Lunchupdate November 2013, kleine kanjers, Wijzercompliment en blog Schoolontbijt
 

In de lunchupdate naast de meest recent nieuwsberichten, de blog over het Nationaal Schoolontbijt en een interview met de oprichters van kleine kanjers. Wilt u een initiatief nomineren voor het Wijzercompliment 2013, bekijk dan de criteria. Uitreiking is op vrijdag 28 maart 2013 tijdens het 2e inspiratie event kind & gezondheid.

Geke Zandringa, Stoarm realiseert

 

Volg nieuwsoverkindervoeding nu ook via twitter @NokInfo

 
 
Het laatste nieuws

Kinderen kunnen gezonder gaan eten door sociaal aanpassingsgedrag
Als kinderen elkaars eet- en snoepgedrag nabootsen, kun je dan via leeftijdsgenoten ook proberen om kinderen minder of gezonder te laten eten? Daar lijkt het wel op. Lees meer over dit interessante promotieonderzoek van Kristen Bevelander.

Madaga kookt voor de kindjes van het AMC
De komende maanden kunnen baby’s en peuters opgenomen in het Academisch ZIekenhuis Amsterdam (AMC) kiezen voor de verse biologische groente- en fruithapjes en de maaltijden van Madaga. Lees verder.

15% van kinderen ontbijt niet of niet altijd
Dit jaar doen ruim 400.000 kinderen op 2.000 basisscholen mee aan het Nationaal Schoolontbijt. Ook eten 200 burgemeesters met een schoolklas uit hun gemeente op het stadhuis een broodje.  Zo laten ze samen het plezier en belang van een dagelijks ontbijt zien. Meer over het schoolontbijt leest u hier.

Veel alcohol bij pubers geeft blijvende hersenschade
Alcoholgebruik door pubers kan permanente schade toebrengen aan hersenprocessen, dit uit zich metname in het ruimtelijk geheugen. Hier leest u meer over deze promotie.

Verband gewichtstoename zwangere en autisme kind
Onderzoekers tonen een verband aan tussen de gewichtstoename van moeders tijdens de zwangerschap en stoornissen die verwant zijn aan autisme. Lees verder

Snelle check voor allergische consument
Samen met de stichting Voedselallergie ontwikkelt Wageningen UR Food & Biobased Research de Allergie-Checker. Meer over deze app leest u hier.

 
 
Blog Het schoolontbijt

Vorige week vond in Nederland voor de 10e keer het Nationaal Schoolontbijt plaats. Op 2.000 scholen kregen ruim 40.000 kinderen een ontbijt. Uit onderzoek blijkt dat 15% van de kinderen niet of niet altijd ontbijt. En dat terwijl het ontbijt een belangrijk eetmoment van de dag is. Ouders maken zich vaak zorgen over de slechte inname van de warme maaltijd. Aan een goed ontbijt voor kinderen wordt minder waarde gehecht. Ook het ontbijt levert een belangrijke bijdrage aan de dagelijkse inname van voedingsstoffen .De mening van het netwerk kinderdietisten weten? Lees verder.

 

 
 
Marktnieuws PronutraTM: Nieuwe stap vooruit in de voedingskundige zorg voor jonge kinderen

PronutraTM is onze commitment om samen met jou, vanuit onze ervaring, de groei en ontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren, op het gebied van hersenen en het immuunsysteem, welke door moedermelk is ingezet. Voor nu en later. Dit doen wij met onderzoek, educatie en onze producten.

www.nutriciavoorprofessionals.nl

 
 
Marktnieuws Friso Allergy care

Friso Allergy Care: Behandeling van koemelkallergie

 •      Bewezen effectief
 •      Intensief gehydrolyseerd Caseïne
 •      Goede smaak & acceptatie

 Meer informatie? www.frisomedisch.nl

 
 
Interview met oprichters Kleine Kanjers

Janneke Nonnekes  en Hanneke de Wit kregen beide prematuur geboren kindjes. Toen zij elkaar via internet leerden kennen en tot de conclusie kwamen dat er over dit onderwerp weinig informatie te vinden was, begonnen zij in 2010 met Kleine Kanjers. Nieuwsoverkindervoeding interviewde de ambitieuze oprichters.

