December 2010
 

Alweer de laatste nieuwsbrief van 2010. Hierin een interview met Berber Vlieg-Boerstra over de introductie van vaste voeding. Verder een aantal nieuwe uitgaven en een verslag van een tweetal evenementen. Blijf ook in 2011 op de hoogte van het meeste recente nieuws over kindervoeding door regelmatig www.nieuwsoverkindervoeding.nl te bezoeken. Alle goeds voor 2011 gewenst.

Geke Zandringa

 
 
Interview Berber Vlieg-Boerstra

Huidige adviezen introductie vaste voeding bij allergie nog actueel?

Recent interviewde nieuwsoverkindervoeding Berber Vlieg-Boerstra. Berber is gepromoveerd op onderzoek naar allergie en voedselprovocaties bij kinderen. Op dit moment werkt ze als onderzoeker in het AMC aan een Richtlijn voor de diagnostiek van koemelkallergie in Nederland. Berber is in de eigen praktijk actief bij de voedingsbegeleiding van kinderen met voedselallergie. In het kader van deze kennis gaf ze recent aan dat de introductie van bijvoeding ook bij allergische kinderen mogelijk naar voren getrokken kan worden.

Tijdstip van bijvoeding bij allergie
Heel recent heeft de Amerikaanse organisatie NIAID (the National Institute of Allergy and Infectious Diseases) het advies bijgesteld ten aanzien van de introductie van vaste voeding bij allergie. Ook sterk allergenen kunnen tussen 4 en 6 maanden worden geintroduceerd. De verwachting van Berber is dat dit ook in Nederland gaat gebeuren. In de Landelijke Standaard voor de preventie en behandeling van allergie op het consultatiebureau staat aangegeven dat de bijvoeding start vanaf de leeftijd van 6 maanden en voor sterk allergene voedingsmiddelen vanaf 9 maanden. Berber verwacht dat dit anders wordt, introductie van vaste voeding vanaf 4 tot 6 maanden juist als er borstvoeding wordt gegeven. Ook lijkt het laat introduceren van sterk allergene voedingsmiddelen juist allergie in de hand te werken. Borstvoeding zorgt voor een beschermend effect, volgens eerste aanwijzingen uit onderzoek naar coeliakie.

Critical window of opportunity
Deze omslag in denken komt voort door dat er onderzoek is gedaan naar wat de evidence is voor het uitstellen van de introductie van sterk allergenen. Berber vertelt dat er geen studies bekend zijn die sterke evidence geven voor het lang uitstellen van de introductie van sterk allergenen. Recent onderzoek laat juist zien dat vroege introductie van ei juist beschermend werkt voor allergie ontwikkeling. Waar verder steeds meer duidelijkheid over komt is juist het belang van een goede darm kolonisatie en juiste timing van de blootstelling aan allergenen. Het lijkt erop dat er een critical early window of opportunity is voor het ontwikkelen van een tolerantie-inductie, en die zou wel eens tussen de 4 en 6 maanden kunnen liggen. De juiste timing speelt hierbij een belangrijk rol. Er is volgens Berber geen bewijs voor dat late introductie van allergenen (na 6 maanden) een gunstige invloed heeft.

 

 
 
Het laatste nieuws

Geld voor integrale lokale aanpak overgewicht
Het project Consortium Integrale Aanpak Overgewicht (CIAO) van Jaap Seidell ontvangt een subsidie van 1,5 miljoen euro van ZonMW om een effectieve integrale lokale aanpak van overgewicht te ontwikkelen en te onderzoeken. Lees verder...

Scholierendebat over gezonde voeding
Komende woensdag 8 december is er het scholierendebat ‘Gezond eten: Hoe krijg je jongeren zover?’. Lees verder...

SuperShoppers
Het SuperShopper project is ontwikkeld voor kinderen van groep 7 en 8 en bestaat uit twee lessen op school over gezond eten en bewust kiezen. Met als afsluiting een speciale slotles een supermarktspeurtocht. Lees verder...

Relatie speciale flesvoeding en diabetes type 1?
Kinderen die als baby speciale flesvoeding (caseïne hydrolysaat) kregen wanneer de borstvoeding stopte, hebben later in hun leven mogelijk minder kans op diabetes type 1. Lees verder...

 
 
Marktnieuws

Speciale groeimelk voor peuters
Friso Peuter Groeimelk is speciaal afgestemd op de voedingsbehoefte van peuters in de leeftijd van 1 tot 3 jaar. Het is een tussenstap naar gewone melk. Het bevat minder eiwit en zout dan koemelk en is daardoor minder belastend voor de nieren. De voeding bevat belangrijke stoffen voor de groei en ontwikkeling van peuters zoals vetzuren voor de hersenen en prebiotische vezels voor een gezonde darmwerking. Bovendien is Friso Peuter Groeimelk is de enige groeimelk zonder vanille.

