Als deze mail onleesbaar is, klik dan hier.
  November 2008

Opgetekend

Ondervoeding bij kinderen in het ziekenhuis

‘Over ondervoeding bij kinderen in Nederlandse ziekenhuizen is in feite schikbarend weinig bekend’, aldus dr. Koen Joosten, kinderarts-intensivist Erasmus Medisch Centrum/Sophia Kinderziekenhuis Rotterdam. Hij vertelde dit tijdens het symposium “Tekorten te Lijf”, op 6 oktober 2008. Een van de weinige onderzoeken in de wetenschappelijke literatuur laat zien dat 65% van de kinderen afvalt tijdens opname. Er is dus een grote kans op ondervoeding bij kinderen. Met alle nadelige gevolgen van dien. Op de korte termijn zijn dit onder andere een vertraagde wondgenezing, vatbaarheid voor infecties, verhoogde kans op postoperatieve complicaties en langere opnameduur. Op de lange termijn leidt ondervoeding tot groeiachterstand wat weer een negatief effect heeft op de motorische en geestelijke ontwikkeling van een kind. Op de zeer lange termijn kan ondervoeding tijdens de kinderjaren leiden tot hoge bloeddruk, diabetes en chronische bronchitis op volwassen leeftijd. Voor kinderen is helaas nog geen valide screeningsinstrument voor ondervoeding beschikbaar. Om ondervoede kinderen nu bij opname te herkennen, wordt bij alle kinderen van 1 tot 18 jaar de gewicht naar lengte groeicurve ingevuld. Alle kinderen met een SDS waarde van -2 of kleiner worden als ondervoed gedefinieerd. Voor baby’s tot 1 jaar wordt gebruik gemaakt van de groeicurve gewicht naar leeftijd. Binnenkort start een pilot op kinderafdelingen van ziekenhuizen (in het kader van het Sneller Beter project ) voor de ontwikkeling van een screeningsinstrument voor kinderen naar analogie van de voor volwassenen gehanteerde SNAQ.

 

Food for kids

Tijdens het congres “Food for kids: lekker & goed” op 19 september werd vanuit diverse invalshoeken de voeding van kinderen besproken. Enkele interessante nieuwtjes:

  • ‘In 2009 zal het Voedingscentrum in het kader van het “Masterplan Preventie Overgewicht” meer aandacht besteden aan de voorbeeldfunctie van ouders bij het aanleren van een gezond eetpatroon’, vertelde Joke Hammink, kennisspecialist Voedingscentrum.
  • ‘Ongeveer negentig procent van de kleuters eet te veel verzadigd vet en een op de 10 kleuters te veel transvet. Dat is bekend uit de voedselconsumptiepeiling onder kinderen van 2 tot 7 jaar. Dit jaar zullen er gegevens vrijkomen over de zoutconsumptie door kinderen, exclusief het zout uit de zoutpot’, aldus Caroline van Rossum, Voedselconsumptiepeiling, RIVM.
  • ‘Als aanvulling op de huidige smaaklessen komen er mogelijk verdiepingsmodules over bijvoorbeeld groente en fruit of over vis’, aldus Hante Meester, projectleider Smaaklessen, Wageningen Universiteit.
  • ‘Er mag steeds minder, daarom worden reclamemakers steeds creatiever. Dat blijkt uit ons onderzoek naar nieuwe vormen van reclame. Reclame verplaatst zich steeds meer naar het internet. Binnenkort is ook via mobiele telefoon een nieuwe vorm van reclame te verwachten: Blyk. In Engeland opereert Blyk al zeer actief. Jongeren krijgen een gratis mobiele telefoon met gratis sms-jes en belminuten. Het enige tegenprestatie is het accepteren van maximaal 6 reclameboodschappen per dag’, vertelde Liesbeth Hop, Stichting Media Rakkers/Reklame Rakkers en beleidsdirecteur De Kinderconsument.
 

Pubers op het spreekuur

De Nederlandse Zuivel Organisatie organiseert vandaag (18 nov) de laatste regionale bijeenkomst voor diëtisten over pubers en voeding. Totaal zijn er 4 bijeenkomsten geweest onder het motto “Vraag het de expert”. Spreekster Ineke de Kruijff, kinderarts in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis te Woerden, maakte onder andere duidelijk dat:

  • er voor kinderen van 5 tot 19 jaar aparte waarden zijn voor de lipiden.
  • na starten met de pil meisjes 1-3 kilo kunnen aankomen door extra vocht dat ze vasthouden. Meer aankomen heeft meestal een andere oorzaak.

