Oktober 2010
 

In deze nieuwsbrief een interview met Martine Alles over de (te veel) eiwit in de voeding van jonge kinderen, een voedingsdagboek voor kinderen met overgewicht en nieuw voorlichtingsmateriaal. Voor de meest recente informatie over kindervoeidng kijk regelmatig op www.nieuwsoverkindervoeding.nl

Geke Zandringa
Stoarm realiseert

 
 
Interview

Nieuwsoverkindervoeding bezocht het Nutricia symposium ‘Functionele gastrointestinale ziekten en voedingstekorten op jonge kinderleeftijd’16 september te Zeist. 

GIANT studie
Een van de sprekers was dr. Martine Alles. Zij is science en nutrition director bij Danone Baby Nutrition. Tijdens haar presentatie ging ze vooral in op de voeding van peuters in Nederland en de resultaten van 2 studies waar Martine bij betrokken is. Een van de studies is de GIANT studie  een grootschalige multicenter-interventiestudie waarin de gezondheidseffecten van peutergroeimelk onderzocht worden.  In de presentatie van Alles komt naar voren dat  peuters een relatief hoge inname hebben van eiwit en verzadigd vet en een lage inname van ijzer en vitamine D. Resultaten die ook in de Nederlandse Voedsel Consumptiepeiling bij 2-6 jarigen van 2006 zijn gevonden.

Klik hier om de rest van het interview te lezen.

 
 
Nieuwsberichten

Overgewicht door te snelle inhaalgroei
Baby’s met een laag geboortegewicht voor de zwangerschapsduur kunnen beter geen flesvoeding krijgen met extra voedingsstoffen. Snelle inhaalgroei zou overgewicht op latere leeftijd in de hand kunnen werken, zo blijkt uit Brits onderzoek. Lees verder...

Rivierpaling afgeraden voor zwangeren
Het Voedingscentrum heeft het voedingsadvies voor zwangere vrouwen op de website onlangs uitgebreid met het advies om geen rivierpaling te eten. Aanleiding was een tv-uitzending van Zembla over dioxine in paling. Lees verder...

Gewoon borstvoeding
Het geven van borstvoeding wordt gezien als helemaal van deze tijd en er is steeds meer aandacht voor moeders die hun kind de borst geven. Toch is er weinig acceptatie voor moeders die in het openbaar borstvoeding geven: 45% van de Nederlanders vindt dit niet normaal. Dit zijn enkele van de uitkomsten uit recent onderzoek van het Voedingscentrum naar de houding van Nederlanders ten aanzien van borstvoeding. Lees verder...

Exclusief borstvoeding beschermt tegen infecties op peuterleeftijd
De eerste zes maanden exclusief borstvoeding geven aan baby’s beschermt nog tegen infecties op de peuterleeftijd. De uitkomsten zijn onafhankelijk van andere factoren zoals de mate van gezondheidszorg en het vaccinatieprogramma. Lees verder...

 

Ga voor meer nieuws naar www.nieuwsoverkindervoeding.nl

 

 
 
Marktnieuws Nutrilon

Nutrilon
Verbeterd recept, nieuwe verpakking

Eind november verandert er iets bij Nutrilon: de verpakkingen worden blauw! Zo zijn ze in de winkel nog herkenbaarder voor ouders. De kleur van het schild geeft straks de Nutrilon productvariant aan. Bovendien krijgen de verpakkingen een nieuwe deksel, waardoor de voeding nog beter bewaard blijft.De kleur van het schild geeft straks de Nutrilon productvariant aan. Bovendien krijgen de verpakkingen een nieuwe deksel, waardoor de voeding nog beter bewaard blijft.

Vertrouwde keuze
Nutrilon streeft naar de beste kwaliteit voeding voor baby’s. Alleen Nutrilon bevat IMMUNOFORTIS®, waarvan is bewezen dat het een positief effect heeft op het nog onrijpe immuunsysteem van kindjes, zelfs tot op de leeftijd van twee jaar. Aan Nutrilon opvolgmelk worden straks bovendien de meervoudig onverzadigde vetzuren DHA en AA toegevoegd. Studies wijzen uit dat deze vetzuren, net als IMMUNOFORTIS®, het immuunsysteem van baby’s ondersteunen. Daarnaast zijn ze goed voor het gezichtsvermogen en de hersenontwikkeling van kindjes.

Neem alvast een kijkje
Hoewel de samenstelling en de verpakking veranderen, blijft het Nutrilon-assortiment net zo uitgebreid als u gewend bent. Voor elke baby is er een passende voeding. Nieuwsgierig naar de nieuwe verpakkingen? Kijk dan op www.nutriciavoorprofessionals.nl.

 
 
Marktnieuws NutriniDrink Smoothies

Let op!
We komen er aan!

Vanaf november 2010: NutriniDrink Smoothies!
Twee nieuwe en onwaarschijnlijk lekkere NutriniDrink kinderdrinkvoedingen met 15% echt fruit.
Boordevol energie, en natuurlijk bevat het ook eiwit, vitaminen, vezels en mineralen in de smaken Zomerfruit en Rode Vruchten.

