Lunchupdate December 2013, Wijzercompliment, Mail en win, Dag van de ondervoeding...
 

De laatste lunchupdate van 2013 met daarin het laatste nieuws, in de blog aandacht voor de dag van de ondervoeding (11-12-13) en de mogelijkheid om een mooi initiatief te nomineren voor het Wijzercompliment 2013. Volg nieuwsoverkindervoeding nu ook via twitter @NokInfo

Nieuwsoverkindervoeding wenst ieder een fijne kerstdagen en een sprankelend 2014!

Geke Zandringa, Stoarm realiseert

 
 
Blog Ondervoeding bij kinderen in een maand van overvoeding?

December, de maand van de feestdagen, is niet zonder de lekkernijen en overdaad aan eten: speculaas, chocolade(letters), kerstkransjes, een uitgebreid diner en de heerlijke oliebollen. In deze maand, wanneer velen zich zorgen maken over toenemend lichaamsgewicht, is er in Nederland de Dag van de Ondervoeding a.s. woensdag 11-12-2013. Ziektegerelateerde ondervoeding is een onderschat probleem. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de patiënten risico heeft op ondervoeding en één op de vijf patiënten ondervoed is(1). Lees de blog over ondervoeding verder en reageer..

 

 
 
Het laatste nieuws

Onzekere ouders al tijdens zwangerschap hulp aanbieden
Onzekere moeders ervaren het temperament van hun kind als relatief lastig, ontdekte promovenda Marije Verhage, Opvoedingsonzekerheid is al vast te stellen in de zwangerschap, lees verder..

Spelen met eten is leerzaam voor peuters
Spelen met eten is in taalkundig opzicht leerzaam voor peuters, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Hoe dit werkt leest u hier..

Fragmenten van koemelkeiwit bieden mogelijk perspectief tegen koemelkallergie
Deze promotiestudie laat zien dat behandeling met eiwitfragmenten van koemelk perspectief biedt voor de behandeling van koemelkallergie. Lees hier meer over deze nieuwe inzichten.

Overslaan ontbijt gaat niet samen met overgewicht bij jonge kinderen
Nederlandse kinderen van 2 en 5 jaar oud die hun ontbijt af en toe overslaan zijn niet vaker te dik dan hun leeftijdsgenootjes die wel dagelijks ontbijten. Dat stellen Leanne Küpers en haar collega’s van het UMCG in hun artikel, gepubliceerd in International Journal of Obesity (2013; epub 25 oktober). Lees hier meer over deze studie.

Te veel zwangeren drinken
Er zijn nog steeds veel zwangere vrouwen die alcohol drinken tijdens de zwangerschap. Veel zwangeren zijn zich niet genoeg bewust van de risico's van alcohol, lees hier verder.

 

 
 
Marktnieuws: Nieuwe naam voor Friso Flesvoeding

Friso is al 6 jaar een merk van Hero. Dat is niet voor iedereen bekend en daar wil Hero wat aan gaan doen. Daarom hebben wij besloten onder de merknaam Hero Baby verder te gaan. Aan onze producten verandert niets. De samenstelling en kwaliteit blijven precies hetzelfde, net zoals ons vertrouwde assortiment. Het nieuwe Hero Baby logo zal vanaf maart 2014 op onze huidige verpakking te zien zijn.

Meer informatie? www.heromedisch.nl

 

 
 
Mail en win

Wat is er mooier dan praten over (kinder)voeding?
Praten over voeding én laten zien wat u bedoelt! Of u nu als professional advies geeft over voeding, of als uw cliënt iets aan u wil vragen of vertellen: met deze educatievoedingsmiddelen heb je goud in handen om de communicatie nog leuker maar vooral ook nog beter te maken .Enkele voorbeelden van situaties uit de kindervoedingspraktijk waarbij de dummy’s prima gebruikt kunnen worden:

 • Je kunt je baby nu het eerste hapje gaan geven: worteltjes, bloemkool of boontjes.
  (Wat zijn boontjes? Bedoelt ze bruine bonen? Hoe moet ik die groente klaarmaken? Hoeveel moet ik geven? Zijn potjes beter?)
 •  Mijn kind heeft een notenallergie.
  (Mag hij dan wel pindakaas? Domme vraag waarschijnlijk)
 •  Mijn zoon eet veel groente.
  (Wat bedoelt vader met veel?Noemt hij een roosje bloemkool veel?)
 •  Ik vind die speciale kinderkoekjes zo duur, maar ja, ik wil wel het beste voor mijn kind.
  (Wat denk je van een soepstengel, een biskwietje, fruit?)

