die minister Klink...
 

Jongeren spelen met gezondheid

Jongeren met een ongezonde leefstijl beperken zich doorgaans niet tot één ongezonde leefstijlfactor. Het zijn vaak dezelfde jongeren die bijvoorbeeld alcohol drinken en roken, of roken en blowen. Dit blijkt uit het RIVM rapport...
 

Gezondheidsonderwijs maakt kans als het leerprestaties verbetert

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC&W) overweegt om enkele pilots met gezondheidsonderwijs te starten in het middelbaar onderwijs. Dit bleek tijdens een workshop die het Julius Centrum van het Universitair...
 

Nieuws

Geïnteresseerd in meer nieuws over kindervoeding? Bezoek dan regelmatig onze site.

naar boven

Boeken

Weer fit na je bevalling

Weer fit na je bevalling

Het boek “Weer fit na je bevalling” staat vol houdingsadviezen en oefeningen voor vrouwen die na de bevalling hun conditie willen herstellen. De adviezen zijn opgesteld door Annelies Kamerbeek en Carin de Moet, oefentherapeuten Mensendieck. Diëtist Nienke ten Hoor geeft voedingsadviezen, bijvoorbeeld ook borstvoeding maar ook gericht op het weer op gewicht komen na de bevalling. Echt vlot is het boek niet, maar de adviezen zijn helder en praktisch. Hoewel… koekjes bakken in de kraamtijd? Het lijkt me sterk dat pas bevallen vrouwen daar zin in hebben! (KH)

Weer fit na je bevalling. Nienke ten Hoor, Annelies Kamerbeek en Carin de Moet. Uitgeverij Spectrum, ISBN 978 90 274 6497 2, 213 pagina’s, € 24,95.
Direct bestellen bij Bol? Klik hier.

naar boven

Voorlichting

Handig: Feeding for Life dagmenu’s

Feeding for Life dagmenu’sOuders zijn onzeker over voeding. Uit onderzoek blijkt dat 32% van de moeders een uitgebalanceerde voeding belangrijk vindt voor haar kind. En 50% van de moeders maakt zich zorgen over het eetpatroon van haar kind. Ook uit onderzoek blijkt dat 50% van de medische professie bezorgd is over de voeding van zuigelingen en zelfs 82% maakt zich zorgen over de voeding van peuters. Ouders geven aan dat ze ondersteuning nodig hebben bij het maken van de juiste keuze in voeding. Die ondersteuning kunt u bieden door ouders duidelijk en helder te informeren en te adviseren. “Feeding for Life” helpt u daarbij. “Feeding for Life” is een programma van Nutricia voor (aanstaande) ouders van kinderen van 0–3 jaar. Het helpt ouders bewuste keuze te maken voor het eet- en leefpatroon van hun kinderen en zo de basis voor hun gezonde toekomst te leggen. “Feeding for life” omvat producten die precies aansluiten bij wat de kinderen nodig hebben en toegankelijke voorlichtingsmaterialen die u kunt aanvragen. De 1e voorbeelden hiervan: “Zwangerschapsmenu’s” en “Dagmenu’s” om mee te geven aan ouders zijn nu beschikbaar. Download hier het aanvraagformulier en stuur het in (port betaald). U kunt via dit aanvraagformulier ook de zojuist verschenen “Feeding for Life” special aanvragen.

naar boven

Werk

Drs. Lidy Pelsser
Drs. Lidy Pelsser

‘ADHD zou wel eens een uiting van een allergie kunnen zijn’

Drs. Lidy Pelsser is wetenschappelijk onderzoeker aan het ADHD Research Centrum in Eindhoven. Zij doet onderzoek naar de relatie tussen voeding en gedragsstoornissen bij kinderen en boekt goede resultaten met een eliminatiedieet bij kinderen met ADHD.

Recent verscheen een wetenschappelijke publicatie van uw onderzoek naar het effect van een eliminatiedieet onder 27 kinderen tussen 3 en 8 jaar met ADHD. Wat kunt u melden over de resultaten?
‘Zowel ouders als leerkrachten van circa 70% van de kinderen met ADHD zagen een grote gedragsverbetering na aanpassing van de voeding. De gedragsverbetering was zo groot, dat er zowel thuis als op school geen sprake meer was van ADHD. Dit onderzoek onderschrijft de resultaten van een eerder onderzoek dat ik heb uitgevoerd samen met professor Buitelaar, hoogleraar psychiatrie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.’

Waaruit bestaat het dieet?
‘We starten met een uitgebreidere versie van het “few foods diet”, dat bestaat uit rijst, kalkoen, sla, peer en water. In ons dieet wordt dat uitgebreid met meerdere voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld brood, fruit, tussendoortjes, bepaald snoepgoed, diverse groentesoorten en sap.’

Hoelang moet het dieet gevolgd worden?
‘In totaal 5 weken. Bij circa 60% van de kinderen met ADHD treedt dan een gedragsverbetering op. Bij die kinderen gaan we vervolgens uitzoeken op welke voedingsmiddelen ze reageren. Eén voor één gaan we voedingsmiddelen provoceren, bijvoorbeeld een week lang elke dag suiker, melk, rundvlees of pindakaas. Als het gedrag goed blijft, mogen ze het betreffende voedingsmiddel blijven eten.’

En hoe zit het met degene die geen gedragsverbetering laten zien?
‘Als er 2 weken na aanvang van het eliminatiedieet nog geen verbetering is opgetreden, dan gaan we ook in dat dieet nog voedingsmiddelen schrappen, zoals fruit. Desnoods tot we op het strenge few foods diet uitkomen. Als er ook dan geen gedragsverbetering optreedt, heeft voeding blijkbaar geen relatie met ADHD. Deze “non-responders” stoppen met het dieet en kunnen hun normale eetpatroon hervatten. Ze worden doorverwezen voor verder onderzoek en eventueel medicatie.’

Lees de rest van het interview hier

 

Colofon
Nieuws over kindervoeding
Jaargang 2, nummer 4
Juli 2008
Reactie? Klik hier.
 

Scriptum communicatie over voeding
Tel 030 – 687 55 17
website

 
Uw product in deze nieuwsbrief? Klik hier.
 
Vertel het uw collega
Enthousiast over deze nieuwsbrief? Laat je collega’s er ook mee kennismaken!
Klik hier.
 
Privacy en disclaimer RSS feed

Je gegevens aanpassen of uitschrijven, klik hier.