LunchUpdate September 2018; Actieprogramma Kansrijke Start/ Video's zwangerschapdiabetes
 
 
 
Het laatste nieuws

Actieprogramma Kansrijke Start
Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. Lees hier verder..

Gids voor probioica bij antibioticagebruik
Recent werd de ‘Nationale Gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik’ gelanceerd door een wetenschappelijke publicatie in het tijdschrift BMC Gastroenterology. Lees hier verder..

Omtrek bovenarm bepaalt overgewicht en obesitas bij kinderen
Het meten van de omtrek van de bovenarm is een goede manier om te bepalen of een kind overgewicht of obesitas heeft. Ook kan hiermee een betrouwbare voorspelling gedaan worden omtrent het gewicht van een kind. Lees hier verder..

Wat doet een huisarts als een te zwaar kind op het spreekuur komt? 
Het valt niet altijd mee om erover te praten, zegt huisarts Annemarie Schalkwijk. Komt een moeder bij de dokter met een te zwaar kind met, laten we zeggen, een verzwikte enkel. Lees hier verder..

Risico op gezondheidsklachten door energiedrank bij kleine groep tieners
Van de ruim 1,2 miljoen Nederlandse jongeren tussen de 13 en 18 jaar drinkt 1 tot 2 procent regelmatig drie of meer blikjes energiedrank per dag. Lees hier verder..

Eetproblemen en autisme
Kinderen met autisme worden vaak gezien als moeilijke eters.Leren eten en eten op zich zijn voor hen en hun omgeving een hele uitdaging. Omdat hun zintuigen overgevoelig zijn of minder sterk reageren op de geur, de kleur, de smaak, de textuur en het uitzicht van eten, zijn kinderen met autisme vaak selectieve eters. Lees hier verder..

 
 
Marktnieuws: Animatievideo´s voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes

Recent is zijn er acht animatievideo´s over de voeding bij zwangerschapsdiabetes verschenen. Corien Maljaars, diëtist, heeft de video´s ontwikkeld en uitgebracht.

Aanvulling op consult diëtist
De video’s zijn bedoeld voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes. De video’s zijn een waardevolle voorbereiding en aanvulling op het persoonlijke advies van de diëtist. Een zwangere die net de uitslag te horen heeft gekregen, moet waarschijnlijk een aantal dagen tot een week wachten tot ze op het spreekuur van een diëtist terecht kan. Zwangere vrouwen willen meestal het allerbeste voor hun kindje, en ervaren veel stress als ze op internet tegenstijdige berichten lezen en van hun omgeving weer andere adviezen krijgen. De wachttijd is extra stressvol, omdat binnenkort bepaald wordt of het nodig is om insuline te gaan injecteren. Als een vrouw de video‘s voor het consult bekeken heeft, kan de diëtist de tijd efficiënter gebruiken en beter ingaan op persoonlijke vragen. Na het consult kan de zwangere de video’s opnieuw bekijken, en de informatie die door de diëtist gegeven is nog eens op een andere manier horen en zien, wat de kwaliteit ten goede zal komen.  

Een beeld zegt meer dan duizend woorden
Uit onderzoek blijkt dat gezondheidsboodschappen het meest efficiënt overgebracht worden met eenvoudige teksten, afbeeldingen en animaties. Animatievideo’s zijn geschikt voor vrouwen van alle opleidingsniveaus. Naast de Nederlandse versie is er een versie met een Turkse en een met een Marokkaanse voice-over (Turkse en Marokkaanse vrouwen hebben een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes). De Nederlandse ondertiteling is altijd zichtbaar. Zo kan een zorgprofessional samen met de cliënt de video’s bekijken. De professional weet wat de zwangere op dat moment in haar moederstaal hoort, en kan, aan de hand van de (stilstaande) afbeeldingen in de video, desgewenst verdere uitleg geven.In de testfase bleek dat de video’s zonder geluid ook goed bruikbaar zijn voor vrouwen die een andere taal spreken (bijvoorbeeld vluchtelingen of Poolse vrouwen).

Het beste idee ter verbetering van de voedingszorg voor mensen met (een hoog risico op) diabetes
Corien won de DNO-prijs voor ‘het beste idee ter verbetering van de voedingszorg voor mensen met (een hoog risico op) diabetes'. De eerste drie video’s zijn dankzij deze DNO-prijs gratis te bekijken. Er zijn diverse abonnementen mogelijk. De video’s zijn vanaf morgen te bekijken via www.dieetvideo.nl, daar is ook meer informatie te vinden.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden (ook voor professionals)
Binnenkort verschijnt een geaccrediteerde e-learning over zwangerschapsdiabetes, waar professionals (diëtisten, diabetesverpleegkundigen en verloskundigen) video’s kunnen bekijken waarin collega’s informatie delen over zwangerschapsdiabetes. Nieuws over Kindervoeding werkte hier ook aan mee.

 
 
Boekrecensie-De eerste 1000 dagen

De eerste 1000 dagen- Het fundamentele belang van een goed begin vanuit biologisch, medisch en maatschappelijk perspectief

In de eerste duizend dagen van het leven, vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag, worden we gevormd tot wie we zijn. Invloeden in deze periode zijn bepalend voor de rest van het leven. Hierover gaat het recent verschenen boek van Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam.

Diverse invalshoeken
Dit lezenswaargie boek beschrijft vanuit verschillende vakgebieden hoe de omgeving tijdens het vroege leven de groei, ontwikkeling en gezondheid beïnvloedt. Nieuw is dat Rosenboom beschrijft welke gevolgen dit heeft voor de maatschappij. Door deze kennis in context te plaatsen, ontstaat een unieke visie op de oorsprong van gezondheid en gezondheidsverschillen. Het levert overtuigend bewijs voor het fundamentele belang van een goede start.

Goede start
Door te investeren in een goede start creeer je een enorme winst op de gezondheid en het welzijn van toekomstige generaties: het is de slimste investering die we kunnen doen, vanuit menselijk, maatschappelijk en economisch perspectief.
Het boek is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over hoe we worden zoals we zijn, en eenieder die wil bijdragen aan optimale ontwikkeling en goede gezondheid van generaties in de toekomst.

Bekijk ook het filmpje dat Tessa Roseboom met rtlnieuws maakte over het belang van de eerste 1000 dagen.

De eerste 1000 dagen- Het fundamentele belang van een goed begin vanuit biologisch, medisch en maatschappelijk perspectief: 9789058981257 | 182 blz. | paperback |€25,-| april 2018 , Uitgeverij De Tijdstroom|Boek bestellen kan hier...

Boek winnen
Het boek is inmiddels onderweg naar Jeanette Uit de Weerd-Noordermeer, diëtist.

 
 
Brengt u in 2018/2019 een nieuw voedingsproduct, dienst of service voor kinderen op de markt
  • Wijzigt u de samenstelling van een product?
  • Breidt u het assortiment uit?
  • Opent u een nieuwe website?
  • Brengt u een nieuw boek of materiaal uit?
  • Start u een nieuwe voorlichtingscampagne?
  • Organiseert u een workshop of bijscholing?
  • Geeft u een training voor professionals?

Nieuws over kindervoeding biedt u de mogelijkheid om uw nieuws onder de aandacht te brengen van ruim 1500 professionals op het gebied van kindervoeding. Onze doelgroep bestaat uit kinderartsen, jeugdartsen, kinder- en jeugdverpleegkundigen, dietisten, gewichtsconsulenten, verloskundigen, kraamverzorgenden en andere disciplines in Nederland en Belgie. Voor informatie mail naar geke@stoarm.nl

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.


*|REWARDS|*