Mail en win
U kunt het pakket zoals afgebeeld op de foto winnen door uiterlijk maandag 16 december een mail te sturen naar  nieuwsbrief@nieuwsoverkindervoeding.nl Geef aan hoe u de dummy’s in uw praktijk wilt gaan gebruiken, of geef een tip voor collega’s. Het leukste/origineelste/slimste/mooiste idee wordt beloond.

Lekker shoppen
In de webshop van Corien Maljaars zijn alle voedingsmiddelen nu per stuk te bestellen, dus u kunt precies uitzoeken wat bij uw situatie past. Het assortiment is onlangs weer flink uitgebreid, dus neem eens een kijkje! 

 
 
Wijzercompliment 2013

Op 28 maart  2014 wordt voor de 3e keer het Wijzer-compliment uitgereikt  (voorheen Kik-compliment). Dit compliment gaat ook dit jaar naar een product, dienst of service die op een inspirerende wijze een gezonder gezinsleven stimuleert*.  De winnaars van 2012 waren “Moessie de moestuin coach” &  “Gezond trakteren”. U kunt een dienst, product of service voor dit compliment aanmelden.

Beoordeling en uitreiking
Na beoordeling van de aanmelding op basis van de gestelde criteria kan de aanmelding genomineerd worden. Genomineerde initiatieven plaatst  de Kindervoedingswijzer op de site. Tot 1 februari 2014 kan er dan op de nominatie’s gestemd worden. Vervolgens beslist een vakjury op basis van de stemmen en het juryrapport wie het Wijzercompliment in ontvangst mag nemen. De uitreiking is tijdens het inspiratie event Kind & Gezondheid vrijdag 28 maart 2014 te Soest.

Wijzer-genomineerden moeten voldoen aan de volgende criteria’s:
Het product, dienst of service levert een substantiële bijdrage aan een gezondere leefstijl en is gericht op kind en/of gezin. Het product, dienst of service is motiverend en recent  op de markt.

 

 
 
Boekrecensie Vullen of Voeden

Het boek Vullen of Voeding, een wijgwijzer voor ouders, is een verslag van de zoektocht door de wereld  van voeding van twee bezorgde ouders Wilfred en Lili Genee.

Gezonde voeding is een van de belangrijkse bouwstenen die je een kind (en jezelf) kan meegeven. Na de geboorte van hun kinderen zijn Wilfred en Lilui Genee op onderzoek gegaan en hebben hun vragen voorgelegd aan ervaringsdeskundigen (o.a. Ralph Moorman, Ria Penders). Het resultaat daarvan is  deze wegwijzer.

Het is een echte gids geworden, prettig leesbaar en lekker om in rond te neuzen en ons verstand te prikkelen over wat wij en onze kinderen eten.
Het boek Vullen of Voeden is een zeer leesbaar en praktisch boek over verschillende aspecten van het voeding en eten zoals een hoofdstuk over de buik, het brein, koolhydraten, eiwitten en vetten, allergieën en intoleranties en meer. Het boek geeft veel informatie en tips om je verder in een onderwerp te verdiepen. Vullen of Voeden is prachtig vormgegeven en het wisselt informatie af met recepten en menu’s

Titel Vullen of Voeden, een wegwijzer voor ouders, Wilfred en Lili Genee, prijs €19,95pagina’s,  ISBN 978 903 889 851 3240, 240 pagina’s ook verkrijgbaar als e-book, Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Zie ook www.vullenofvoeden.nl. Boek bestellen klik hier

 

 
 
Brengt uin 2014 een nieuw voedingsproduct voor kinderen op de markt?
 • Wijzigt u de samenstelling van een product?
 • Breidt u het assortiment uit?
 • Opent u een nieuwe website?
 • Brengt u een nieuw boek of rapport uit?
 • Start u een nieuwe voorlichtingscampagne?
 • Organiseert u een workshop of bijscholing?

Nieuws over kindervoeding biedt u de mogelijkheid om uw nieuws onder de aandacht te brengen van ruim 1600 professionals op het gebied van kindervoeding. Onze doelgroep bestaat uit kinderartsen, jeugdartsen, kinder- en jeugdverpleegkundigen, diëtisten, verloskundigen, kraamverzorgenden en andere disciplines. Voor informatie mail naar geke@stoarm.nl

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.