Vragen? Friso informeert u graag!
www.frisomedisch.nl
0800 0227434

 
 
Uw product onder de aandacht in Nieuws over kindervoeding?
  • Brengt u binnenkort een nieuw voedingsproduct voor kinderen op de markt?
  • Wijzigt u de samenstelling van een product?
  • Breidt u het assortiment uit?
  • Opent u een nieuwe website?
  • Brengt u een nieuw boek of rapport uit?
  • Start u een nieuwe voorlichtingscampagne?
  • Organiseert u een bijscholing of workshop?

Nieuws over kindervoeding biedt u de mogelijkheid om uw nieuws onder de aandacht te brengen van ruim 1500 professionals op het gebied van kindervoeding. Onze doelgroep bestaat uit kinderartsen, jeugdartsen, kinder- en jeugdverpleegkundigen,diëtisten, verloskundigen, kraamverzorgenden en andere disciplines. Voor informatie mail naar geke@stoarm.nl

 
 
Boekrecensie

Gezinsagenda

Gezonder eten in 2011, de periode van goede voornemens komt er weer aan! De "Het Nieuwe Eten Agenda voor de Gezinsmanager 2011" een uitgave van het Voedingscentrum geeft consumenten handvatten voor het toepassen en volhouden van Het Nieuwe Eten: stap voor stap gezonder eten. Formaat A5, aantal pagina’s 144, prijs €6,95, Klik hier het voor bestellen van de agenda.

 
 
Boekrecensie Lekker eten met voedselovergevoeligheid

Een compleet handboek voor ouders van kinderen met een voedselovergevoeligheid. Het boek Lekker eten met voedselovergevoeligheid staat vol recepten voor diverse gelegenheden, beoordeeld door een diëtist en bevat vele tips over hoe om te gaan met een voedselovergevoeligheid. De vele prachtige foto’s illustreren dat eten met een voedselovergevoeligheid met dit boek weer lekker en leuk wordt. Het boek is tot stand gekomen met bijdragen van allergoloog Drs. M.H.W.M. Roovers, diëtiste Drs. Ems Carbasius Weber en de voorzitter van de Stichting Voedselallergie Erna Botjes.
“De recepten in dit boek zijn een echte uitkomst voor mensen die met een allergie te maken hebben, van 0-80. Het is een ideaal kookboek voor moeders van kinderen die bepaalde stoffen niet mogen hebben, maar geen eenzijdige eters zijn!”Drs Ems Carbasius Weber, diëtiste, Wilhelmina Kinderziekenhuis/Universitair Medisch Centrum Utrecht.
Wilt u het boek aanschaffen voor cliënten neem dan contact op met de uitgever Marloes Kratz www.TatraMedia.nl. Lekker eten met voedselovergevoeligheid, Larisse van der Haar-Buijze, Uitgeverij TatraMedia, ISBN 9789079919109, pagina’s 200, prijs € 19,95, bestellen klik hier

 
 
Recensie folder en website Eerste hapje

Het Voedingscentrum heeft een folder en website ontwikkeld over de eerste hapjes. Het consultatiebureau kan ze gebruiken bij de dagelijkse voedingsvoorlichting over dit onderwerp.
De website en de folder zijn ontwikkeld in samenwerking met experts en zijn onderzocht door de Academische Werkplaats Noord-Holland. Uit dit onderzoek blijkt dat ouders veel vragen hebben over de eerste hapjes en dat ze van het consultatiebureau hierover veel informatie verwachten.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de folder en website voorzien in een behoefte en goed worden beoordeeld door zowel ouders als medewerkers van de JGZ. Er is aangetoond dat de folder de ervaren kennis van ouders over de eerste hapjes significant doet toenemen.

Voor de eerste hapjes is een speciale train de trainer-map ontwikkeld die te gebruiken is om dit onderwerp onder de aandacht te brengen binnen het consultatiebureau/Centrum voor Jeugd en Gezin. Klik hier om de materialen te downloaden en de website te bekijken.

 

 
 
Boekrecensie Lekker samen, een kookfeest

Een uniek kookboek, ‘Lekker samen, een kookfeest’ is recent gepresenteerd.
Op basisschool “Daltonschool Culemborg” is het idee om allerlei hapjes uit verschillende culturen te bundelen ontstaan tijdens een kerstdiner. In eerste instantie voor eigen gebruik, maar het idee is uiteindelijk zo professioneel geworden dat besloten is het boek in productie te nemen en uit te geven. De kinderen hebben geëxperimenteerd met de recepten tijdens de kookworkshops op school. Verder heeft de school een eigen ‘volkstuin’ waar de kinderen kunnen zien hoe de ‘groenten groeien’ en waar het eten vandaan komt. Smaaklessenkok Paul Dekker kwam ter gelegenheid van het kookboek een workshop geven aan de kinderen van groep zeven en acht.

