Lunchupdate September 2012, kick off drinkwater.....
 

De laatste nieuwsberichten van www.nieuwsoverkindervoeding.nl, twee interessante boekbesprekingen en meer.....

Geke Zandringa, Stoarm realiseert

 
 
Het laatste nieuws

Landelijke kick-off DrinkWater op 9 oktober
Op dinsdag 9 oktober a.s. is in Amsterdam Nieuw-West de aftrap van de landelijke aanpak DrinkWater. Meer over dit initiatief leest u hier.

Regionaal kinderallergiecentrum van start
Ziekenhuis Bernhoven (locatie Oss) is een regionaal kinderallergiecentrum gestart. Dat betekent dat er speciale spreekuren plaatsvinden voor kinderen met hooikoorts, voedselallergie en eczeem. Over het hoe en waarom hier meer.

Jongeren hebben last van energiedrankjes
Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat bijna de helft van de jongeren niets merkt van het zogenoemde stimulerende effect van energiedrankjes. Hier meer over de belangrijkste resultaten van dit onderzoek.

Turks en Marokkaans kind vaker last van overgewicht dan Nederlandse leeftijdsgenoot
Uit het promotieonderzoek van Marieke de Hoog blijkt dat etnische verschillen in overgewicht al op jonge leeftijd zichtbaar zijn. Deze en andere inzichten leest u hier.

Gezondheidsraad stelt nieuwe normen vitamine D op
De Gezondheidsraad heeft nieuwe voedingsnormen opgesteld voor vitamine D. Ook adviseert de raad welke groepen mensen gebaat zijn bij inname van extra vitamine D via supplementen.

 
 
Marktnieuws Aankondiging peutersymposium 'een ijzersterke boodschap over groente'

Te weinig ijzer is een van de belangrijkste knelpunten in de voeding van  jonge kinderen. IJzerdeficiëntie en ijzergebreksanemie hebben niet alleen acute effecten, zoals bloedarmoede. Op langere termijn leidt het tot een slechtere cognitieve ontwikkeling die later niet wordt ingehaald. Voedselconsumptiepeilingen in Nederland toonden al eerder dat de inname van ijzer bij jonge kinderen lager is dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Nu zijn voor het eerst ook bloedwaarden bekend van ‘gezonde’ Nederlandse peuters. 
In het ochtend gedeelte van dit  symposium worden alle ins en outs van ijzer en peuters gepresenteerd met de focus op de eerste Nederlandse studie naar de ijzerstatus van jonge kinderen. 
In de middag is er aandacht voor de smaakontwikkeling van jonge kinderen. Uit onderzoek weten we dat kinderen al in hun eerste twee levensjaren de basis leggen voor hun eetgewoonten als volwassenen. Via advisering aan ouders kunt u als professional hieraan een belangrijke bijdrage leveren, en zo ouders ondersteunen in het aanleren van gezonde eetgewoonten bij hun kinderen. Uiteraard zal groente hierin een belangrijk rol spelen zodat kinderen gaan genieten van gezond eten waarin ook groenten een belangrijke plaats hebben.

Tijdens dit symposium o.a. inspirerende bijdragen van Lieke Uijterschout, Steven Pont, Frank Brus, Berdien van Wezel en Kees de Graaf.

Praktische gegevens
Wanneer: vrijdag 16 november
Aanvangstijd: 10.00-16.00 uur
Waar:  Polarzaal, Media Plaza, Utrecht
Doelgroep: Jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, kinderdiëtisten, management van kinderdagverblijven
Accreditatie wordt bij AbSG, V&VN en St.ADAP/NVD
Deelname kost €50,- per deelnemer.
Komen jeugdarts en jeugdverpleegkundige van 1 organisatie samen dan is de toegangsprijs ook €50,-

Reserveer deze datum in uw agenda !
Stuur een mail naar scholing@nutricia.com als u als eerste de uitnodiging wilt ontvangen. 

