Lunchupdate Januari 2015, darmflora, stress en zwangerschap, ontbijtpact....
 
 
 
Het laatste nieuws

Langer borstvoeding helpt risico op overgewicht te verlagen
Vooral bij kinderen met verhoogd risico op obesitas helpt langer borstvoeding geven om risico te verlagen. Dit is een conclusie uit bijgaande studie recent gepubliceerd in Pediatrics. In deze studie is gewerkt met een obesitas-index screening tool  om zuigelingen met een hoog risico voor obesitas te traceren. Het ondersteunen en stimuleren van de moeders van deze kinderen met een  hoger risico op overgewicht bij het geven van borstvoeding verkleint de kans op overgewicht. Metname het langer geven van borstvoeding draagt hier postief aan bij. Studie lezen klik hier.

Ongunstige darmflora baby mogelijk door stress tijdens de zwangerschap
Stress tijdens de zwangerschap wordt vaak in verband gebracht met fysieke en psychische problemen van het kind. Maar hoe werkt de stress van de moeder in op het kind? Zouden de darmbacteriën die het kind meekrijgt van de moeder een rol kunnen spelen? Een eerste studie naar deze samenhang in mensen laat zien dat baby’s van gestreste moeders een minder gunstige samenstelling van darmbacteriën hebben. Meer weten? Lees hier verder.

Ontbijt Pact: Elke dag een goed ontbijt
Recent is ondertekend  het Ontbijt Pact “Elke dag een goed ontbijt, hiermee benadrukken de  ondertekenaars het belang van deze maaltijd voor jonge kinderen (1). Ondertekenaars van het Ontbijtpact zijn de V&VN Verpleegkundigen Maatschappij & Gezondheid, vakgroep jeugd,  Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Meer over het voorleesboek is hier te vinden.

 
 
Marktnieuws: Online productmagazine FrieslandCampina Institute vernieuwd

Op de website van het FrieslandCampina Institute Nederland is in het online productmagazine de voedingswaarde en ingrediëntenlijst van meer dan 200 producten van FrieslandCampina te vinden.

Digitaal productoverzicht
Dit digitale productoverzicht voor gezondheidszorgprofessionals is recent vernieuwd en weer helemaal bijgewerkt. Het online productmagazine van het FrieslandCampina Institute geeft gezondheidszorgprofessionals een overzicht van de voedingswaarde en ingrediëntenlijst van verschillende producten van FrieslandCampina. Van melk tot vruchtensap en van kaas tot vleesvervanger. In één oogopslag is de hoeveelheid energie, eiwit, koolhydraten, vetten, vezels en zout, en ook de hoeveelheid vitamines en mineralen te zien. Wordt er een product zonder pinda, lactose of ander allergeen gezocht? Met het aanpassen van de zoekcriteria zijn de producten snel te vinden. Daarnaast biedt het FrieslandCampina Institute gezondheidszorgprofessionals praktische informatie op een breed scala van voeding en gezondheid gerelateerde onderwerpen: van opgroeiende kinderen tot gezond oud worden. Deze voorlichtingsmaterialen zijn gebaseerd op de laatste stand van de wetenschap en zijn gratis aan te vragen via de website van het FrieslandCampina Institute. Ook biedt de website wetenschappelijke achtergrondinformatie over zuivel, voeding en gezondheid en interviews met wetenschappers en gezondheidszorgprofessionals.

Kijk voor meer informatie op: www.frieslandcampinainstitute.nl

 
 
Marktnieuws: Zorg dat jouw gemeente borstvoedingsvriendelijk is!

We roepen jullie op om jullie gemeente borstvoedingsvriendelijk te maken. Want nog steeds zijn er te weinig locaties waar moeders met een gerust hart hun kindje kunnen voeden. En dat zou toch de normaalste zaak van de wereld moeten zijn? Meedoen is simpel. Het enige wat je hoeft te doen, is langs te gaan bij openbare gelegenheden (denk aan een restaurant, café, bibliotheek of museum) bij jou in de buurt. Vraag vervolgens de eigenaar van de locatie of moeders welkom zijn om daar te voeden. Is het antwoord ja? Dan vult de eigenaar het ‘Voeden kan hier-formulier’ in en plakt hij/zij een ‘Voeden kan hier-sticker’ op bij de deur. Stuur vervolgens de ingevulde formulieren terug naar het Voedingscentrum. Mail voor formulieren en stickers naar borstvoeding@voedingscentrum.nl. Meer informatie vind je op www.voedingscentrum.nl/bvgemeente

 
 
Zo denken pubers over gezond eten

Bijna de helft van de jongeren vindt dat hun ouders een belangrijke rol spelen in het sturen van hun eetgedrag. Bekijk hier hoe pubers denken over gezond eten.

 
 
Symposium Lifestyle & Zwangerschap - 13 maart, Ede

"Lifestyle: de sleutel voor, tijdens en na de zwangerschap”

Dat de appel niet ver van de boom valt, weten we allemaal. Allerlei uiterlijke en gedragskenmerken worden van generatie op generatie doorgegeven. Allerlei aan- doeningen helaas ook. Alhoewel... wist je dat je daar zelf grote invloed op hebt? Wist je dat jouw voeding en leefstijl niet alleen je eigen gezondheid bepalen, maar ook die van jouw kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen? En wist je dat dit zowel geldt voor (aanstaande) moeders als (aanstaande) vaders? Life-events kunnen namelijk het genetisch patroon van hele generaties ver- anderen, zo blijkt uit epigenetisch onderzoek.

Dit werpt nieuw licht op voeding rond zwangerschap. En het geeft een nieuwe impuls aan jouw werk, want er is preventief dus nog meer winst te boeken dan gedacht. Alle reden om je uit te nodigen voor dit symposium! We rekenen op je komst!

Voor inschrijven: klik hier

 
 
Handige Tipkaarten

Het jaar goed beginnen! Dat kan met deze handige en aantrekkelijk vormgegeven tipkaarten (ansichtkaart formaat) geef je, je cliënten echt een handige tool in handen. Leuk om uit te delen of voor de verkoop. Op de kaarten is ruimte om je eigen gegevens te plaatsen. De tipkaarten geven inhoudelijke tips over de volgende onderwerpen:gezond omgaan met vet, gezond omgaan met suiker, gezond omgaan met zout en gezond omgaan met (fris) drank. Een set van 100 kaarten (25 van elke kaart) kost € 20,-. (ex verzendkosten) Meer informatie kindervoedingswijzer.nl.

Bestellen kan door te mailen naar: info@kindervoedingswijzer.nl, onder vermelding van tipkaarten.

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.


*|REWARDS|*