Bron: daltonculemborg

 
 
Keet smakelijk winnaar Peuter Award

In een sfeervolle ambiance is 9 december de eerste Nutricia Peuter Award uitgereikt aan kindertherapeute Laura Emmelkamp. Haar idee het multimedia concept ‘Keet Smakelijk voor peuter’ was voor de jury het winnende idee. De winnares wil peuters en ouders verleiden met fantasievolle, gezonde recepten, zowel in een boek als via digitale middelen. Zij kreeg de bronzen Nutricia min, bloemen en een bedrag van €10.000,- euro overhandigd door de juryvoorzitter dr. Koen Joosten (Erasmus MC). Met het geldbedrag kan het  winnende idee worden gerealiseerd.

29 Inzendingen
Uit de 29 inzendingen zijn er door de jury drie genomineerd voor de Nutricia Peuter Award. De jury was verrast door de diversiteit en creativiteit van de ingestuurde ideeën. Van hele praktische ideeën tot concepten met een pedagogische insteek. Bordjes met een leercomponent en interactieve digitale instrumenten. Ook de achtergrond van de inzenders was divers, zoals jeugdgezondheidszorg artsen, medewerkers van kinderdagverblijven, pedagogisch medewerkers , diëtisten en een psycholoog. De jury nomineerde 3 inzenders ; Laure Emmelkamp, Corine Maljaars en Geeske Schuurmans-Hes.

Peuter Award
Het idee achter de Peuter Award is om professionals uitdagen mee te denken over gezonde voedingsadviezen voor peuter, maar ook hoe professionals ouders kunnen helpen om hun peuters gebalanceerd te laten eten. Veel ouders weten niet hoe ze hun kind gezonde eetgewoonten moeten aanleren zodra ze met de pot mee gaan eten. Ouders gaan er vanuit dat wat zij eten ook goed is voor hun kind

De jury van de Nutricia Peuter Award
De jury bestond uit
Dr. K.F.M. Joosten, kinderarts Erasmus Medisch Centrum (voorzitter) ,
• Mevrouw B. Houtzager, algemeen directeur Unieke Kinderopvang
• Mevrouw J.de Vries, beleidsmedewerker ActiZ beroepsvereniging van zorgprofessionals V&VN
• Mevrouw S. Quaak, lid wetenschappelijke commissie Artsen Jeugdgezondheid Nederland
• Mevrouw C. Maintz, manager Nutricia Kindervoeding Service Nutricia

 
 
Symposiumverslag Lastige of kritische eters?

Nieuws over kindervoeding was 11 november aanwezig bij het symposium van het Voedingscentrum waar de ontwikkeling van gezond eetgedrag bij jonge kinderen centraal stond.

Vanuit diverse invalshoeken zoals de kinderarts, (kinder)psycholoog, voedingkundige, kinderdiëtist werd dit onderwerp belicht. Hieruit bleek dan ook wel dat voeding en opvoeding vaak dicht bij elkaar liggen. Dr. M.F. Delfos, psycholoog PICOWO te Utrecht besprak het stellen van grenzen bij lastige eters. We weten tegenwoordig dat we positief gedrag moeten belonen, maar  vergeten het eerste en dat is het stellen van grenzen.  “ De ouders bepalen wat,  wanneer en hoe gegeten wordt en het kind bepaalt hoeveel het ervan op eet“ aldus Nienke Wierdsma, kinderdiëtist Liv voeding- & leefstijladvies te Sneek. Tischa Neve, kinderpsycholoog  en opvoedcoach Groot & Klein te Amsterdam gaf daarbij aan “Ga bij de advisering naast de ouders staan, zoek met hen de samenwerking op. Verplaats je in de ouder, erken en toon begrip”.
Om te voorzien in de informatiebehoefte van ouders heeft het voedingscentrum de folder ‘Eerste hapjes’ ontwikkeld, met een bijbehorende website, die tijdens het symposium zijn gepresenteerd en bediscussieerd. Tussen de 4 en 6 maanden zetten ouders doorgaans de stap naar het introduceren van de eerste voedingsmiddelen. Deze stap is belangrijk omdat enerzijds de behoefte aan voedingsstoffen toe neemt en anderzijds voor de smaakontwikkeling. Soms kan het nodig zijn dat een kind 10-15 x iets proeft voordat het de smaak accepteert.

Kinderen die enorm groeien tijdens de eerste levensjaren, hebben hoger risico op overgewicht.  Naast behandeling is het daarom belangrijk te focussen op de primaire preventie van overgewicht. TNO heeft het programma SO die BOFFT ontwikkeld dat werd toegelicht door drs. M. Beltman, projectleider en onderzoeker TNO te Zeist. Nieuwe hierbij is tevens de aandacht voor de factoren Slaap, Opvoeding en Tussendoortjes. Momenteel wordt deze interventie bij diverse instellingen onderzocht en vergeleken met een andere interventie.
Naast het inhoudelijk interessant programma was er de mogelijkheid kennis te maken met de activiteiten van het Voedingscentrum gericht op kinderen van 0-4 jaar.

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.