Als deze mail onleesbaar is, klik dan hier.
  Januari 2009

Opgetekend

Opvoedstijl mede oorzaak voor eetproblemen

KLEUTER EET HAPJEOmdat gezonde voeding en gezond eetgedrag vaak het onderwerp van gesprek in de jeugdgezondheidszorg organiseerde Nutricia 13 januari 2009 in Utrecht een symposium met de titel “Samen beter eten”.
Aan de ruim 200 aanwezige consultatiebureauartsen, verpleegkundigen, kraamverzorgenden, en diëtisten gaf ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut Steven Pont de overdenking mee of iets niet te snel als een probleem gezien wordt. ‘Bijna de helft van alle kinderen eet wel eens een tijdje slechter of bijna niet. Eetproblemen zijn een fase in de ontwikkeling. Het is eerder bijzonder als een kind geen toestanden van het eten maakt’, aldus Pont.
Of het eten een probleem wordt, hangt volgens drs. Madeleine de Bree, van marktonderzoeksbureau Synovate voor een groot deel af van de opvoedstijl van ouders. Ouders die er een autoritaire of juist een permissieve opvoedstijl op na houden, raken vaak verzand in een machtstrijd rond het eten. De Bree adviseert een aanpak die is afgestemd op de opvoedstijl, om zo beter op de hulpvraag in te kunnen spelen.
Er zijn veel hulptroepen voor het ontwikkelen van een goed voedingpatroon. Dat bleek uit de voordracht van Alma van der Grift, van de directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie van het Ministerie van VWS. Ze somde een groot aantal overheidsgesteunde initiatieven op. Ze onderstreepte daarbij dat de overheid het belangrijk vindt dat de voorlichting in het veld onderling goed wordt afgestemd. Samenwerking en overleg wordt gestimuleerd. Uit de discussie onder de aanwezigen na afloop van de lezingen bleek ook dat de verschillende beroepsgroepen openstaan voor onderling overleg. Daarnaast willen zij met fabrikanten van baby- en kindervoeding de discussie aan gaan over de rol die deze industrie speelt.

naar boven

Productnieuws

Bonbébé diksap

Nieuwe varianten Bonbébé diksap

Superunie introduceert deze maand 6 nieuwe smaken Bonbébé diksap (flessen 500 ml). Vanaf week 6 staan de smaken appel-kers, appel-rode vruchten, sinaasappel-ananas, peer-perzik, appel en exotisch in de supermarkten. Bonbébé diksap is geconcentreerd vruchtensap gemaakt van puur geperst fruit, zonder toevoeging van suikers. Daarom is het een prima alternatief voor limonadesiroop met toegevoegd suiker. Diksap is te gebruiken als drank (1 deel diksap op 5-7 delen water), maar ook als smaakmaker in toetjes als yoghurt en kwark of voor het maken van waterijsjes. Bonbébé diksap bevat geen allergenen en is geschikt voor baby’s vanaf 4 maanden en voor kleuters. Meer weten over Bonbébé? Neem dan een kijkje op www.bonbebe.nl.

naar boven

Voorlichting

JONG

JONG“JONG” is de nieuwe brochure van de Nederlandse Stomavereniging, speciaal bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 20 jaar en jongvolwassenen tussen 20 en 40 jaar. JONG is gemaakt omdat jonge mensen met een hele andere problematiek te maken hebben als ze een stoma krijgen dan ouderen. Alle onzekerheden waarmee een jonger iemand te maken krijgt, worden belicht. Tussendoor zijn interviews en tips opgenomen. Bijzonder zijn de foto’s in de brochure. Voor JONG zijn 4 jonge fotografen gekoppeld aan 4 jonge mensen met een stoma. Zij hebben een prachtig document gemaakt van het dagelijks leven met vriendinnen, vrienden, sport, werk, hobby’s en familie. De brochure is gratis aan te vragen via Nederlandse Stomavereniging.

naar boven

Nieuws

Geboortegewicht kind hangt samen met vetzuurstatus moeder

Kinderen worden met een hoger gewicht geboren (gemiddeld + 52 gram) naarmate de DHA-status van de moeder -vooral tijdens de eerste weken van de zwangerschap- hoger is. Ook de hoofdomtrek bij geboorte is groter...
 

Afvalprogramma om zwangerschapkansen te vergroten

Het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal gaat vrouwen met fertiliteitsproblemen én obesitas helpen afvallen. Bij obese vrouwen zijn namelijk de succeskansen van een vruchtbaarheidsbehandeling verminderd en de risico’s tijdens de...
 

Snackverbod op school verbetert groente- en fruitgebruik

Als kinderen op school nauwelijks vet- en suikerrijke snack mogen eten, gaan ze gezonder eten gedurende de hele dag. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder 10.000 kinderen uit groep 7 van een groot aantal basisscholen. In...
 

