Lunchupdate Juni 2013, Sophia Kookt, Kaas groeit aan een plant en.........
 

Met deze lunchupdate ontvangt u de meest recente nieuwsberichten van www.nieuwsoverkindervoeding.nl, een interview met Annemiek Vogel van Yuno, Blog  mijn kind niet op dieet!, aandacht voor het boek Sophia Kookt en meer. 

Volg nieuwsoverkindervoeding nu ook via twitter @NokInfo

Geke Zandringa, Stoarm realiseert

 

 

 
 
Interview met Annemiek Vogel van Yuno

Annemiek Vogel ontwikkelt samen met haar broer Tom onder de naam Yuno lekkere en verantwoorde snacks van fruit en groenten,voor kinderen. Nieuwsoverkindervoeding interviewde Annemiek.

Wat is Yuno precies?
Yuno is een verantwoord snoepmerk voor kinderen, zonder kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen. De WackoWaves groentechips zijn gemaakt van 95% groenten en zijn vrij van transvetten. De FreakyFruits snoepjes zijn gemaakt uit 100% fruit, zonder gluten of gelatine. De chips zijn ook rijk aan eiwitten en vezels, waardoor kinderen niet meteen trek krijgen in een volgende snack.’

Lees hier het hele interview

 
 
Het laatste nieuws

Regelmatig vis beschermt baby’s tegen allergie
Baby's die in hun eerste levensjaar regelmatig vis eten (twee keer per maand volstaat al) lopen minder risico om een allergie te ontwikkelen. Lees hier verder.

Kaas groeit aan een plant en meer….
De meeste Britse kinderen eten te weinig groente en fruit. Ook weten ze vaak niet waar hun eten vandaan komt. De overige resultaten uit dit onderzoek leest u hier.

Anorexiapatiënt gedraagt zich onbewust dik
Dat anorexiapatiënten ook onbewust hun lichaam als omvangrijker ervaren, blijkt uit het experiment dat Anouk Keizer, promovenda bij Psychologische Functieleer aan de Universiteit Utrecht, opzette. Meer over deze promotie studie lezen kan hier.

Overgewicht in relatie tot een keizersnede
Een keizersnede is mogelijk geassocieerd met een verhoogde BMI van kinderen en adolescenten. Klik hier voor meer informatie.

 
 
Preventie van overgewicht binnen de JGZ begint in de babytijd!

Het aantal kinderen met overgewicht (evenals de mate van overgewicht) in Nederland neemt toe; tevens komt overgewicht op steeds jongere leeftijd voor. Dat overgewicht kan leiden tot (ernstige) gezondheidsproblemen is bekend.

Om gezondheidswinst te behalen bij kinderen is er veel belang bij het vroeg signaleren en starten van een interventie. Stelt u zich eens voor; u kunt al op de leeftijd van een halfjaar – op basis van de groei van de baby in combinatie met een aantal andere factoren – met redelijke zekerheid zeggen dat een kind een verhoogd risico heeft op overgewicht. In deze scholing gaan we vooral in op de praktijk: hoe gaat u hiermee om, hoe motiveert u ouders, geeft u direct advies of luistert u naar het verhaal? Monique L’Hoir, klinisch pedagoog en onderzoeker op het gebied van kinderen en overgewicht  bij TNO zal u meenemen in dit onderwerp.

Kijk op www.frisomedisch.nl voor meer informatie over deze scholing of mail naar frisomedisch@friso.nl om de officiële uitnodiging te ontvangen

 
 
Blog Mijn kind niet op dieet!

Uit een recente meta-analyse van het Erasmus MC blijkt dat 86% van de ouders van jonge kinderen niet in de gaten heeft dat hun kind volgens medische maatstaven te dik is(1). Als ouders hierop worden gewezen, is de mentale stap naar professionele hulp groot. Lees hier verder.