Leuk, lekker, energierijk en extra variatie. Voorwaarden voor een hoge therapietrouw en een succesvolle dieetbehandeling.
Benieuwd hoe lekker de NutriniDrink Smoothies zijn?
Via info.medisch@nutricia.com kunt u een gratis smaakpakket aanvragen, we doen er dan meteen een superleuke attentie bij.

NutriniDrink Smoothies
Een sterk staaltje fruit!Meer informatie krijgt u via de Nutricia Medische Voedingsservice: 0800 - 022 33 22 (gratis) of vindt u op www.nutriciamedischevoeding.nl. 
 
Uw product onder de aandacht in Nieuws over kindervoeding?
  • Brengt u binnenkort een nieuw voedingsproduct voor kinderen op de markt?
  • Wijzigt u de samenstelling van een product?
  • Breidt u het assortiment uit?
  • Opent u een nieuwe website?
  • Brengt u een nieuw boek of rapport uit?
  • Start u een nieuwe voorlichtingscampagne?
  • Organiseert u een bijscholing of workshop?

Nieuws over kindervoeding biedt u de mogelijkheid om uw nieuws onder de aandacht te brengen van ruim 1350 professionals op het gebied van kindervoeding. Onze doelgroep bestaat uit kinderartsen, jeugdartsen, kinder- en jeugdverpleegkundigen, diëtisten, verloskundigen, kraamverzorgenden en andere disciplines.

 
 
Boekrecensie Voedingsdagboek voor kinderen

Voedingsdagboek voor kinderen


Sinds kort is er het voedingsdagboek voor basisschoolkinderen met overgewicht. Een mooi vormgegeven boekje om in te schrijven en met informatie over gezond eten, bewegen, sociale aspecten van eten en veel meer. Toegespitst op de belevingswereld van kinderen. Het kindergedeelte bestaat uit een groot (A4) dagboek dat prachtig geïllustreerd is met kleurige afbeeldingen van kinderen in speel- en eetsituaties. Het formaat is prettig om de kinderen zelf de invulbladzijden te laten beschrijven. Omdat de ouders een grote rol spelen bij het voedings-, beweeg- en gedragspatroon van hun kinderen krijgen zij extra informatie en motivatie mogelijkheden aangereikt via het aparte ouderboekje. Dit boek begint met het invullen van een contract tussen het kind, de ouders en de diëtist.
Voedingsdagboek voor kinderen, Tietia Berghuis, Konnie Crielaard, Jeanne de Jongh (diëtisten, lid DCN), uitgave van de DCN, ISBN: 978-90-808003-9-7, Prijs per set (1 stuks) € 15,- en per doos (12 stuks)  € 119,40 (voor DCN-leden € 102,-), bestellen via info@dcn.nl

 

 

 

 
 
Voorlichtingscampagne Geef het goede voorbeeld!

Komend najaar starten het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en het Voedingscentrum de gezamelijke campagne 'Geef het gezonde voorbeeld'. De campagne maakt ouders van jonge kinderen bewust van hun eigen eet- en beweeggedrag en daagt hen uit om hun eigen gedrag te testen.

Nieuw: flyer en wijzer 'Geef jij het gezonde voorbeeld?'
Ouders van jonge kinderen krijgen concrete tips over hoe zij het gezonde voorbeeld kunnen geven. Deze nieuwe flyer en wijzer zijn als set beschikbaar. In de flyer wordt een aantal herkenbare situaties geschetst. De losse wijzer. die ouders kunnen bewaren, bevat acht specifieke tips. een tabel met producten, waarmee je het goede voorbeeld eet en een aantal interessante weetjes over bewegen.

Meer informatie en bestellen van materialen kan via www.hetgezondevoorbeeld.nl/professionals

 
 
Lespakket 'Bikken en Bewegen, Cool!'

Voedings - en beweeglessen zorgen ervoor dat leerlingen van de basisschool
 gezonder eten en meer bewegen!
Lessen in voedings en bewegen zorgen ervoor dat leerlingen gezonder gaan eten en meer gaan bewegen. Dit blijkt uit een onderzoek dat onder 190 leerlingen in de leeftiijd van 8 tot 12 jaar op 2 basisscholen werd verricht,in de regio Alphen aan den Rijn. De conclusie van de studie is dat het kennisniveau van de kinderen uit de interventiegroep significant was toegenomen in vergelijking met die van de controlegroep. Ook was er een duidelijke gedragsverbetering waarneembaar; zowel op het gebied van voeding als van bewegen. De studie werd uitgevoerd door studenten HBO Diëtetiek van de Hogeschool van Amsterdam in opdracht van VodiService.

Lespakket ‘Bikken en Bewegen, Cool!
Het lespakket ‘Bikken en Bewegen, Cool!’ bestaat uit acht lessen over voeding en bewegen. Het doel van het lespakket is om kinderen bewust te maken van hun eigen eet- en beweeggewoonten en deze te verbeteren aan de hand van diverse werkvormen en activiteiten. Meer weten, ga naar www.vodiservice.nl, en kijk onder projecten.

 

 

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.