Als deze mail onleesbaar is, klik dan hier.
  September 2008

Opgetekend

Vis: het liefst 2 keer per week

campagneOp 1 september is het Nederlands Visbureau een nieuwe campagne gestart met als centrale thema ”Van vis krijg je nooit genoeg”. De bedoeling van de campagne is het huidige visgebruik van gemiddeld nog geen 2 keer maand te verhogen richting de aanbevolen 2 keer per week. De campagne sluit daarmee aan bij de onlangs gepubliceerde Voedingsnota van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waarin het vaker eten van vis gestimuleerd wordt. Uit consumentenonderzoek blijkt dat vooral bij jonge gezinnen er relatief minder vaak vis op tafel staat dan bij ouderen. Het Nederlands Visbureau richt zich met printreclame en radiocommercials dan ook specifiek op deze groep. Daarbij zal veel aandacht zijn voor lekkere en eenvoudige recepten met vis. Voorbeelden hiervan zijn te vinden op www.visrecepten.nl.

naar boven

Productnieuws

Knorr Vie Kidz

Knorr Vie Kidz

Kinderen en groenten en fruit: een eeuwige strijd. Ouders zien vaak wel het belang van voldoende groenten en fruit, maar kinderen willen niet altijd meewerken. En daarom is de groenten- en fruitconsumptie vaak een knelpunt. De meest recente Voedselconsumptiepeiling onder kinderen van 2 t/m 6 jaar laat immers zien dat slechts 1 op de 4 kinderen de aanbevolen 150 g fruit eet. Met de groentenconsumptie is het nog slechter gesteld: slechts 1 op de 1.000 4-6 jarigen haalt de aanbevolen 100-150 gram groenten per dag. Speciaal voor kinderen heeft Knorr Vie daarom nu de Knorr Vie Kidz ontwikkeld. Knorr Vie Kidz is een groenten- en fruitdrankje dat bedoeld is als aanvulling bij de dagelijkse portie groenten en fruit. Een flesje van 100 ml bevat 100 gram groenten en 100 gram fruit en staat daarmee voor een groot deel van de aanbeveling. Het is een gemakkelijke manier om kinderen een extra portie groenten en fruit te geven. Zeker omdat Knorr Vie Kidz verkrijgbaar is in juist die smaken die kinderen erg lekker vinden: Perzik-Banaan-Pompoen en Banaan-Passievrucht-Wortel. Knorr Vie bevat 100% natuurlijk ingrediënten, geen toegevoegde suiker en geen conserveringsmiddelen. Meer informatie www.knorrvie.nl.

 

Bonbébé 7-granen energie-ontbijt

Bonbébé 7-granen energie-ontbijt

Een verantwoord ontbijt is de beste start van de dag, ook voor kinderen. Voor kinderen vanaf 12 maanden is er het nieuwe ontbijt van Bonbébé: 7-granen energie-ontbijt. Het is gemaakt van 7 verschillende soorten granen (tarwe, haver, rijst, gerst, rogge, maïs en gierst) en is rijk aan vitamine B1 en voedingsvezels. Vitamine B1 is belangrijk voor de verbranding van koolhydraten en speelt een rol in het zenuwstelsel. Een bord pap gemaakt van 200 ml groeimelk met 4-5 flinke eetlepels Bonbébé 7-granen energie-ontbijt levert 195 kcal, 6,3 g eiwit, 27 g koolhydraten en 6,4 g vet (waarvan 2,6 g verzadigd vet), 3,5 g vezel en 0,3 mg B1. Aan Bonbébé 7-granen energie-ontbijt is geen suiker toegevoegd en is verkrijgbaar in pakken van 300 gram. Meer weten? Kijk op www.bonbebe.nl.

naar boven

Nieuws

Geen jodiumtekort bij voldoende brood en vis

Zes miljoen Nederlanders zouden kampen met een jodiumtekort, meldde het dagblad Spits onlangs. Volgens het Voedingscentrum berust deze dreigende taal niet op feiten. Wel komt in Nederland van nature weinig jodium voor in de bodem...
 

Goed voorbeeld doet goed volgen

Als ouders meer groente en fruit gaan eten, gaan hun kinderen dat ook doen. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek onder circa 1300 gezinnen met peuters, gepubliceerd in American Journal of Preventive Medicine. De helft van deze...
 

Scholier kiest gezonder bij gezond aanbod

Als er gezonde producten met weinig calorieën in de snoep- en frisdrankautomaten op scholen zitten, dan kiezen meer scholieren voor een gezond tussendoortje. Goedkoper maken van caloriearme snacks en light frisdrank of de...
 