 
 
Marktnieuws Inspiratielijst voor gezonder aanbod op school

De Schookantine Brigade van het Voedingscentrum bezoekt scholen om hen te helpen om een Gezonde Schoolkantine te realiseren. Een Gezonde Schoolkantine bestaat voor minimaal 75% basisvoedingsmiddelen uit de Schijf van Vijf (brood, groente, fruit, zuivel). En maximaal 25% niet-basisvoedingsmiddelen (snacks, snoep, koek, regular frisdranken).

Om scholen te laten kiezen uit gezondere varianten (voorkeur/middenweg) binnen verschillende productgroepen is er een praktische inspiratielijst ontwikkeld. Niet alleen handig voor schoolkantines, maar wellicht ook bij advisering aan bedrijven of sportkantines. Meer informatie voedingscentrum.nl

 
 
Wijzercompliment 2013

Op 28 maart  2014 wordt voor de 3e keer het Wijzer-compliment uitgereikt  (voorheen Kik-compliment). Dit compliment gaat ook dit jaar naar een product, dienst of service die op een inspirerende wijze een gezonder gezinsleven stimuleert*.  De winnaars van 2012 waren “Moessie de moestuin coach” &  “Gezond trakteren”. U kunt een dienst, product of service  voor dit compliment aanmelden.

Beoordeling en uitreiking
Na beoordeling van de aanmelding op basis van de gestelde criteria kan de aanmelding genomineerd worden. Genomineerde initiatieven plaatst  de Kindervoedingswijzer op de site. Tot 1 februari 2014 kan er dan op de nominatie’s gestemd worden. Vervolgens beslist een vakjury op basis van de stemmen en het juryrapport wie het Wijzercompliment in ontvangst mag nemen.

*Wijzer-genomineerden moeten voldoen aan de volgende criteria’s:

 • Het product, dienst of service levert een substantiële bijdrage aan een gezondere leefstijl en is gericht op kind en/of gezin.
 • Het product, dienst of service is motiverend en recent op de markt.
 
 
Uw mening over Nieuwsoverkindervoeding.nl

In de afgelopen lunchupdate vroegen wij uw mening over nieuwsoverkindervoeding.nl door middel van een enquête. Hartelijk dank voor de grote respons! In het kader van mijn afstudeerscriptie ga ik de resultaten verwerken. In de lunchupdate van januari zal ik de uitkomsten terugkoppelen. Dankzij de vele respons kunnen we bovendien nieuwsoverkindervoeding.nl nog meer laten aansluiten op uw wensen. Onder de inzendingen zijn vier Wereldeters boeken verloot.

De winnaars zijn: Marloes de Bruyn, Esther van der Scheer, Loes Wijnalda en Brigitte Claessens. De winnaars zijn inmiddels op de hoogte gebracht. Gefeliciteerd!

Joyce van der Heiden, vierde jaars student voeding & diëtetiek, Haagse Hogeschool

 

 

 
 
Pientje krijgt een eetmachientje

Het boek Pientje krijgt een eetmachientje helpt moeilijke eters om groenten te leren proeven en gezond te leren eten.Naast het verhaal is achterin het boek informatie te vinden voor ouders en pofessionals waarom het kan zijn dat je peuter of kleuter slecht eet. Dit wordt aangevuld met tips om het aan tafel weer gezellig te krijgen. Ook Pientje begint na na verloop van tijd groente meer te waarderen. Pientje krijgt een groentemachinetje, Ilona Lammertink, Uitgeverij Clavis B.V., 26 pagina's, prijs 14,95, bestellen klik hier.

 

 
 
Brengt u binnenkort een nieuw voedingsproduct voor kinderen op de markt?
 • Wijzigt u de samenstelling van een product?
 • Breidt u het assortiment uit?
 • Opent u een nieuwe website?
 • Brengt u een nieuw boek of rapport uit?
 • Start u een nieuwe voorlichtingscampagne?
 • Organiseert u een bijscholing of workshop?

Nieuws over kindervoeding biedt u de mogelijkheid om uw nieuws onder de aandacht te brengen van ruim 1500 professionals op het gebied van kindervoeding. Onze doelgroep bestaat uit kinderartsen, jeugdartsen, kinder- en jeugdverpleegkundigen,diëtisten, verloskundigen, kraamverzorgenden en andere disciplines. Voor informatie mail naar geke@stoarm.nl

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.