September 2010
 

De website en de nieuwsbrief van www.nieuwsoverkindervoeding.nl is vernieuwd!

In deze nieuwsbrief informatie over het ESPGHAN congres, recente nieuwtjes, nieuwe boeken en symposia aankondigingen. Veel leesplezier! Om wekelijks geïnformeerd te zijn over het laatste nieuws kijk dan regelmatig op www.nieuwsoverkindervoeding.nl

Geke Zandringa
Stoarm realiseert

 
 
Interview

Recent interviewde nieuwsoverkindervoeding Tietie Dijkstra. Tietie is kinderdiëtist in het Universitair Medisch Centrum te Groningen. Zij is voor actief bij de voedingbegeleiding van kinderen die een levertransplantie ondergaan.  Om haar kennis rond dit onderwerp maar ook breder op peil te houden bezoek Tietie regelmatig het jaarlijkse ESPGHAN congres  (European Society of Pediatrics gastroenterology Hepatology and Nutrition ) Dit jaar was het congres van 9-12 juni 2010 in Istanboel.

Klik hier om de rest van het interview te lezen.

 
 
Het laatste nieuws

Care award card helpt kinderen met coeliakie
Ouders van jonge kinderen (0-10 jaar) met coeliakie hoeven vanaf september geen briefjes meer te schrijven. De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) introduceert een nieuw voorlichtingsmiddel: de Care Aware card.
Lees verder...

Kort slapen verhoogt kans op overgewicht
Bij baby’s en peuters (0-4 jaar) die ‘s nachts kort slapen is het risico op overgewicht 2 keer zo hoog als bij leeftijdsgenootjes die een langere nachtrust hebben.
Lees verder...

Geboortegewicht van invloed op ADHD
Niet alleen genetische aanleg, maar ook biologische en gezinsfactoren bepalen of iemand ADHD ontwikkelt. Uit nieuwe gegevens blijkt dat een hoog geboortegewicht, roken tijdens de zwangerschap en complicaties tijdens zwangerschap en bevalling tot gevolg kunnen hebben dat ADHD-kenmerken ontstaan.
Lees verder...

Kinderwebsite Poepie
Recent heeft de Maag Lever Darm Stichting de website www.poepie.info gelanceerd. Deze informatieve en interactieve website is er voor kinderen van 6 t/m 10 jaar. De kinderen leren spelenderwijs over wat ze kunnen doen om hun buik gezond te houden. Er is informatie te vinden over de spijsvertering en over mogelijke oorzaken van buikpijn en poepproblemen. Ongeveer 10 tot 20 % van de schoolgaande kinderen heeft regelmatig buikpijn. Er is naast de informatie voor de kinderen ook relevante informatie voor ouders en leerkrachten over poepproblemen bij kinderen.
Lees verder...

 

Ga voor meer nieuws naar www.nieuwsoverkindervoeding.nl.

 
 
Coeliakie brochure voor jongeren van 16-26

De vierde en laatste brochure uit de serie voor kinderen en jongeren is inmiddels verschenen. De brochure is tot stand gekomen in samenwerking met Jong & Glutenvrij.

In deze brochure meer aandacht voor onderwerpen die jongeren bezighouden. Zo komt o.a. uitgaan, studeren en zoenen aan bod. Naast een afwisseling in praktijkervaringen van jongeren wordt coeliakie meer vanuit een volwassen benadering bekeken en omschreven.

Kortom, de moeite waard om op de boekenplank te hebben liggen als naslagwerk en ook handig om cadeau te doen aan familie, kennissen en vrienden.

Deze informatiebrochure is te bestellen via de webwinkel op www.glutenvrij.nl onder bestelnummer 1.28. Leden kunnen maximaal 2 exemplaren gratis bestellen of de brochure downloaden via de website. De prijs voor niet-leden bedraagt € 3,50 per stuk.

 
 
Uw product onder de aandacht in Nieuws over kindervoeding?
  • Brengt u binnenkort een nieuw voedingsproduct voor kinderen op de markt?
  • Wijzigt u de samenstelling van een product?
  • Breidt u het assortiment uit?
  • Opent u een nieuwe website?
  • Brengt u een nieuw boek of rapport uit?
  • Start u een nieuwe voorlichtingscampagne?
  • Organiseert u een bijscholing of workshop?