Saskia Cloosterman, zelfstandig orthopedagoog en docent aan de Hogeschool van UFood for kidstrecht deponeerde de prikkelende stelling “Zijn pubers echt zo moeilijk of ontbreekt het ons aan communicatieve vaardigheden?” Luisteren is volgens Cloosterman het belangrijkste: ‘Geef aan wat u in de begeleiding voor ogen heeft en onderhandel vervolgens als de puber er anders tegenaan kijkt. Sta open voor de mening van de puber. Ze hebben vaak een frisse blik en je kunt leuke dingen van ze horen.’ Bij een (voedings)probleem adviseert Cloosterman te vragen hoe de puber denkt dat het voelt als het probleem opgelost is. ‘Of informeer hoe de puber het probleem vroeger aanpakte en of dat destijds werkte. Laat ze ook vooral zelf doelen bepalen. Zulke doelen zijn namelijk mogelijk en reëel’, aldus Cloosterman.

naar boven

Productnieuws

Nieuwe Europese richtlijnen voor flesvoeding

Nieuwe Europese richtlijnen voor flesvoeding

Onlangs zijn de Europese richtlijnen voor zuigelingenvoeding aangepast aan de nieuwste voedingskundige inzichten. Vanaf januari 2010 moeten alle flesvoedingen aan deze nieuwe richtlijnen voldoen. Vooruitlopend hierop heeft Nutricia de samenstelling van al haar flesvoedingen afgestemd op de nieuwe richtlijnen. Dit betekent onder andere dat het energie- en eiwitgehalte van Nutrilon opvolgmelk en groeimelk is verlaagd. Opvolgmelk (Nutrilon Standaard 2) bevat nu 68 kcal en 1,4 g eiwit per 100 ml bereid product. Groeimelk (Nutrilon Standaard 3) bevat 68 kcal en 1,5 g eiwit per 100 ml bereid product. Verder bevat Nutrilon opvolgmelk en groeimelk:

  • IMMUNOFORTIS®: een gepatenteerde mix van prebiotische vezels ter versterking van het immuunsysteem op natuurlijke wijze tot de leeftijd van 2 jaar. Klinisch bewezen.
  • LCP’s: lange keten meervoudig onverzadigde vetzuren die de hersenontwikkeling en het gezichtsvermogen bevorderen.
  • Nucleotiden: deze bouwstoffen voor DNA en RNA ondersteunen het immuunsysteem.

De rest van het assortiment zuigelingenvoeding blijft ongewijzigd, omdat deze al voldoet aan de nieuwe richtlijnen. Neem voor meer informatie een kijkje op www.nutriciavoorprofessionals.nl.

 

Kindersonde- en drinkvoeding heet vanaf nu Infatrini en Nutrini

Kindersonde- en drinkvoeding heet vanaf nu Infatrini en Nutrini

De merknamen, het verpakkingsdesign en deels de samenstelling van de kindersonde- en drinkvoeding van Nutricia Advanced Medical Nutrition veranderen de komende maanden. Voortaan zijn er nog maar 2 merken die u moet onthouden: Infatrini en Nutrini. Infatrini is de fles- en sondevoeding voor kinderen van 0-1 jaar. De sondevoeding Nutrini is geschikt voor 1-6 jarigen en vanaf januari 2009 is er NutriniMax voor 7-12 jarigen (huidige Tentrini). De drinkvoeding voor kinderen vanaf 1 jaar heet per februari 2009 NutriniDrink (huidige Fortini). In één oogopslag ziet u in de “NutriTarget” op de verpakking de voedingswaarde en welke unieke eigenschappen het product heeft. De nieuwe verpakkingen zijn handiger en beter herkenbaar voor u, maar ook vooral leuker voor kinderen. Onder andere olifanten, giraffen en pauwen prijken op de verpakkingen. Ook is de receptuur van de sondevoeding aangepast aan de nieuwste wetenschappelijke inzichten en bevat daarom wei-eiwit en lange keten vetzuren (LCP’s). U kunt van alle veranderingen een overzichtelijke assortimentkaart downloaden. Wanneer u meer informatie wilt of vragen heeft, kunt u contact opnemen met de diëtisten van de Nutricia Medische Voedingsservice, telefoon 0800 - 022 33 22 (gratis) of via internet www.nutricia.nl.