Nieuws

Klik hier voor nog meer nieuws.

naar boven

Boeken

Meet Weet Spuit Vreet

Meet Weet Spuit Vreet

‘Mijn moeder controleert mij; ze wil het zelf zien. Dat vind ik niet zo leuk. Net alsof ze mij niet vertrouwt.’ Dit is een van de citaten in het boek “Meet Weet Spuit Vreet”. Het is geschreven door kinderen die zelf diabetes hebben en bedoeld voor kinderen van 8 tot ongeveer 12 jaar zodat ze van elkaar kunnen leren. Naast praktische uitleg over wat diabetes is, staan er vooral veel citaten en interviews in over onder andere bezorgde ouders, mensen die niet snappen wat diabetes is, sporten, dokters en de toekomst. Na de citaten van de kinderen volgt steeds een pagina met “survival tips”. Hoe reageer je bijvoorbeeld op bezorgde ouders. Aansprekend zijn ook de foto’s gemaakt in een laboratorium zodat kinderen kunnen zien wat er met hun afgenomen bloed gebeurt tijdens bloedonderzoek. Voor de interviews hebben de kinderen onder andere een dierenarts gesproken over dieren en diabetes, een topsporter met diabetes, een student op kamers met diabetes, een actrice met diabetes en iemand met een pomp. Het boek leest lekker weg, maakt onderwerpen bespreekbaar, ziet er uitnodigend uit en kan kinderen sterker maken als het gaat om hun diabetes. Daarnaast is het zeker een interessant boek voor iedereen die wil weten hoe het voor kinderen is om diabetes te hebben. (CV)

Meet Weet Spuit Vreet, onze geheimen over diabetes, redactie Christine Dedding, Uitgeverij Thoeris Amsterdam, 128 pagina’s.
Het boek is te bestellen via het Diabetes Fonds en kost € 14,95 (en € 2,50 verzendkosten).

 

Gek van eten

Gek van eten

Het boek “Gek van eten” draait om eetstoornissen. Centraal staan interviews met twaalf mensen met een fysiek of mentaal eetprobleem. Het zijn stuk voor stuk heftige en ontroerende verhalen van mensen die gek worden van eten of van hun lichaam dat dat eten niet verdraagt. Niet alleen Sanne met anorexia athletica komt aan bod, maar ook Michael die extreem bang is voor overgeven, Abel die last heeft van incontinentie of Ellen die colitis ulcerosa heeft. Auteur Sofie Roozendaal weet ook uit eigen ervaring wat het is om een eetstoornis te hebben. Via dagboekfragmenten vertelt zij wat anorexia nervosa met haar heeft gedaan. Ook interviews met deskundigen over hun visie op eetstoornissen ontbreken niet. Het boek kan absoluut een bijdrage leveren aan het begrip van eetstoornissen, ook voor paramedici! Al is het maar om aan te bevelen aan mensen die (in hun omgeving) te maken hebben met eetstoornissen. (RB)
Gek van eten; Als voeding je leven regeert, Sofie Roozendaal, Klapwijk & Keijzers Uitgevers, ISBN 978 90 8067 7395, 207 pagina’s, € 17,95.

Direct bestellen? Klik hier.

naar boven

Actief

Schoolsportvereniging

SchoolsportverenigingRuim 150 kinderen van OBS de Kubus in Rotterdam doopten hun basisschool op 12 januari om tot “Lekker Fit-school”. Tegelijkertijd openden ze hun eigen schoolsportvereniging “Hordijkerveld”. Deze Rotterdamse basisschool is een van de scholen die kiest voor een eigen schoolsportvereniging (SSV). De voordelen zijn groot. De verenigingen komen naar de wijk toe, zodat leerlingen direct na schooltijd en in de nabijheid van school kunnen sporten. Ze krijgen les van clubtrainers, worden lid van de sportvereniging en spelen uiteindelijk mee in de reguliere competitie, terwijl de trainingslocatie in de wijk blijft. Bij SSV Hordijkerveld in Rotterdam kunnen de kinderen kiezen uit voetbal, tafeltennis, basketbal en dansen.
De afgelopen periode hebben ruim 80 kinderen van OBS de Kubus deelgenomen aan proeftrainingen van de schoolsportvereniging. Directeur Hans Lesterhuis: ‘Dat is meer dan de helft van alle leerlingen. Voorheen konden de kinderen met hun grote enthousiasme voor sport nergens terecht in onze wijk. Nu kunnen ze via de school eindelijk structureel dichtbij huis sporten en lid worden van leuke sportclubs. En mochten ze geen lid worden, zorgen we er met het “Lekker Fit-project” voor dat ze sowieso voldoende bewegen.’ Lekker Fit is het actieprogramma van gemeente Rotterdam dat bewegingsarmoede en ongezonde Rotterdamse basisscholen bestrijdt.
Meer informatie over schoolsportverenigingen: www.schoolsportvereniging.nl.

naar boven

Ter inspiratie

Jan Willem van der Steeg
Coen van Kalken
 

‘We moeten van ziekenzorg naar gezondheidszorg’

Alle jongeren moeten jaarlijks een lifestyle-check krijgen. Dat is een van de adviezen in het onlangs verschenen rapport van de Nationale Denktank over overgewicht en het ongezonde leefgedrag van jongeren. Coen van Kalken, directeur van het NIPED instituut denkt dat een periodieke check zeker zinvol kan zijn.

‘Men kan hierbij denken aan een check voor ouders, via internet, met vragen over leefgewoonten, de opvoedstijl en de gezondheid van de kinderen. Als dat allemaal op een leuke, coole, aansprekende manier gebeurt, zie ik dit als een goede manier om mensen bewust te maken van de gezondheidstoestand van hun gezin. Ook voor jongeren van 13 tot 18 is zo’n check zeer bruikbaar. Zij kunnen er zelf mee aan de slag.’
Lees hier verder

 

Colofon
Nieuws over kindervoeding
Jaargang 3, nummer 1
Januari 2009
Reactie? Klik hier.
 

Scriptum communicatie over voeding
Tel 030 – 687 55 17
website

 
Uw product in deze nieuwsbrief? Klik hier.
 
Vertel het uw collega
Enthousiast over deze nieuwsbrief? Laat je collega’s er ook mee kennismaken!
Klik hier.
 
Privacy en disclaimer RSS feed

Je gegevens aanpassen of uitschrijven, klik hier.