Als deze mail onleesbaar is, klik dan hier.
  September 2009

Voorlichting

Start tweede fase van het SuperShopper-project

SuperShopper-projectVorig jaar is dit pilotproject van het Voedingscentrum gestart met de zogenaamde supermarktrondleidingen. Van september tot en met november 2009 gaat het project verder onder de naam SuperShopper-speurtochten. De doelgroep zijn kinderen van 10-12 jaar (groep 7 en 8) uit achterstandswijken. Hiervoor is gekozen omdat bij deze groep kinderen de meeste gezondheidswinst is te behalen. De hoofddoelstelling van het project is dat kinderen die hebben deelgenomen in staat zijn gezonde keuzes te maken in de supermarkt. De verwachting is dat er dit najaar ongeveer 50 speurtochten georganiseerd gaan worden in twee verschillende settings. Deze settings worden met onderzoek begeleid. Fase 3 is gepland in 2010. Vanaf 2011 is het de bedoeling dat de supermarkt-speurtochten CGL-gecertificeerd* zijn en als een effectieve interventie wordt aangeboden aan diëtisten, GGD-en en supermarktketens in het hele land.

SuperShopper-speurtochten 2009
In setting 1 is de diëtist (15 diëtisten zijn hiervoor getraind door het Voedingscentrum) de organisator en uitvoerder van de SuperShopper-speurtochten. De opzet is dat de basisschoolleerlingen een week voor de speurtocht 1 uur met de hele klas les krijgen over gezonde voeding op school. Vervolgens hebben ze in groepen van 10-15 kinderen de speurtocht en nabespreking in de supermarkt (totale duur 1 ½ uur).
In setting 2 is de supermarkt (Deen, Jumbo, Super de Boer, en Plus doen mee) de organisator van de speurtocht en de diëtist de uitvoerder. Hierbij hebben de kinderen een bijeenkomst van 2 uur in de supermarkt. Als volgt verdeeld, ½ uur les, dan ¾ uur speurtocht en ¾ uur nabespreking.
Het project wordt geëvalueerd met onderzoek. Hiervoor worden er voor- en nametings vragenlijsten bij de kinderen afgenomen. Deels wordt er gewerkt met observaties.
Klik hier om SuperShopper online te spelen.
Bron: Interview met Joke Knoppert, diëtist en SuperShopper-trainer voor het Voedingscentrum

*CGL is het Centrum Gezond Leven (onderdeel RIVM)

naar boven

Nieuws

Verbod op snoepreclame?

Vandaag wordt de nota Overgewicht in de Tweede Kamer besproken. Minister Klink discussieert met de partijen over de beste aanpak van overgewicht. Een van de belangrijkste issues is het mogelijke verbod op snoepreclames voor...
 

Slaap beïnvloed gewicht puber

Komende vrijdag 4 september hoopt mw. drs. Femke Rutters aan de universiteit van Maastricht te promoveren. Zij beschrijft in haar promotieonderzoek de erfelijke, ouderlijke, gedragsmatige en endocriene factoren die invloed hebben...
 

Kinderen gezonder door advies voetballer

Profvoetballers hebben een positieve invloed op de levensstijl van kinderen. Dit is de conclusie uit een grootschalig onderzoek door TNO Kwaliteit van Leven. De 2000 deelnemers aan het project ‘Scoren voor Gezondheid’ eten meer...
 

Grootste keuken van Nederland

In het kader van de Week van de Smaak (20-27 september) hebben zich al 15.000 kinderen, leerlingen van groep 6,7,8, opgegeven voor de grootste keuken van Nederland. Een activiteit gepresenteerd door kok Pierre Wind in het...
 

VU doet onderzoek naar effect van suiker uit limonade

De Vrije Universiteit gaat dit najaar onderzoeken wat er gebeurt met de eetlust van kinderen als je de suiker uit hun frisdrank of limonade weglaat. Worden ze slanker of nemen de kinderen een koekje of boterham extra? Het...
 

Nieuws

Klik hier voor nog meer nieuws.

naar boven
Boeken

Weet wat je eet.

Weet wat je eet. Alles over E-nummers en etiketten
Recent is door het Voedingscentrum uitgegeven het boek ‘Weet wat je eet, alles over E-nummers en etiketten’ Het is een handige en compacte uitgave over E-nummers, toevoegingen, keurmerken en claims op verpakkingen. Het onderwerp E-nummers staat in de top-5 van meest gestelde vragen aan het Voedingscentrum. Waar zitten E-nummers zoal in en zijn deze toevoegingen schadelijk? In ‘Weet wat je eet’, leest u hoe veilig stoffen als aspartaam (E951) en cyclamaat (E952) zijn. Ook wordt ingegaan op het verschil tussen natuurlijke en kunstmatige kleur- en smaakstoffen Het boek bevat de volledige E-nummer lijst met uitleg. Verder gaat het boek in op onderwerpen als: wat is nu wel en wat is niet gezond, wat zijn veelgebruikte keurmerken en de betekenis daarvan en wat betekenen vermeldingen op het etiket (zoals verpakt onder beschermende atmosfeer) Kortom en handig naslagwerk om ouders op te attenderen.
Weet wat je eet, alles over E-nummers en etiketten, Voedingscentrum, ISBN 978 9051 770353, 77 pagina’s, prijs €7,95.
Direct bestellen? Klik hier
 