naar boven

Voorlichting

Website over zuivel en gezondheid vernieuwd

Website over zuivel en gezondheid vernieuwdHoeveel melkproducten hebben kinderen elke dag nodig en hoe snel groeien zuigelingen over koemelkallergie heen? De antwoorden op deze en nog veel meer vragen over zuivel en gezondheid staan op de vernieuwde website www.zuivelengezondheid.nl van de Nederlandse Zuivel Organisatie. U leest hier meer over de voedingsstoffen in zuivel en de relatie met aandoeningen als hypertensie, overgewicht en diabetes. De informatie op de website is gebaseerd op de laatste stand van de wetenschap. In het onderdeel “Gezonde basis voor kinderen” staan nuttige tips en achtergrondinformatie voor de preventie en behandeling van overgewicht en obesitas bij kinderen tussen 6 en 12 jaar. Ook vindt u hier een handige BMI calculator waarmee u snel kunt bepalen of bij kinderen sprake is van overgewicht.

 

Weet wat een kind eet!

VoedingscheckVeel ouders hebben absoluut geen idee of hun kind genoeg of teveel eet en dus binnenkrijgt wat het nodig heeft. Met de Blue Band Voedingscheck kunnen ze op een speelse manier dat inzicht wel krijgen. Op de interactieve website kan voor een kind tussen de 1 en 12 jaar worden aangegeven wat het op een dag eet. Voorafgaand moet men de leeftijd, gewicht en lengte van het kind invullen. De Voedingscheck berekent wat het kind gebruikt en maakt een vergelijking met de aanbevolen hoeveelheden voor de leeftijdscategorie waarin het kind valt. Na invullen verschijnt direct een advies over de hoeveelheid vet en soorten vet in de voeding van het kind in beeld. Vervolgens kan men een uitgebreid advies over de voeding van het kind per mail toegestuurd krijgen. Dit advies is samengesteld door voedingskundigen van Blue Band. Zie www.bluebandvoedingscheck.nl.

naar boven

Nieuws

Jaarverslag Convenant overgewicht

Convenant Overgewicht Nog steeds stijgt het aantal jongeren en kinderen met overgewicht. Hetzelfde geldt voor volwassenen. Het Convenant Overgewicht zal zijn doelstellingen dus hoogstwaarschijnlijk niet halen. Deze doelstellingen zijn, wat kinderen...
 

Nieuw behandelaanbod voor tiener met eetstoornis

Het Centrum Eetstoornissen Ursula (CEU) in Leidschendam heeft een nieuw behandelaanbod ontwikkeld voor jongeren tussen 12 en 18 jaar met een eetstoornis. De poliklinische en deeltijdbehandelingen zijn vooral bedoeld voor jongeren...
 

Prematuur heeft hogere behoefte aan omega 3

De behoefte aan het omega 3 vetzuur DHA is bij te vroeg geboren kinderen waarschijnlijk hoger dan tot nu toe werd aangenomen. Dit blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Adelaide, Australië, zoals gepubliceerd in het...
 

Nieuws

Klik hier voor nog meer nieuws.

naar boven

Boeken

Ik wil zwanger worden

Ik wil zwanger worden

Het boek “ik wil zwanger worden” heeft terecht als ondertitel “De gids met antwoorden op je vragen in 10 stappen”. In tien heldere hoofdstukken komen de vele aspecten aan bod waar stellen mee te maken krijgen als het zwanger worden niet lukt. Van vruchtbaarheidsbehandelingen tot het goed houden van het seksleven, de Engelse auteur en verloskundige Zita West laat alles de revue passeren. Zo ook het onderwerp “voeding die de vruchtbaarheid bevordert”. Alhoewel ze een algemene gezonde voeding voorstaat en duidelijk uitleg geeft over de rol van vitaminen en mineralen, missen een aantal adviezen in dit hoofdstuk een deskundige grondslag. Zo raadt ze aan om boter te gebruiken in plaats van margarine omdat boter vitamine D bevat (dit zit echter ook in margarine). Ook adviseert ze biologische melk te drinken omdat daar meer omega 3 vetzuren in zitten dan in gewone melk. Dit klopt, maar het verschil is marginaal. Over het eten van meer vis, de meest voor de hand liggende bron van omega 3 vetzuren, heeft ze het niet. West beweert ook dat na 3-4 maanden gezonder eten de vruchtbaarheid van de vrouw verbetert. Voor dit advies is echter onvoldoende wetenschappelijke basis. Voeding is en blijft een lastig onderwerp en voor een deskundig voedingsadvies is dit boek in elk geval niet het meest aangewezen. (MS)
Ik wil zwanger worden, Unieboek, Zita West, Unieboek BV, Houten, 191 pagina’s, €19,95, ISBN 9789047506348

Direct bestellen? Klik hier.