 

 
 
Boekrecensie Gezond zwanger worden, van kinderwens tot kraambed

Iedereen hoopt op een gezonde baby. De basis daarvan wordt echter niet alleen tijdens de zwangerschap gelegd maar juist ook daarvoor. De kennis over die preconceptiezorg heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Een gezonde zwangerschap begint niet bij het eerste bezoek aan de verloskundige, maar veel eerder. Eric Steegers, hoogleraar verloskunde en prenatale geneeskunde, en Anjo Geluk geven in dit boek tal van tips en wetenswaardigheden over een gezonde zwangerschap, over onder andere erfelijke factoren en wat te doen of laten als het niet direct 'lukt' om zwanger te worden. Gezond zwanger worden gaat over wat je als ouder voor en tijdens de zwangerschap kunt doen om de kans op een gezonde baby te vergroten. 
Gezond zwanger worden, Anjo Geluk, Eric A.P. Steegers, 272 pagina's, prijs € 27,95, uitgeverij Atlas Contact, september 2012, bestellen klik hier.

 
 
Boekrecensie Het effect van voeding op de gezondheid van je kind

Waarom zou je medicijnen geven, als gezond eten ook helpt?

Veel kinderen hebben een voedselintolerantie of allergie: voor de ouders is dan duidelijk dat die voeding vermeden moet worden. Maar bij veel ziektes, kwalen en gedragsproblemen wordt de link met voeding helemaal niet gelegd. Terwijl die er heel vaak is. Kelly Dorfman legt van al deze kwalen, van buikpijn tot eczeem, uit wat het verband met voedsel kan zijn, wat een alternatief is en helpt zo medicijngebruik te voorkomen. Want wie wil zijn kind nu medicijnen geven, als anders eten ook werkt?

 Het effect van voeding op de gezonheid van je kind, Kelly Dorfman, 368 pagina's, prijs €19,95, uitgeverij Kosmos Uitgevers, september 2012, bestellen klik hier.

 
 
Marktnieuws Samenwerking Jongeren Op Gezond Gewicht verlengd

Albert Heijn, Albron, FrieslandCampina, Nutricia, Unilever en Zilveren Kruis Achmea hebben hun samenwerkingsovereenkomst met Jogg (Jongeren Op Gezond Gewicht) verlengd. De partijen gaan nu voor 75 Jogg-gemeenten in 2015. Bovendien heeft het ministerie van VWS een extra financiële impuls toegezegd. Hiermee is het voortzetten van deze publiek-private samenwerking gewaarborgd. “Alleen als het bedrijfsleven en de overheid structureel en lokaal samenwerken, kunnen we de strijd tegen overgewicht winnen”, stelt Paul Rosenmöller, voorzitter Convenant Gezond Gewicht en ambassadeur van Jogg. De extra middelen worden ingezet voor zowel extra activiteiten binnen de bestaande Jogg-gemeenten als het versterken van de Jogg-beweging met het werven van nieuwe gemeenten. Meer over de Jogg-gemeenten klik hier.

 
 
Marktnieuws Inspiratiesessies Gezonde Schoolkantine groot succes!

De inspiratiesessies De Gezonde Schoolkantine zijn in volle gang! Inmiddels zijn er vijf bijeenkomsten achter de rug en de komende tijd volgen nog 6 provinciën met deze inspiratiesessies. Wil je vanuit jouw professionele achtergrond scholen helpen met het bereiken van een Gezonde Schoolkantine? Sluit dan aan bij een van de inspiratiesessies!. Hier ontvang je exclusieve tips van wetenschappers uit het onderzoeksveld, kun je vragen stellen aan de Schoolkantine Brigade en ervaringen uitwisselen met scholen.

Gezonde school kantine
Wilt u dat ook bij u in de buurt een dag helemaal in het teken staat van gezonde voeding op school? Zorg dan dat u ten minste vijf scholen (VO en MBO) verzamelt en het Voedingscentrum komt naar u toe! Laat het ons weten op de gezonde schoolkantine, Meer informatie over de Gezonde Schoolkantine? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op twitter: @gezondebrigade.  

 

 
 
Brengt u binnenkort een nieuw voedingsproduct voor kinderen op de markt?

Wijzigt u de samenstelling van een product?

  • Breidt u het assortiment uit?
  • Opent u een nieuwe website?
  • Brengt u een nieuw boek of rapport uit?
  • Start u een nieuwe voorlichtingscampagne?
  • Organiseert u een bijscholing of workshop?

Nieuws over kindervoeding biedt u de mogelijkheid om uw nieuws onder de aandacht te brengen van ruim 1500 professionals op het gebied van kindervoeding. Onze doelgroep bestaat uit kinderartsen, jeugdartsen, kinder- en jeugdverpleegkundigen,diëtisten, verloskundigen, kraamverzorgenden en andere disciplines. Voor informatie mail naar geke@stoarm.nl

 

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.