Lunchupdate November 2012, droom van Nele, nominaties KIK compliment
 

In de lunchupdate naast de meest recent nieuwsberichten, het boek Wereldeters en aandacht voor het bijzondere initiatief van de 17 jarige Nele. Zij schreef vanuit haar eigen ervaringen een diabetes kookboek vol recepten en tips. Wilt u een initiatief nomineren voor het KIK compliment 2012, bekijk dan de criteria.

Geke Zandringa, Stoarm realiseert

 
 
Het laatste nieuws

In vijf stappen naar een gezond eet- en beweegbeleid op basisscholen
Op 30 oktober is de online ‘Gezonde basis op school-test’ gelanceerd. Deze online test is onderdeel van de vijf stappen naar een gezonder eet- en beweegbeleid op basisscholen. Klik hier voor meer zicht op een gezonde school.

Voedingscentrum start voorlichting vitamine D
Vanaf  november is het Voedingscentrum begonnen met voorlichting over nieuwe adviezen voor de inname van vitamine D. Klik hier voor de punten waarop het advies is gewijzigd.

Veel kinderen ontbijten graag met snacks
Dat veel kinderen met snacks willen ontbijten komt naar voren uit de onderzoeken die het nationaal schoolontbijt heeft laten uitvoeren. Meer weten over het ontbijtgedrag van gezinnen klik hier.

Beweegprogramma’s voor kinderen geen enkel effect
Talloze programma’s zijn en worden in het leven geroepen om kinderen meer te laten bewegen. Wat is het effect daarvan, klik hier.

 
 
Marktnieuws Nutrilon Peuter Groeimelk draagt bij aan een volwaardige voeding

Te weinig ijzer en te weinig vitamine D zijn grote knelpunten in de voeding van jonge kinderen. Dat bleek al in 2005 uit een voedselconsumptiepeiling en is recent bevestigd in de Eet Compleet Test, een onderzoek naar de voedselinname van 830 kinderen van 1 tot en met 3 jaar. De resultaten van deze test laten zien dat wanneer jonge kinderen van 1 jaar en ouder opvolgmelk of Groeimelk gebruiken hun voeding volwaardiger is:

                                     per dag                   alleen              opvolgmelk
                                     aanbevolen            koemelk          en/of Groeimelk
                                    1-3 jaar                  (n=623)*       (n=207)*

 IJzer (mg)**                 7,0                         6,1                   7,2

Vitamine D (mcg)***     10                          1,8                   4,6

* Eet Compleet Test, Van Wezel B. en Nutricia (2012)
** Gezondheidsraad, Nederlandse Voedingsnormen 1989, 2e druk Den Haag Voorlichtingsbureau voor de Voeding (1992)
*** Gezondheidsraad, Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D, Den Haag (2012)

300 ml Nutrilon Groeimelk bevat: 50% van de ADH van ijzer en 50% van de ADH van vitamine D. Lees alle resultaten van de Eet Compleet Test en de mening van 3 deskundigen op www.nutriciavoorprofessionals.nl. Hier vind je ook een verslag van Nutricia’s Diner Discutant over peutervoeding en kun je gratis proefverpakkingen aanvragen.

 
 
Wie wil jij nomineren voor het KIK-compliment 2012?

Kikforkids en Nieuws over Kindervoeding zijn op zoek naar  producten, diensten of initiatieven die een positieve en substantiële bijdrage leveren aan kinderen en een gezonde leefstijl. De winnaar van deze verkiezing ontvangt het KIK compliment 2012. Tot en met 25 november dit jaar kan je nominaties voor deze verkiezing leveren waarop dan tot eind dit jaar gestemd kan worden

Criteria voor een nominatie zijn:
Het product, dienst of initiatief levert een bijdrage tot een gezondere leefstijl voor kinderen en geeft een positieve en/of inspirerende "zet" op weg naar een gezondere leefstijl.

De prijs is bedoeld als motivatie voor ontwikkelaar/initiatiefnemer/fabrikant om te werken aan een gezonder leefklimaat voor kind en gezin. De winnaar ontvangt het KIK-compliment in de vorm van een sculptuur overhandigd op 5 april tijdens de bijeenkomst Connect Kind&Leefstijl'.
Je kunt een product, dienst of initiatief nomineren door te reageren op dit bericht met een ( korte ) motivatie via linkedin groep : Netwerkdag kind en gezondheid http://bitly.com/VoVBo3

 
 
Boekrecensie WERELDETERS

Het boek om je kinderen werkelijk alles te laten eten. Kinderen zijn de beste eters die er zijn. In principe lusten ze alles. Zijn het wereldeters. Als je ze maar kunt boeien aan tafel. In het boek WERELDETERS lees je hoe kinderen werkelijk alles van de wereldkeuken eten. Het geheim is eenvoudig. Vertel leuke verhalen en weetjes over het land waar het eten vandaan komt. WERELDETERS is een vrolijk boek voor kinderen in de leeftijd van 4 – 12 jaar en hun ouders. Vol weetjes, foto’s en illustraties. Bij het boek zit een los receptenschrift, twee paspoortjes en een stickervel met landenstickers. Het boek richt zich op kinderen van 4 – 12 jaar én hun ouders. Het is zo geschreven dat ouders het gemakkelijk aan tafel kunnen voorlezen. Maar kinderen kunnen er ook prima zelf in lezen. De informatie per land wordt in kleine tekstblokjes aangeboden. WERELDETERS, Marjolein De Vlaam, 212 pagina's, prijs €19.95, bestellen klik hier

 
 
Boekrecensie My sweet story diabetes kookboek

. ‘My sweet story’ is het verhaal van Nele, boordevol tips én haar 24 lekkerste recepten. “Ik wil met dit boek vooral jonge diabetespatiëntjes en hun ouders een hart onder de riem steken en duidelijk maken dat je ook met suikerziekte nog kan genieten van het leven”, aldus Nele. Het kookboek is een mix tussen een diabetes boek met recepten die allemaal ‘maakbaar, betaalbaar en lekker zijn’ en een stukje ‘storytelling’ van een tiener die op 7 jaar diabetes patiënte werd. Nele vertelt samen met haar moeder Nora het verhaal van  opgroeien met diabetes.  Het is een zeer mooi en open geschreven boek dat vol staat met lekkere recepten die door Nora en Nele zelf zijn gecreëerd.  Als lezer krijg je een stuk ‘inside’ in de belevingswereld van een jong gezin dat moet leren omgaan met diabetes. Meer informatie en bestellen via www.samenlekkerfit.nl

 

 

 
 
Brengt u binnenkort een nieuw voedingsproduct voor kinderen op de markt?

Wijzigt u de samenstelling van een product?

  • Breidt u het assortiment uit?
  • Opent u een nieuwe website?
  • Brengt u een nieuw boek of rapport uit?
  • Start u een nieuwe voorlichtingscampagne?
  • Organiseert u een bijscholing of workshop?

Nieuws over kindervoeding biedt u de mogelijkheid om uw nieuws onder de aandacht te brengen van ruim 1500 professionals op het gebied van kindervoeding. Onze doelgroep bestaat uit kinderartsen, jeugdartsen, kinder- en jeugdverpleegkundigen,diëtisten, verloskundigen, kraamverzorgenden en andere disciplines. Voor informatie mail naar geke@stoarm.nl

 

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.