Lunch update februari; 5 april inspiratie event; verslag kinderobesitas congres
 

In de lunchupdate o.a een verslag van het kinderobesitascongres, informatiie over het inspiratie event kind&gezondheid, het laatste nieuws en meer. Veel leesplezier......

Geke Zandringa, Stoarm realiseert

Nieuwsoverkindervoeding nu ook op twitter: https://twitter.com/NokInfo

 

 
 
Inspiratie-Event Kind &Gezondheid

Vrijdag 5 april 2013 organiseren Kikforkids en Nieuwsoverkindervoeding het eerste inspiratie-event kind&gezondheid. Het event wordt georganiseerd om professionals kennis te laten maken met  uiteenlopende initiatieven ontwikkelt om (jonge) kinderen en hun ouders te stimuleren en te motiveren tot een gezonde leefstijl aangevuld met informatie over de ontwikkelingen rond een gezonde toekomst voor (jonge) kinderen gevolgd door de uitreiking van het KIK-compliment.

Praktische gegevens:

5 april 2013, 13.00-18.00 uur

Locatie Inn Style, Herenweg 55, 3602 AN Maarssen

Entreeprijs € 30,- (ex btw) Studenten: € 15,- (ex btw)

Accreditatie bij de BGN en St ADAP in aanvraag

Voor meer informatie, het programma en inschrijven klik hier 

 

 
 
Het laatste nieuws

Slimmere kinderen door ontbijt
Kinderen die bijna iedere dag ontbijten lijken slimmer. Ze scoren verbaal duidelijk beter en haalden ook meer punten bij een IQ-test. Klik hier om de overige resulaten van dit onderzoek te lezen.

Snelgroeiende baby heeft later dikke vaatwand
Kinderen die snel groeien als baby hebben op vijfjarige leeftijd dikkere bloedvatwanden. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van arts en onderzoeker Annemieke Evelein van het UMC Utrecht.

Relatie tussen ondervoeding en darmflora
Ondervoeding wordt bepaald door het beschikbare voedsel, maar ook door darmbacteriën, zo blijk uit een groot onderzoek in Malawi. Lees meer over dit onderzoek bij peutertweelingen.

 
 
Congres kinderobesitas 2013, dinsdag 29 januari 2013, ReeHorst te Ede

Wat heb je nodig?
Dat was de centrale vraag gedurende het 2e kinderobesitas congres te Ede. Gezondheidsprofessionals uit met name de eerstelijns gezondheidszorg waren bijeen voor inspiratie. Of zoals voorzitter drs. G.J. van der Burg, kinderarts Ziekenhuis Gelderse Vallei te Ede, verwoordde: “Als team heb je een plan nodig voor de aanpak van obesitas bij kinderen. Maar waar ligt het zwaartepunt in het team? En wie is je doelgroep? We pretenderen geen eenduidig antwoord hierop te hebben. Maar bieden wel verwondering.” Klik hier om het hele verslag van dit symposium te lezen.

 
 
Maktnieuws Vitamine D suppletieadviezen

Het Voedingscentrum heeft een aantal materialen ontwikkeld rond de advisering van Vitamine D. Deze materialen zijn inmiddels ook in gedrukte vorm beschikbaar. Zoals:

Stroomschema Vitamine D gebruik

Scheurblok Vitamine D recept

Vitamine D folder, wanneer heb je extra vitamine D nodig?

Het Voedingscentrum stelt deze materialen gratis beschikbaar voor professinals. Bestellen kan via de webshop: www.voedingscentrum.nl/webshop.

 

 
 
SuperShopper-nieuws

Drie supermarktenketens gaan zelf actief aan de slag met SuperShopper, het lesprogramma inclusief speurtocht in de supermarkt voor kinderen van groep 7 en 8. De keten Plus stimuleert hun ondernemers diëtisten in te huren voor dit project. Emté en Dekamarkt hebben een aantal van hun managers intensief laten trainen door het Voedingscentrum om de speurtochten zelf te begeleiden. Uit pilotonderzoek in 2010 en 2011 bleek ook deze formule (naast die met een dietist als begeleider) tot goede resultaten werkt.

Alle diëtisten die het leuk vinden om met SuperShopper te gaan werken, kunnen natuurlijk ook zelf actief de boer op om scholen en supermarkten enthousiast te krijgen voor dit programma. Lees meer over deze methode op www.voedingscentrum.nl/supershopper en download of bestel de materialen om de hele methode eens goed te bekijken via www.voedingscentrum.nl/webshop.

 

 
 
Boekrecensie Fluitend door de chocoladefabriek

Voedselverleidingen zijn overal. Jongeren van tegenwoordig zijn er mee omringt en leven in een soort van chocoladefabriek, zoals Sjakie uit het boek van Roald Dahl. Heerlijk, maar helaas ook schadelijk voor hun gezondheid. In dit boek staat de vraag centraal: Hoe kunnen jongeren meer controle krijgen over hun eetgedrag? En wat kun je als ouder of professional doen om ze hier mee te helpen? 

In het handboek worden zes praktische strategieën uitgewerkt die jongeren (10 tot 17 jaar) toepassen en helpen met hun zelfregulatie. Het biedt verrassende inzichten en praktische handvatten, ontleend aan het grootschalige Europese onderzoeksproject TEMPEST aangevuld met recente inzichten uit de gezondheidspsychologie.
Het boek is vlot en makkelijk leesbaar geschreven en voorzien van heldere voorbeelden.
Fluitend door de chocoladefabriek, Hoe jongeren hun weg vinden in de verleidelijke voedselomgeving, uitgaven Voedingscentrum, pagina's 75, €12,95, bestellen klik hier

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.