Nieuwsbrief September 2011
 

Veel leesplezier met deze nieuwsbrief van www.nieuwsoverkindervoeding.nl. Voor een overzicht van symposia en workshops rond baby- en kindervoeding check regelmatig de website.

Geke Zandringa, Stoarm realiseert

 
 
Het laatste nieuws

Oproep voor aandacht gezonde leefstijl op scholen
Alle basis- en middelbare scholen moeten een sportieve en gezonde leeromgeving aanbieden. Lees verder..

Voedingsprijzen beïnvloeden BMI van kinderen
Lagere prijzen voor gezonde voedingsmiddelen hebben een klein, maar significant effect op de BMI van kinderen. Lees verder..

Voorleesboekje over groenten en fruit valt in de smaak
Het interactieve voorleesboekje ‘Boris doet mee aan 2x2’ is een van de middelen van de campagne ‘Ik doe mee met 2x2’, die de groenten- en fruitconsumptie wil stimuleren. Lees verder..

Gedragstherapie bij kinderen met obstipatie
Kinderen met obstipatie krijgen in de conventionele behandeling laxeermiddelen, toilettraining en voorlichting. Lees verder..

Vitamine A suppletie bij kinderen tot 5 jaar!
Vitamine A-suppletie bij kinderen onder de vijf jaar kan levens redden. Lees verder..

Te kort aan vitamine D onder Europese jongeren
Uit het EU-onderzoeksproject Helena (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence) komt naar voren dat zo'n 80 procent van de Europese jongeren een tekort heeft aan vitamine D. Lees verder..

 

 
 
Marktnieuws

Binnen het programma Voorbeeldgedrag Ouders van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en het Voedingscentrum zijn twee voorleesboekjes ontwikkeld. De avonturen van na-aapje laten zien hoe leuk en lekker koken kan zijn en hoe heerlijk het is om buiten te spelen. Deze set van twee boekjes is voor iedereen gratis te bestellen, hoe, klik hier

 
 
Boekrecensie Autisme en Koken, 20 recepten

Een aanrader als u met jongeren (9-16 jaar) met autisme te maken heeft: “Autisme en koken, 20 recepten”. Dit kookboek staat vol met stap-voor-stap instructies en foto’s van elke handeling. Zelfs aan een aanvinkkaart met keukenspullen is gedacht. Kinderen kunnen bij de recepten afstrepen welke opdrachten ze hebben uitgevoerd. En toch blijft het boek mooi, want ze kunnen het weer uitvegen.
Achter in het boek zitten techniekkaarten met voorbeelden. Hoe breek je bijvoorbeeld een ei en hoe werk je met maatschepjes. Of hoe verhit je iets au bain marie. Verder zijn er zijn geen afkortingen gebruikt en er worden zo min mogelijk keuzemogelijkheden (zoals: neem een vergiet of een zeef) gegeven. De recepten, van bananenmilkshake tot vlindercakejes en lasagne, zijn kindvriendelijk en lekker.
Een boek dat uitblinkt in duidelijkheid en visuele communicatie moet dan ook wel gemaakt zijn door experts. Twee autisme-specialisten hebben het boek gemaakt: de één gespecialiseerd in vormgeving (Marco Harzing). De ander, drs Karen den Dekker, is (kook)pedagoog. Sinds 2006 geeft ze kookles aan kinderen van de basisschool en aan jongeren met autisme. De laatste jaren heeft zij zich gespecialiseerd in de begeleiding van autistische kinderen. Zij heeft een dochter en een zoon. Haar zoon heeft autisme.
Autisme en Koken, 20 recepten. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren, Karen den Dekker, Graviant Educatieve, ISBN 9789075129946, 49 pagina’s, € 24,95

 
 
Boekrecensie De Zilveren Lepel voor kinderen

Een handig kookboek voor jonge kinderen (vanaf een jaar of 9) waarin stap voor stap de recepten beschreven en geïllustreerd. De Italiaanse keuken is de ideale keuken voor kinderen. Welk kind houdt er nou niet van spaghetti, pizza of bosvruchtenijs? De Zilveren Lepel voor kinderen staat vol met heerlijke recepten uit het beroemde kookboek De Zilveren Lepel. Alles is speciaal aangepast voor kinderen, qua smaak en kooktechnieken. Het boek bevat extra tips over hoe je veilig kunt koken, uitleg over bereiding en welk keukengerei je nodig hebt. Elke stap van het recept is afzonderlijk beschreven en geïllustreerd, en daarom heel makkelijk te volgen. Alle gerechten zijn gefotografeerd, zodat je kunt zien hoe het eindresultaat eruit zou moeten zien. De recepten in het boek zijn in gedeeld naar lunches en snacks, pasta en pizza, hoofdgerechten, toetjes en baksels.

De Zilveren Lepel voor kinderen, Van Dishoeck,ISBN : 978 90 00 30150 8,, 100 pagina’s, €19,99, bestellen klik hier…

 

 
 
Symposiumverslag ?Gezondheids? en voedingsuitdagingen bij peuters?

Op 21 juni jl. vond het Nutricia wetenschappelijk symposium ‘Gezondheids? en voedingsuitdagingen bij peuters’ plaats in Utrecht. De ruim 230 jeugdartsen, kinderartsen, jeugdverpleegkundigen en diëtisten kregen informatie over de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van peutervoeding door de interessante presentaties en goede discussies. Voedingsbehoefte, voedingsgedrag, smaakontwikkeling, immuniteit, ijzer, vitamine D, ondervoeding en overvoeding passeerden de revue. Het was een inspirerende dag met veel nieuwe inzichten, interactie en een belangrijke boodschap. 

Alle sprekers waren het erover eens: het belang van peutervoeding wordt onderschat. Peuters zijn geen minivolwassenen en hebben dan ook specifieke voedingsbehoeften. Het zo vroeg mogelijk aanleren van een gezond voedingspatroon heeft een positief effect op de gezondheid gedurende de rest van het leven. Want zowel overgewicht, ondergewicht als voedingstekorten liggen op de loer. Herkennen wij dit wel? Peuters groeien en ontwikkelen in een hoog tempo. Daarom is er preventieve aandacht nodig voor mogelijke tekorten aan energie, essentiële vetzuren, ijzer, vitamine D en vezels en teveel aan eiwit in de peutervoeding. Het is van groot belang voedingsproblemen en micronutriënt tekorten zo vroeg mogelijk te herkennen en te behandelen. Samenwerking in multidisciplinaire teams is hierbij onmisbaar. Nu leggen we immers de basis voor de volgende generatie! Klik hier voor het verslag.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.