Lunchupdate Maart; introductie vaste voeding en blog over de moeizaam etende kleuter......
 

In deze lunchupdate o.a een interview over het introductieadvies (vaste) voedingmiddelen bij baby's,  het laatste nieuws en meer. Nieuw is de blog. Vanaf nu starten we met een maandelijkse blog over kindervoeding. Veel leesplezier......

Geke Zandringa, Stoarm realiseert

Volg Nieuwsoverkindervoeding nu ook op twitter: https://twitter.com/NokInfo

 
 
Nieuwsoverkindervoeding interviewde Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum over het introductieadvies (vaste) voedingsmiddelen bij babys

Wat is de aanleiding om het introductieadvies van (vaste) voedingsmiddelen te herzien?

Begin 2011 is gestart met de ontwikkeling van 2 nieuwe richtlijnen voor de JGZ, nl. de Richtlijn Voeding en Eetgedrag en de Richtlijn Voedselovergevoeligheid. Deze worden naar verwachting eind 2012 / begin 2013 geautoriseerd. Het Voedingscentrum is lid van de kernredactie van de JGZ-Richtlijn Voeding en Eetgedrag en lid van de klankbordgroep van de JGZ-Richtlijn Voedselovergevoeligheid. In beide richtlijnen worden op basis van relevante wetenschappelijke literatuur aanbevelingen gedaan om de  introductie van andere (vaste) voedingsmiddelen dan moedermelk of kunstvoeding te starten wanneer het kind 4-6 maanden oud is. Dit is een verandering ten opzichte van oude aanbevelingen waarin met oog op het risico op voedselovergevoeligheid de introductie van vaste voeding na 6 maanden werd geadviseerd.   
Wij hebben gemerkt dat onder professionals werkzaam in de JGZ vragen bestaan over wat deze nieuwe aanbevelingen en ontwikkelingen voor hun dagelijkse werkzaamheden betekenen en vooral hoe zij dit in de praktijk vorm kunnen geven. Als Voedingscentrum geven wij daarom alvast wat meer achtergrondinformatie en kaders rondom de introductie van vaste voedingsmiddelen. Lees het hele interview klik hier.

 
 
Blog

De moeizaam etende kleuter

U herkent het wel. Moeder zit bij u op het spreekuur en zegt: “Mijn zoon Joris eet zo slecht, hij eet zijn warme maaltijd niet op. We hebben alles al geprobeerd, maar niets werkt”.  De ouders zitten met hun handen in het haar. De avondmaaltijd is een stress moment geworden. Zodra moeder van haar werk via het kinderdagverblijf thuis komt, slaat de stress  toe. Hoe zal het vanavond gaan? Gaat Joris vanavond wel eten? Ouders maken zich zorgen of hun moeizaam etende kleuter wel alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen krijgt Ze weten dat het eten van voldoende groenten gezond en belangrijk is. Staat er weer een kop in de krant: kinderen eten te weinig groenten. “Ja, dat weet ik wel. Maar hoe krijg ik er dan meer in?”, zucht de moeder van Joris tegen u.

Geregeld zie ik deze ouders in mijn praktijk. De focus ligt tijdens de maaltijd zo op het moeten eten, dat er tijdens de warme maaltijd geen ruimte meer is voor ontspanning en plezier. Waarom eten jonge  kinderen vaak slecht tijdens de warme maaltijd? Uit diverse gesprekken met ouders blijkt dat kinderen naast de maaltijden veel extra’s krijgen. Van vijf tuitbekers limonade per dag, kijk ik niet meer op. Uit een Europese studie blijkt dat Nederlandse kinderen gemiddeld 1000 ml suikerhoudende drank per dag drinken. Belgische ouders gaan hier veel strikter mee om, deze kinderen drinken gemiddeld 400 ml per dag. Naast de bekers limonade krijgen kinderen ook nog vaak koekjes en snoepjes. En zeker de moeizame eter krijgt nog een extra stukje kaas/plakje worst, omdat de ouders denken dat ze anders niet voldoende binnen krijgen.

Kinderen gaan niet van de ene op de andere dag beter eten. Een ´hapklare´ oplossing voor de moeizame eter is er niet.  Door kinderen tussendoor minder aan te bieden gaan ze wel beter eten tijdens de maaltijden. Hiermee wordt ruimte gecreëerd voor het ervaren van honger en verzadiging. In praktijk betekent dat, dat u als eerste adviseert het limonadegebruik te beperken tot  één, maximaal twee, bekertjes per dag. Jonge kinderen hebben slechts 100 kcal ruimte voor wat extra’s naast de inname van de basisvoedingsmiddelen. Een gemiddeld glas suikerhoudende drank levert al 65 kcal. Ouders realiseren zich niet welke bijdrage dit alleen al levert aan de inname van extra‘s.