 

 
 
Boekrecensie Eten in mama's buik

Eten in mama's buik geeft antwoorden op de meest gestelde voedingsvragen van aanstaande moeders. Het prettig geschreven en lekker leesbaar boek bevat veel praktische informatie voor de aanstaande moeder. Het geeft antwoord op vragen zoals:

-Zijn extra vitamines nodig?
-Tweeling op komst, twee keer zoveel eten?
-Foliumzuur tot wanneer?
-Wat te doen met light producten, dieetmargarine en melkdrankjes met extra bacteriën?


Het boek geeft informatie over wat gezond eten werkelijk betekent voor moeder en kind en geeft aanwijzingen om problemen te voorkomen en te behandelen. Een handig boek voor de zwangere vrouw die bewust met haar voeding wil omgaan. Het boek is geschreven door Anita Badart-Smook, diëtist en lactactiekundige. Ze heeft een voedingspraktijk Rond en Gezond voor moeder en kind.
Eten in mama’s buik, Anita Badart-Smook, 96 pagina's, prijs €16,-, uitgeverij Garant, mei 2013.

 

 
 
Boekrecensie Sophia Kookt

Sophia Kookt is een prachtig, origineel en rijk geïllustreerd kookboek waarmee het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis haar 150-jarig jubileum viert. In dit boek staan verhalen van mensen die op allerlei manieren verbonden zijn aan het Sophia, aangevuld met heerlijke recepten. Patiënten en hun ouders, maar ook de medewerkers van het ziekenhuis zelf hebben met volle overgave en plezier aan dit boek gewerkt.

Uiteraard staan in dit boek lekkere gerechten voor kinderen van 0 tot 18 jaar, óók voor hen die niet alles mogen eten. Valt er te lezen wat de verpleegkundigen en artsen ‘s nachts tijdens hun dienst bestellen. Ook staan er allerlei vrolijke traktaties in, ontmoetingen met ouders, broertjes en zusjes van patiënten in het Ronald McDonaldhuis, en koken patiënten de sterren van de hemel met een heuse chef-kok. Het geheel levert een boek vol inspiratie op ondersteund met prachtige fotografie. Een echte aanrader.

De opbrengst van dit boek is bestemd voor de Stichting Vrienden van het Sophia en wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. 

Sophia Kookt, 256 pagina's, prijs €19,95, bestellen klik hier

 
 
Update De Gezonde Schoolkantine

Het programma De Gezonde Schoolkantine is voortdurend in beweging. De praktijk is leerzaam! De Schoolkantine Brigade is uitgebreid naar 7 personen en inmiddels zijn er al ruim 150 schoolbezoeken afgelegd, waarbij scholen tips en advies op maat hebben ontvangen over hun schoolkantine.

Recent hebben we stap 2 in het programma De Gezonde Schoolkantine verwerkt in een online tool: de Inventarisatietool. Zo is het voor scholen nog makkelijker om te zien hoe ze er voor staan. Bovendien krijgen ze meteen tips en acties voorgesteld op de punten waar er nog verbetering mogelijk is. De handleiding Gezonde Schoolkantine voor MBO is geactualiseerd en herdrukt. Hij is te bestellen in onze webshop. De Schoolkantine Brigade staat voor je klaar op 070-3069975 of degezondeschoolkantine@voedingscentrum.nl.

 
 
Symposium ZOET; de waar- en onwaarheden

Op 27 september aanstaande organiseert Stichting Kind en Voeding haar jaarlijkse symposium. Dit jaar met als thema “ZOET; de waar- en onwaarheden”. Het belooft een actueel en spraakmakend programma te worden met boeiende sprekers en interessante workshops. 

Het symposium wordt gehouden te Champaubert in Driebergen. Welkom is iedereen die in voeding geïnteresseerd is. Er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen, dus schrijf u snel in!

Geïnteresseerd? U kunt zich inschrijven door u aan te melden op de website www.kind-en-voeding.nl of een e-mail te sturen naar info@kind-en-voeding.nl.

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.