 

Voedingsadvisering bij jonge kinderen

Alles over gezond eten als je zwanger bent

Over een gezonde voeding tijdens de zwangerschap doen nog al wat fabels de ronde. Zo zou je moeten eten voor twee en worden buitenlandse kazen afgeraden. Daarnaast hebben veel vrouwen vragen over voeding tijdens de zwangerschap en eten ze soms dingen die ze juist beter kunnen laten staan. “Alles over gezond eten als je zwanger bent” geeft duidelijkheid en praktische adviezen. Daarnaast besteedt het ook veel aandacht aan gezonde voeding, de rol van vitamines en mineralen en zwangerschapskwaaltjes. Een aantal pagina’s zijn gereserveerd voor de voorbereiding op het geven van borstvoeding. Alhoewel het boekje soms wat belerend overkomt, kan het veel voorkomende vragen van zwangere vrouwen beantwoorden en een stukje onzekerheid wegnemen. (CV)
Alles over gezond eten als je zwanger bent, Voedingscentrum, 50 pagina’s, € 4,95.

Direct bestellen? Klik hier.

naar boven

Actief

Lekker fit!

Lekker fit!Kinderen op de basisschool vertrouwd maken met gezond eten en gezond bewegen, met als doel overgewicht voorkomen. Dat zijn de uitgangspunten van “Lekker Fit!”. Deze lesmethode voor het basisonderwijs biedt zowel theorie- als praktijklessen over gezonde voeding en bewegen voor alle groepen van de basisschool. Lekker fit! is uitstekend geschikt om allerlei andere gezonde initiatieven van scholen, gemeenten en sportinstellingen aan elkaar te koppelen. Het programma is de afgelopen jaren met succes getest op 40 scholen in Rotterdam en wordt sinds oktober ook elders in het land toegepast. Volgens het Convenant Overgewicht heeft Lekker Fit! een X-factor. Voor meer informatie zie www.Lekkerfitopschool.nl.

naar boven

Ter inspiratie

Jan Willem van der Steeg
Jan Willem van der Steeg
 

‘Overgewicht leidt tot verminderde kans op zwangerschap. Maar zorgt afvallen voor een verhoogde vruchtbaarheid?’

Jan Willem van der Steeg is gynaecoloog in opleiding in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Hij promoveerde mei 2008 op onder andere een onderzoek naar de invloed van het lichaamsgewicht op de vruchtbaarheid bij vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen. ‘Het is al langer bekend dat bij vrouwen met obesitas vaker stoornissen in de ovulatie voorkomen. Door afvallen herstelt de ovulatie en neemt de kans op zwangerschap weer toe. Echter, in ons onderzoek hebben we gekeken naar ruim 3.000 vrouwen met een normale ovulatiecyclus en een verminderde vruchtbaarheid. Uit onze gegevens blijkt dat ook voor obese vrouwen met een normale cyclus geldt dat ze verminderd vruchtbaar zijn. Je kunt uitgaan van ongeveer 5% minder kans op zwangerschap per jaar per BMI punt boven de 29 kg/m2. Een vrouw met een BMI van 35 heeft dus ongeveer 25% minder kans op zwangerschap.’

Lees de rest van het interview hier

 

Colofon
Nieuws over kindervoeding
Jaargang 2, nummer 6
November 2008
Reactie? Klik hier.
 

Scriptum communicatie over voeding
Tel 030 – 687 55 17
website

 
Uw product in deze nieuwsbrief? Klik hier.
 
Vertel het uw collega
Enthousiast over deze nieuwsbrief? Laat je collega’s er ook mee kennismaken!
Klik hier.
 
Privacy en disclaimer RSS feed

Je gegevens aanpassen of uitschrijven, klik hier.