De moeder van Joris was zich niet bewust van de zo onschuldig lijkende hoeveelheden limonade. De volgende keer dat moeder bij u op het spreekuur komt vertelt ze: “Joris heeft meer trek tijdens de warme maaltijd en neemt al een paar hapjes. Met kleine stapjes gaat het vooruit en het is gezelliger aan tafel. “
Tijdens het inspiratie event Kind & Gezondheid op 5 april 2013 kunt u meer inspiratie opdoen tijdens de presentatie Leren eten en het jonge kind.  

Brenda Glas, kinderdiëtist / Consultancy in kindervoeding

 
 
Marktnieuws PronutraTM: Nieuwe stap vooruit in de voedingskundige zorg voor jonge kinderen

PronutraTM is onze commitment om samen met jou, vanuit onze ervaring, de groei en ontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren, op het gebied van hersenen en het immuunsysteem, welke door moedermelk is ingezet. Voor nu en later. Dit doen wij met onderzoek, educatie en onze producten.

www.nutriciavoorprofessionals.nl

 

 
 
Het laatste nieuws

Jonge kinderen niet ongezonder met plantaardige voeding
Als jonge kinderen minder vlees en zuivel eten en in plaats daarvan meer voeding van plantaardige oorsprong nemen, dan is dat niet alleen gunstig voor hun gezondheid, maar ook voor het milieu. Dit concludeert Ellen Bakker, student aan Wageningen Universiteit, in haar masterscriptie, waarmee ze de Alpro Foundation Award 2013 won. Klik hier om verder te lezen.

Expeditie Lekker Fit! van start
Op zes basisscholen in de gemeente Woudrichem is het project Expeditie Lekker Fit! van start gegaan. Het initiatief besteed aandacht aan gezonde voeding en bewegen tijdens en ook na schooltijd. Meer over dit initiatief klik hier.

Ernstig overgewicht bij kinderen is een ontstekingsziekte
Veel te dikke kinderen hebben misschien baat bij ontstekingsremmende medicijnen. Het zou de kans op type 2 diabetes en vaatziekten verminderen. Dit concludeert arts-onderzoeker Henk Schipper(UMC Utrecht) in zijn proefschrift waarop hij 5 maart is gepromoveerd.

Baby’s halen groeiachterstand in tienertijd vaak in
Baby’s die in de eerste maanden van hun leven een groeiachterstand hebben, halen deze achterstand over het algemeen op 13-jarige leeftijd weer in. Klik hier om verder te lezen.

 
 
Boekrecensie Feest! 46 traktaties voor school of thuis

Wat is een feestje zonder traktatie? Maar, een beetje traktatie moet wel origineel zijn, mooi, verantwoord en lekker! De traktaties in de recente uitgave van het Voedingscentrum voldoen stuk voor stuk aan deze punten. Of je nou creatief bent of juist helemaal niet, flink wil uitpakken of snel wilt scoren, er staat altijd wel een passend idee tussen. 46 praktische recepten om gezond en bijzonder te trakteren. Met achtergrondinformatie over smaak- en kleurstoffen en veiligheid. Niet alleen handig voor ouders. Ook voor (kinder)diëtisten, kinderdagverblijven, scholen en overblijfplekken biedt het een nuttig naslagwerk en inspiratie.Het boek is te bestellen in de webshop van het Voedingscentrum.

 
 
De 2x2-Indicator, nu online en als Ipad-app

Halen kinderen de 2x2 iedere dag? 2x2 staat voor 2 ons groenten en 2 keer fruit, elke dag. 2x2 is niet alleen lekker, maar ook belangrijk om fit en gezond te blijven. Een leuke uitdaging voor kinderen is de 2x2-indicator, nu ook verkrijgbaar als app voor de iPad. Laat kinderen het 2x2-indicator-spel doen. Het spel helpt ook na te gaan hoe iemand eenvoudig voor meer groenten en fruit kan kiezen. Door de producten in het spel vanuit de rand te schuiven op het bord , kan iemand een gerecht samenstellen. Vervolgens is de score te mailen of delen op Facebook en Twitter. Als blijkt dat aan het eind van die dag 2x2 nog niet is gehaald, dan is het resultaat natuurlijk nog te verbeteren. Een app die op speelse wijze kan meehelpen de groente- en fruitconsumptie te verhogen.

 
 
Inspiratie-Event Kind &Gezondheid

Vrijdag 5 april 2013 organiseren Kikforkids en Nieuwsoverkindervoeding het eerste inspiratie-event kind&gezondheid. Het event wordt georganiseerd om professionals kennis te laten maken met  uiteenlopende initiatieven ontwikkelt om (jonge) kinderen en hun ouders te stimuleren en te motiveren tot een gezonde leefstijl aangevuld met informatie over de ontwikkelingen rond een gezonde toekomst voor (jonge) kinderen gevolgd door de uitreiking van het KIK-compliment.

Praktische gegevens:

5 april 2013, 13.00-18.00 uur

Locatie Inn Style, Herenweg 55, 3602 AN Maarssen

Entreeprijs € 30,- (ex btw) Studenten: € 15,- (ex btw)

Accreditatie is toegekend door de BGN en in aanvraag bij St ADAP

Voor meer informatie, het programma en inschrijven klik hier 

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.