Kinderkook van Sanneke Prins

Kinderkookboek van Sanneke Prins
Op veler verzoek is opnieuw verschenen het Kinderkookboek van Sanneke Prins. Het is een vrolijk kookboek dat kinderen leert dat koken leuk is en eten lekker. Wentelteefjes, tortilla’s, pasta bolognese en een aardbeien clubsandwich; allemaal gerechten die gemakkelijk zijn te maken. Het boek bevat ook feestrecepten zoals een moederdag ontbijt en kerstkoekjes. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.
Het kinderkookboek is geïllustreerd met kleurige en duidelijke tekeningen van Sanneke Prins en voorzien van een handige ringband. Hiermee kunnen kinderen de gerechten stap voor stap bereiden. Een leuk en gezellig boek voor lekkerbekjes en lastige etertjes om zelf in de keuken aan de slag te gaan.
Kinderkookboek, Sanneke Prins, Van Dishoeck/Unieboek bv
ISBN: 9789026926976, 80 pagina’s, prijs € 13,95.
Direct bestellen? Klik hier
 

Lekker opscheppen

Lekker opscheppen
Kookboek voor kinderen
Thaise loempiaatjes, wortelsoep met kokos, zalmpakketjes uit de oven, soesjesberg met chocolade. Spannende recepten die naar meer smaken. Het boek staat verder vol met leuke eetweetjes om iedereen aan tafel mee te verbluffen. Het kookboek is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.
Dit kinderkookboek verschijnt speciaal ter ere van de Kinderboekenweek, die dit jaar als thema heeft 'Aan tafel- eten en snoepen in kinderboeken'. Dit boek is geschreven door Karin Luiten (www.kokenmetkarin.nl) . Zij schrijft kookboeken, geeft kookworkshops en schrijft en illustreert voor diverse bladen.
Lekker opscheppen, kookboek voor kinderen, Karin Luiten, Ploegsma, ISBN 9789021667485, 115 pagina’s,
prijs € 16,90.
Direct bestellen? Klik hier
naar boven

Symposium

Bijeenkomst Food for kids
17 september 2009,
Meeting Plaza, Maarssen
Op de bijeenkomst Food for kids, Gezonde voeding voor cola-kinderen en pizza-pubers schetsen deskundigen het probleem van overgewicht onder de jeugd en welke rol voeding daarin speelt. Fabrikanten vertellen hoe zij met hun producten en marketing bij kunnen dragen aan de gezondheid van kinderen en jongeren. Niet voor niets luidt het gezegde: ‘De jeugd heeft de toekomst’. Het is daarom zaak kinderen zo jong mogelijk een gezonde leefstijl aan te leren, zodat de jeugd daadwerkelijk de toekomst heeft. De voedingsindustrie kan hier een belangrijke rol in spelen.
klik hier voor meer informatie en inschrijven
naar boven

Uit de Markt
Persoonlijk advies met de Compleet Eet Wijzer


Compleet Eet WijzerSpinazie is de belangrijkste bron van ijzer (met dank aan Popeye), volle melk, roomboter en jonge kaas zijn leveranciers van gezonde vetten en een volkorenbiscuitje levert meer vezels dan een appel. Feit of fabel?
Deze fabels over voeding kwamen naar boven uit het onderzoek dat marktonderzoeksbureau Brainjuicer in opdracht van Nutricia onder 1000 moeders van kinderen onder de 2 jaar hield. Slechts 44% van de moeders met een kind tussen een en twee jaar is er zeker van dat hun kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
Nutricia wil de onzekerheid verminderen door de kennis van ouders te vergroten. Daarom is een online hulpmiddel ontwikkeld: de Compleet Eet Wijzer.
Op de site www.compleet-eetwijzer.nl kunnen ouders eenvoudig invullen wat hun kinderen eten en krijgen ze naar aanleiding daarvan praktische tips en vakkundige adviezen. Meer informatie is ook hier te vinden.B-eat it!! nu SliMmmm doe ff gezond

B-eat it!! nu SliMmmm doe ff gezond

Het B-eat it!! is een speciaal behandelingsprogramma voor kinderen en adolescenten met overgewicht of obesitas. Vanaf september  is het B-eat it!! programma omgedoopt in SliMmmm doe ff gezond. Klik hier en lees meer over de gunstige korte en lange termijn effecten van dit multidisciplinaire behandelingsprogramma.VoedingOnline: E-books en E-learning modules


De site www.voedingonline.nl is per 01-09-2009 van start gegaan. Deze site levert e-books en e-learning modules voor diëtisten, artsen, apothekers en andere aan voeding gerelateerde professionals. De site is opgezet door de diëtist Manon Verheul-Koot.
Neem een kijkje op de site www.voedingonline.nl, bekijk het gratis e-book ‘Alles over Thiamine (vitamine B1)’ en de bijbehorende ‘E-learning module Thiamine’ (geaccrediteerd met 8 punten) en schrijf u in voor een gratis abonnement op de E-zine VoedingOnline.

 

Colofon
Nieuws over kindervoeding
Jaargang 3, nummer 4
September 2009
Reactie? Klik hier.
 
Uw product in deze nieuwsbrief? Klik hier.
 
Vertel het uw collega
Enthousiast over deze nieuwsbrief? Laat je collega’s er ook mee kennismaken!
Klik hier.
 
Privacy en disclaimer RSS feed

Je gegevens aanpassen of uitschrijven, klik hier.