Nieuws over kindervoeding biedt u de mogelijkheid om uw nieuws onder de aandacht te brengen van ruim 1350 professionals op het gebied van kindervoeding. Onze doelgroep bestaat uit kinderartsen, jeugdartsen, kinder- en jeugdverpleegkundigen,diëtisten, verloskundigen, kraamverzorgenden en andere disciplines.

 
 
Boekrecensie: Groeien als kool

Groeien als kool

Gezond eten op jonge leeftijd legt de basis voor een goede gezondheid op latere leeftijd. Het lichaam van een kind is immers volop in ontwikkeling. En dat stelt speciale eisen aan de voeding. Groeien als kool laat zien waaruit een gezonde kindervoeding bestaat. Van borst- en flesvoeding, via de eerste hapjes tot een gezonde voeding voor 13-jarigen. Vooral veel aandacht is er voor hoe je dit aanpakt in de praktijk. Hoe warm je bijvoorbeeld borstvoeding op de juiste manier op en hoe help je een kind bij het leren happen van een lepel? Het boek is vooral geschikt voor medewerkers in de kinderopvang. Groeien als kool, Christel Vondermans, Reed Business, ISBN 9789035231979, 113 pagina’s, € 19,95, bestellen klik hier

 
 
Boekrecensie: Jouw zwangerschapgids

Deze kleine maar zeer complete gids is voor iedereen die zwanger wil worden of zwanger is. Het bevat heldere adviezen over vruchtbaarheid, informatie bij elk trimester van de zwangerschap en een goede voorbereiding op de bevalling. Met aandacht voor lichamelijke veranderingen en zwangerschapskwaaltjes, maar ook met voedingsadviezen en rustgevende oefeningen. Zo kunnen vrouwen en hun partners deze unieke periode positief en bewust beleven. Een compacte en tegelijkertijd uitvoerige bron die je overal mee naartoe kunt nemen, om op elk gewenst moment te raadplegen. Jouw zwangerschapsgids, Sheila Lavery & Pippa Duncan, uitgeverij Het Spectrum, ISBN 9789049104474, 304 pagina’s, prijs € 15,49, bestellen klik hier

 
 
Boekrecensie: Kinderen en voedselallergie

Wat doe je als je kind ontroostbaar huilt, voeding weigert, veel last van eczeem heeft, of zelfs gewicht verliest? De diagnose 'voedselallergie' wordt soms pas na maanden of zelfs jaren van slapeloze nachten, frustratie en verdriet gesteld. In Kinderen en voedselallergie vinden ouders en professionals herkenning, erkenning en waardevolle informatie. Kinderen en voedselallergie bevat onder meer interviews met ouders. Wat is de impact van de allergie op hun dagelijks leven en hoe gaan zij om met de reacties uit hun omgeving? Ook vertellen zij over hun ervaringen met het consultatiebureau, artsen en medewerkers van crèches/scholen. Daarnaast bevat het boek interviews met kinderartsen en diëtisten die zich al jarenlang bezighouden met voedselallergieën. De ouders bieden praktische oplossingen om met de allergie om te gaan en benadrukken wat allemaal wél mogelijk is. Tot slot geven de ouders tips, variërend van handige websites en winkels, bruikbare voedingsmiddelen en andere artikelen tot persoonlijke adviezen. Inclusief lekkere en allergieproof recepten van Nederlands beste topkoks, zoals een chocoladetaart van Jonnie Boer en een sorbet van Sergio Herman. Kinderen en voedselallergie, Ivanka Eggly, Uitgeverij Spectrum, ISBN 9789049103965, pagina’s prijs € 16,99. Bestellen, klik hier

 
 
Aankondiging: Lastige eters of kritische eters

Ook in 2010 geldt nog altijd dat gezonde voeding belangrijk is voor gezond opgroeien. Gezonde voeding legt de basis voor de gezondheid later. Daarnaast is het aanleren van gezond eetgedrag makkelijker dan het later afleren van ongezonde gewoonten. Alle reden dus om te investeren in gezond eetgedrag van jonge kinderen. Het klinkt zo logisch en eenvoudig. Maar de praktijk is weerbarstiger. Ouders zitten vaak met veel vragen en onderschatten regelmatig de eigen voorbeeldfunctie. Het consultatiebureau en het kinderdagverblijf is meestal het eerste aanspreekpunt. In samenwerking met het Voedingscentrum wordt het symposium 'Lastige eters of kritische eters' georganiseerd op
11 november a.s. waarin u de laatste inzichten en praktische handvatten krijgt aangereikt opdat u de volgende dag ouders kunt ondersteunen bij het aanleren van gezond eetgedrag. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.