Nieuws

Klik hier voor nog meer nieuws.

naar boven

Boeken

Waarom kinderen geen spruitjes lusten

Waarom kinderen geen spruitjes lusten

Kinderen houden over het algemeen niet van bittere groenten zoals spruitjes en witlof. Uiteindelijk leren ze het wel waarderen en op volwassen leeftijd vinden veel mensen juist de bittere smaak erg lekker. Hoe zit dat nu? In het boek “Waarom kinderen geen spruitjes lusten” passeren veel (psychologische) mechanismen die bij onze voedselvoorkeuren een rol spelen de revue. De basis van dit boek is een literatuuronderzoek van de auteur en psychologe Audrey Eertmans. Het ene onderzoek na het andere haalt ze aan. Boeiende materie, maar de schrijfstijl is soms ronduit saai. Er had, net als over de “witloof” (geen spelfout, het is een Belgische auteur), ook over de tekst wel een smakelijk sausje gegoten kunnen worden. Het boek geeft wel een overzicht van alle mechanismen die een rol spelen bij ons eetgedrag. (RB)
Waarom kinderen geen spruitjes lusten en volwassenen niet zonder koffie kunnen, Audrey Eertmans, Standaard Uitgeverij, ISBN 978 90 02 22275 7, 144 pagina’s, € 15,95.

Direct bestellen? Klik hier.

 

Voedingsadvisering bij jonge kinderen

Voedingsadvisering bij jonge kinderen

De tweede herziene druk van het boek “Voedingsadvisering bij jonge kinderen” biedt (para)medici werkzaam binnen de eerste- en tweede lijn alle achtergrondinformatie over de huidige voedingsadviezen. Daarmee is het een goede basis voor individuele advisering aan ouders van kinderen van 0 tot 4 jaar. De door het Voedingscentrum in 2007 uitgegeven richtlijn “Voeding bij zuigelingen en peuters” ligt ten grondslag van dit boek. Het boek gaat onder andere in op ontwikkelingen in de kindervoeding, groei en voedingstoestand, uitgangspunten voor de voedingsadvisering, borst- en flesvoeding, vaste voeding, mondmotoriek, aan voeding gerelateerde problemen en overgewicht. (RB)
Voedingsadvisering bij jonge kinderen, onder redactie van C. Kneepkens, E. Carmiggelt en M. de Leeuw, Van Gorcum, ISBN 978 90 232 4438 7, 176 pagina’s, € 24,50.

Direct bestellen? Klik hier.

naar boven

Actief

Verband tussen sport- en schoolprestaties

op schoolEr is een samenhang tussen goede sportprestaties en goede schoolprestaties. Van de sportieve talenten zat in het schooljaar 1992-1993 ruim 52% op Havo/VWO, in het schooljaar 2006-2007 was dit zelfs ruim 70%. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde van 44%. Dit komt doordat dezelfde factoren het uiteindelijke niveau bepalen van zowel sport- als schoolprestaties. Het gaat om zelf doelstellingen bepalen, in te zien of een handeling goed of fout is en een proces te evalueren. Dit zei prof. dr. Chris Visscher in zijn oratie op 2 september. Visscher aanvaardde die dag de leerstoel Jeugdsport, in het bijzonder talentontwikkeling en de relatie sportprestaties-schoolprestaties aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor niet-sportieve talenten geldt dat leerlingen van Havo/VWO hoger scoren op alle genoemde vaardigheden dan VMBO leerlingen.

naar boven

Ter inspiratie

Patricia Bos
Patricia Bos

Vroegsignalering eetstoornissen

Een kwart van de Haagse scholieren in de leeftijd van 13 tot 15 jaar heeft problemen met eten. Er is veel behoefte aan voorlichting over “eetstoornissen” als boulimia, binge eating en anorexia. Patricia Bos van Buro PUUR geeft voorlichting en organiseert groepsgesprekken over eetstoornissen. Bos: ‘Het afgelopen schooljaar heb ik als ervaringsdeskundige voorlichtingslessen gegeven aan meer dan 1.700 scholieren in Den Haag, Rotterdam, Gouda, Zoetermeer en Delft. Mijn primaire doel is vroegsignalering.’

Dat de voorlichting effect heeft, blijkt uit een enquête die Bos hield onder 700 Haagse scholieren. Een kwart van de scholieren van 13 tot 15 jaar herkent symptomen van een eetstoornis bij zichzelf of bij leeftijdsgenoten, zoals het uitblijven van de menstruatie of een negatief zelfbeeld. Om van een eetstoornis af te komen, geeft 38% van de scholieren aan dat ze in eerste instantie hun ouders om hulp vragen. Daarna volgen de hulpverlener (29%), ervaringsdeskundige (22%) en de zorgverlener op school (14%).

Volgens Bos is vroegsignalering juist op middelbare scholen goed mogelijk: ‘Kinderen op de middelbare school zijn bezig met zichzelf en hun lichaam. Daarnaast staan kinderen in deze leeftijd open voor informatie en

Lees de rest van het interview hier

 

Colofon
Nieuws over kindervoeding
Jaargang 2, nummer 5
September 2008
Reactie? Klik hier.
 

Scriptum communicatie over voeding
Tel 030 – 687 55 17
website

 
Uw product in deze nieuwsbrief? Klik hier.
 
Vertel het uw collega
Enthousiast over deze nieuwsbrief? Laat je collega’s er ook mee kennismaken!
Klik hier.
 
Privacy en disclaimer RSS feed

Je gegevens aanpassen of uitschrijven, klik hier.